Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

søndag 22. mai 2011

Grimsvötn tulivuoripäivitys

Yläkuvan Hekla on Islannin tunnetuin tulivuori. Se on purkautunut säännöllisin väliajoin, usein voimakkaastikin. Jotain eilen alkaneen Grimsvötnin purkauksen voimasta kertoo se, että tuhkapatsas oli lähes yhtä korkea kuin Heklan vuoden 1947 megapurkauksessa. Onneksi Grimsvötn on kaukana asutuksesta Vatnajökull- jäätikön alla.

Alakuva Reykjavik Grapewinen sivuilta. Yläkuvan otin viime vuonna 22.3. Fimmvördurhalsin toisena purkauspäivänä.


Morgenstjerne 22.5.2011. Aurinkoinen kolea kesäpäivä. Kohtalaista lounaistuulta 6m/s. Lämpötila 10 asteen tienoilla. Sinipallaskauteen valmistaudutaan, suuri osa syötittäjistä on jo siimojensa ääressä. Valassafarin auditorio ja myymälä ovat loppuhiomista vaille valmiit ja laivamme saapuu Støhön huomenna. Matkanjärjestäjät, niin sanotut tärkeät VIP henkilöt, ovat tutustumiskäynneillä. Viimeistään nyt olemme siirtyneet kesäaikaan.

Grimsvötnin tulivuori Vatnajökullin alla jatkaa purkaustaan täydellä voimalla. Teitä on suljettu ja Etelä- Islannin asukkaita kehoitettu varautumaan tuhkasateeseen. Tarkat ohjeet mm. laitumella olevien eläinten ottamisesta sisätiloihin on annettu.
Tuhkapatsas nousi parhaimmillaan 20 kilometriin ja tuhkaa on satanut eri puolilla etelärannikkoa. Tuhka on kuitenkin tyypillistä Grimsvötnin tuhkaa eli karkeampaa kuin viime vuotisessa Eyjafjallan purkauksessa. Sen pitäisi laskeutua lähemmäksi purkausaukkoa.

Keflavikin lentokenttä on kuitenkin suljettu ja rajoituksia myös muiden maiden lentoliikenteeseen saattaa olla tulossa. Asiantuntijat eivät kuitenkaan usko samanlaisiin dramaattisiiin seurauksiin kuin viime vuonna.

Grimsvötnin purkaus on joka tapauksessa melkoinen tapaus. Tuhkapatsas on korkein sitten Heklan vuoden 1947 purkauksen. Tuhkaa tulee satamaan melkoisia määriä maahan. Eyjafjallan kokemuksien perusteella tällaiset tuhkasateet sopivina annoksina eivät kuitenkaan aina merkitse katastrofia..
Viime vuonna tuhkasta kärsineet alueet toipuivat nopeasti. Kasvukaudesta tuli erinomainen ja ennätyssatoja, varsinkin vehnästä, korjattiin . Pitkälti juuri tuhkan lannoittavan ja auringonenergiaa maahan varastoivan vaikutuksen ansiosta.
Pelko laitumella tuhkasateen aikana olleiden eläinten terveydestä oli sekin ennenaikainen.

Toivokaamme siis sopivaa purkausta, lannoittavia tuhkasateita ja lentoliikenteen normalisoitumista.
Toinen toistaan hienompia linkkejä tämän mahtavan luonnonilmiön seuraamiseen löytyy paljon. Kattavimman käsityksen Grimsvötnin tilanteesta linkkeineen saa laavaunelmat blogista.
Lisäksi seuraan tilannetta islanniksi morgunbladedin ja englanniksi Reykjavik Grapewinen sivuilta.

Erittäin nopeasti päivittyvistä Norjan lehdistä sekä VG:stä että Dagbladetista voi lukea kuinka mm 150 trøndelagilaista on tuhkajumissa tarinoitten, jäätköiden ja tulivuorten kauniilla saarella.
Olisinpa minäkin :)
-lauri-

Grimsvötn päivitys kello 17.30
Morgunbladedin englanninkielisten uutisten mukaan tulivuorenpurkaus olisi jo rauhoittumassa. Tuhkaa sataa vielä monin paikoin Etelä- islannissa, mutta purkauksen voima ei silminnäkijöiden mukaan ole enää sama. Aiemmin tosin arveltiin tuhkapilven saapuvan alkuviikosta Englantiin ja mahdollisesti haittaavan lentoliikennettä.
Lisätietoja odotellessa on parempi lähteä kunnostamaan meidän vaellusreitin Dronningrutan jyrkimpien nousujen turvaköysiä ja valokuvaamaan sepelrastaita :)
-lauri-

2 kommentarer:

  1. Informativ artikkel, nå vet vi hva som skjer på Island.

    SvarSlett
  2. Tusen hjertelig takk. Du klarte utfordringen med google translator :) Eller førstår du finsk ?

    SvarSlett