lørdag 13. februar 2010

Molva tarinoita Lange historier del 2


Holmvik Brygga Nyksund Lauantai 13. helmikuuta klo 11.35.
Sää on tuulinen, 13 metriä sekunnissa lännen ja luoteen välistä.Muutama pakkasaste purevaa pakkasta. Ajoittain lumikuuroja.
Morgenstjernen kalansaalis menneellä viikolla yhteensä reilut 9 tonnia turskaa ja neljä tonnia sivusaalista , tai sitä meidän kutsumaamme ruotakalaa, kaikki kahdella merikerralla. Vedimme 7 apajaa. Kokonaisturskasaalis tähän mennessä hieman vajaat 48t. Olemme pyydystäneet 47 % kiintiöstä. Ennen pääsiäistä olis vielä kalastettavana 33 tonnia kiintiökalaa.


Mennyt viikko oli epävakainen ja tuulinen. Välillä tuli reilusti lunta , mutta toissayön ja eilisen sateet sulattivat kaiken, joten tälläkään kertaa en kerennyt kutsua linkomiestä pihatietä auraamaan. Kertaakaan ei oo tarvinnut lingota ja eletään jo helmikuun puoltaväliä.
Kalastus on sujunut kolmen miehen tiimiltämme hyvin. Olemme reilusti etuajassa aikaisempiin vuosiin verrattuna. Lisäksi sivusaalista on tullut normaalia enemmän. Kun olemme kaiken lisäksi välttyneet suuremmilta vastoinkäymisiltä, nuotta - ja konerikoilta, alkuvuoteen on oltava tyytyväinen.

Sivusaaliina olemme saaneet tavallista enemmän merikrotteja ja molvia koljan ja seitin lisäksi. Molva on mielenkiintoinen otus. Se on hyvin paikallinen kala ja viihtyy jääräpäisesti omilla vedenalaisilla kumpareillaan. Hyvät molvapaikat ovat kulkeneet perintönä kalastajasuvuissa. Nuotalla molvaa on vaikeampi saada, kun meidän kalastustapamme vaatii tasaisen pohjan, ilman suurempia korallimuodostumia tai kivenlohkareita.

Pitkäsiima onkin molvan pyyntiin parempi. Molva voi kasvaa yli kaksi metriä pitkäksi ja nelikymmenkiloiseksi.

Tiistaina saimme useita kookkaita molvia, mutta torstain merikerta antoi laivallemme sen jättiläisen, ennätyssuuren yksilön. Nuotan perissä uiskenteli oikein tyylikäs vanha naaras mustine pigmenttipilkkuineen. Painoa kalalla oli 27 kiloa ja pituutta 210 senttiä.

Suomessa moni on tutustunut molvaan ehkä tietämättään.Kaikki myytävä valmislipeäkala kun on valmistettu juuri molvasta. Møren maakunnan alueen kalastajat toimittavat molvaa koneeellisesti maissa kuivatettavaksi. Tästä kuivamolvasta sitten valmistetaan Suomen ja Ruotsin joulupöytien herkku.

Vähän se meitä turskamiehiä harmittaa, kun Vesterålenin ja Lofoottien halkaistuna kuivattu turska on saanut väistyä. Ålesundin alueen suuret automaattisiimalaivat pyydystävät suomalaisen lipeäkalan raaka- aineeksi tarvittavan molvan siinä muun kalastuksen lomassa. Samalla kun lipeäkala on muuttunut turskasta molvaksi, on monisatavuotinen lipeäkalan tekoperinne, suomalainen kansanperinne, katoamassa. Avannossa tai joessa uittamisineen ja koivuntuhkalipeässä liuottamisineen.

Pienten sekatavarakauppojen varastojen syksyinen kuivakalan tuoksu on sekin jäänyt historiaan.
Niinkuin ne kaupatkin.
-lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar