onsdag 10. mars 2010

Vinterland


Vinterpalatset, Kiruna 11.3.2010 . Vintervær, noen kuldegrader. Mye snø. Fikk i går litt over 300 kilo. Totalt i år har vi fisket 80 tonn torsk og littt under 30 andre fiskeslag. Har 20 t igjen av torskekvota.

Vinteren har kommet og er på plass. Her i Kiruna. I går hadde vi vinterens siste sjøvær på Sand. Vi gjorde to hal og fikk nesten ingenting. Det var dårlige straumforhold og også mye bølger tross att det ikke var så mye vind. Fikk tross alt så pass mye att det var mulig å ta noen torsker med til Finland.
Fordi vi skall dit . Jeg og sønnen min. Påskeferien har begynnt for oss og nå drar vi til skogene.


Kiruna er byen jeg har blitt kjent med i løpet av årene. Jeg liker gruvebyen og kunne godt tenke å bo her. Kirunas historie er interessant. På grunn av den betydningen gruvebyen har hatt i verdenshistorien. Også fordi Kiruna er samtidig svensk, samisk og finsk by og knytter disse folkene sammen. Kiruna har vært og er i tillegg vuggen til mange tanker og ideer.


Også naturen rundt er fantastisk. Kebnekaise og de andre fascinerende av de høyeste fjellene i Sverige ligger i nærheten av Kiruna.
Turgåere, fiskere og jegere har mye å oppleve. Mange fra Europa vil besøke Kungsleden. Vandre der.
De som har hørt eller lest Nils Holgerssons eventyrlige reiser, burde komme absolutt hit. For å oppleve noe av det samme, som inspirerte Sveriges forfatterdronning Selma Lagerløf , når hun skrev sin mesterverk.

Mange gjester fra Nederland, spesiellt barnefamilier, jeg har truffet på Stø, har også besøkt Kiruna. De har vandret på fjellene. De har opplevd stemninger fra Nils Holgerssons reiser. Muligens har de sett Akka . Den fascinerende leder gåsen fra eventyrene de fikk lest som
barn.
Der i ett av verdens tettes bebodde land, som forresten er mye mindre enn Kiruna.
-lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar