Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

tirsdag 8. juni 2010

Valas näkyvissä

Kukkia siimapöntössä ja ruukuissa arktisia olosuhteita uhmaamassa.


Viikonloppuna saimme yllätys vieraan, kun pullonokkavalas ajelehti maihin lähellä Nyksundin kalastajakylää. Paikalliset havaitsivat harvinaisen valaan ja ilmoittivat siitä valassafarin Camillalle. Minullekin tuli mieluisaa puuhaa kun sain toimia autokuskina ja assistenttina valasta kuvattaessa, mitattaessa ja näytteitä otettaessa.

Alakuvassa biologi Camilla Ilmoni ja taiteilija Karel Rouwenhorst tutkailevat pullonokkavalaaksi osoitautunutta kummallisen näköistä otusta. Karelin taideteosten pääraaka aine on valaanluut ja hänellä on laaja valastietämys.


Valas on nimensä mukainen. Kummallisen muotoisen pään ansiosta se pystyy sukeltamaan lähes yhtä syvälle kuin kaskelotti.

Veikeän näköinen vekkuli se meidän vieras.

Camilla Ilmoni ottaa näytteitä lähetettäväksi merentutkimuslaitokselle analysoitavaksi. Rantautuneitten valasten avulla saadaan arvokasta tietoa muutoin hankalasti tutkittavista eläimistä.
Pullonokkavalas ei esiinny Norjan vesillä eikä läheisillä merialueilla. Se on myös senkin takia arvokas tutkimuskohde. Riippumatta siitä kuinka kaukaa se on tänne ajelehtinut.

Valas oli jo alkanut kypsyä, se haisi pahalle ja rasva oli rantaveden pinnalla epämiellyttävinä lauttoina. Näytteet oli kuitenkin otettava eri osista ruhoa. Ihosta, rasvakerroksesta ja lihasta.

Mittasimme valaan pituudeksi noin 8 metriä.Se on normaalipituus uros pullonokkavalaalle.Matkalla mereltä Støhön.Leppoisaa luoteistuulta. Lämpötila 8 astetta.Sinipallaskausi päättyy yllättäen jo huomenna. Armeija ampuu raketteja iltapäivisin ja pitää kalastusalueemme suljettuna. Olemme pyydystäneet 8,7 tonnia 12,5 tonnin kiintiöstä.

Kaikenmaailman vastoinkäyimisiä pukkaa sinipallaksen pyytäjille. Siimalaivastomme on saanut mukavasti kalaa , oikeestaan ihan liikaa ja alunperin kolmen viikon mittaiseksi aiottu kausi typistyy ministeriön määräyksellä 12 päivään. Kun rakettejakin ammutaan ja jotain ihme ohjusten torjuntaa testataan just nyt ja just siellä missä pitäisi tehdä rauhan töitä, menee kalastuskausi monelta laivalta ihan pieleen.
Ei kuitenkaan meiltä jos vaan nyt laskemissamme siimoissa on huomenna normaali määrä kalaa.
Sitten loppuu tämä rääkki ja mulla alkaa leppoisammat olot.
Viime päivinä olenkin saanut esimakua tulevasta, mielenkiintoista askaretta kalastuksen vastapainoksi. On tullut touhotettua pullonokkavalaan , kukkaistutusten , harrastuskalastuksen (saatiin muuten iso pallas jälleen kerran) ja gallerian tiimoilta. Sekä juotua mielettömät määrät käsityömyymälän ja valassafarin kahvia.
Eiköhän se tästä, kun saadaan tää riesa, siis operaatio sinipallas lopultakin päätökseen.
-lauri-
Kuvat minun paitsi kolmas ja neljäs Odo Brodda sekä viides ja kuudes Camilla Ilmoni.

4 kommentarer:

 1. Oikeastikko simapönttö (siis käymisastia)? Tai teidän sivuja selanneena voisin kuvitella siimapönttö, siis ennen vanhaan?

  Eläviä orvokkeja eikä tietoakaan arktisista olosuhteista:)

  SvarSlett
 2. Vähänkö mielenkiintoista olisi tutkia tuommoista ruhoa! Onko se Camilla valasbiologi vai ihan joku meribiolgi yleensä?

  SvarSlett
 3. Oot niin oikeessa, mahtava oli olla sen vierellä, mä sain mitata pituuden :)
  Camilla on meribiologi ja teki lopputyön kirjohylkeestä. On meitä ennen ollut 6 vuotta Andenesin valassafarilla, sillä suuremmalla, opaskoordinaattorina. Meillä oli niin hyvä säkä, että saatiin se tänne. Kotisivut tuli heti uuteen uskoon ja muutenkin nyt on tosi tekemisen meininki. Sun kannattaa seurata valassafarimme sivuja. Sieltä löytyy joka päivä blogi ja sitten ne tilastot nähdyistä. Tänään on juttu valaskuvaajasta, ottaa hienoja kuvia vedenalla. Hakee valaisiin katsekontaktin.
  Camilla valmistui pari päivää ennen meille tuloa Bergenistä ja oli sitä ennen 3 kk Grønlannissa tanskalaisten valastutkimuksessa mukana.
  Sähän voit kirjoittaa ja kommentoida ja muutenkin olla yhteyksissä.
  Tai miks et vaan käy täällä :)
  Helene piti olla siimapönttö :)

  SvarSlett
 4. Voiskin vaan lähteä muailmalle :) Itse asiassa meillä on just Norja vähän niin kuin pannassa jonkin aikaa eräiden sattumusten takia eh. Kuulostaa aika tehonaiselta se Camilla :) Ja mielenkiintoiset on olleet työkuviot. Täytyykin mennä tutkimaan sitä safarisivustoa.

  SvarSlett