KOUKUTTAJA

KOUKUTTAJA
Miltä kuulostaa Laura Frimanin ääni, entäs kalastajakylän arki. Kuvan linkkiä klikkaamalla pääset tutustumaan tarinaani. Sata tuntia ilmaista kuuntelua tarjoaa storytel

tirsdag 22. februar 2011

Nyksundin vanha kalatehdas

Viime viikonloppuna kävimme vanhassa kalatehtaassa. Tässä rakennuksessa kehitettiin 40-luvulla uusi kalajaloste: kylmäsavustettu ja punaiseksi värjätty seiti. Tuotenimikkeeksi tuli seilaks. Seilaksista tuli heti norjalaisten kansallisomaisuutta, arvostettu juhlapöydän herkku.
(Kummatkin kuvat Tinja Ruusuvuori)

Merellä tuuli navakasti..
Arktinen auringonlasku valaisi tehtaan yläkerran kirjanpitoseinää.

Nyksundin satama vinssiluukusta kuvattuna.

Sisääntuloväylän karikoita ja luotoja.


-lauri-

2 kommentarer:

  1. Kauhean kuuloinen toi "punaiseksi varjatty"... parempi kun ei tieda tollaisista asioista:)

    SvarSlett
  2. Se värjäys nyt on ihan yleistä. Kerronpahan tässä. Kasvatuskalan väri (lohen , taimenen , kirjolohen) on keinotekoista rehun mukana annettua väriä). Ainoastaan luomukasvatettu lohi, taimen , rautu on oman värinen, ja paljon vaaleampi. Jotenkin pliisu , ei houkuttele tavallista kuluttajaa. Vaalea väri ei kalamarkkinoilla myy.
    Luonnossa atlantin lohi on kirkkaan punainen samoin kuin raudut , taimenet ja nieriät.
    Itämeren lohi on vaaleampi. Väri johtuu ravintona olevista äyriäisistä.
    En tiedä onko niistä väriaineista niin paljon haittaa. Karkeissahan me saamme mielettömiä määriä. Tanskalaisten äklön värinen meetvursti on minusta tosi hyvää, ilman väriä ei taatusti maistuisi samalta.
    Sama juttu on norjalaisen suolatun lampaan, joka on saatu kirkkaanpunaiseksi salpietarilla (Väri tulee näkyviin keitettäessä) Jos salpietarin käyttö Salt kjøtissä kiellettäisiin, niinkuin se useissa EU maissa on kielletty, norjalaiset nousisivat barrikadeille sellaisen lain säätävää hallitusta vastaan.
    Minäkin olen juksannut , tehnyt seilaksia aiemman kipparini reseptillä joka on:
    Seitifile suolataan yön yli voimakkaassa suolassa.
    Leikataan annospaloiksi. siivuiksi, laitetaan paljuun jossa liuos.
    Sitten sen annetaan liota muutamia tunteja siinä väriaine- savuaromi liuoksessa.Aineita saa ostettua apteekista.
    Purkitetaan öljyliuokseen kuten kotitekoiset muikkusäilykkeet. Tulee aivan samanmakuista kuin Nyksundin perinteitä jatkavan Delikat tuotemerkin seilaks. Todella hyvää. Äkkinäinen pitäisi lohena.
    Tuossa Nyksundin rakennuksessa ne eivät sen savuaromin kanssa juksanneet , vaan savustivat kalat oikeasti :)
    Luulen , että suurin osa norjalaisen lohen ostajista ei tiedä keinotekoisten väriaineitten eikä antibioottien käytöstä kalankasvatuksessa.
    Aika moni luulee lisäksi norjan lohen tarkoittavan villiä kalaa.
    Sellainen on maailmamme. Meidän pyydystämä turska lienee sitä luomuinta minkä markkinoilta löytää.

    SvarSlett