Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

fredag 4. juni 2010

Sinipallaksen aika

Sinipallas 14.35 kiloa. Saatu 3.6. 685 metrin syvyydestä. Kala on suurin viime vuosina Støhön luovutettuja. Norjan ennätykseen 18 kiloa on vielä matkaa. Vanha naaras pakastetaan ja luovutetaan tutkittavaksi. Ett onkos niitä ympäristömyrkkyjä ja kuinka vanhaksi oikeen eli.

Sinipallaksen kalastaminen pitkälläsiimalla on nuottamiehille kauheeta sietämistä. Tuntikausien sessioita kannella, suolistamista ja siimäpönttöjen siirtelyä. Ei mitään mahdollisuuksia kahvitaukoihin. Eikä nettituokioihin :( Kaikkein parasta näissä muutamissa raskaisssa kalareisuissa, onkin oivallus siitä kuinka hyväosainen itse on. Samalla arvostus siimakalastajia kohtaan nousee, eikä huvita niin kovasti koko aikaa niille kettuilla ja oman työn raskaudesta urputtaa. Kädet vieläkin hellänä ja joka paikkaan koskee. Juniori nukkui viime reissun jälkeen toista vuorokautta putkeen.

Sinipallaksen pyynti on yhteistyötä. Kun kalastuspaikat sijaitsevat tietyllä pienellä alueella ja kovin syvässä, on kaikkien veneiden laskettava ja nostettava lähellä toisiaan olevat siimajatansa samanaikaisesti ja samalla suunnalla. Muuten saattaa tulla väsyneitten kipparien välillä kovaäänistä kommunikointia eetterissä. "Kenen s......n k.....ään kurssi on meiän päälle. Pidä 276 tajusitko "
Pallaksella mystisiä ornamentteja alapinnalla.

Ne suurimmat sankarit ovat syötitystupien ahkerat suomalaiset. Kolmen viikon aikana täysin toisenlaisiin askareisiin tottuneet kädet mahdollistavat 250 tonnin sinipallaksen pyynnin.Yli 1500 siimaa on syötitettävä. Kymmenille maanmiehilleni siimansyötitys Støssä on ollut ensimmäinen tuntuma euroopalaisiin työmarkkinoihin.3 kommentarer:

  1. Oisko mummelikala ollut joskus kiipelissä, kun on nyörien kuvitusta tai vaijerinkuvitusta. No, höh.

    SvarSlett
  2. Se oli mulla tulomatkan köysien päällä :)

    SvarSlett
  3. No, kivat sulle "pikku koijari" :)

    SvarSlett