Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

mandag 23. mai 2011

Tuhkapilvi ohenee, purkaus asettuu. Leonora saapui Støhön.

Islantilaiset sinnittelevät enempi kiusallisessa kuin vaarallisessa tuhkasateessa. Onneksi tähän on totuttu. Kuva Morgunbladid.

Valassafarikautemme alkaa huomenna. Teemme ensimmäisen risteilyn Bleikin kanjonin alueelle. Ikäiseni , mutta erittäin hyvässä kunnossa oleva Leonora on vuoden tauon jälkeen taas valastouhuissa mukana.


Morgenstjerna 24.11.
Kalastuksessa rauhallista. Ainoastaan Skjerven käy siimoilla ja Kyrre testaamassa uutta Rib venettään ja uusia hienoja urheilukalastusvehkeitään. Varmaan mukavaa vaihtelua ammattikalastuksen lomassa. Viime viikonloppuna ne saivat 70-kiloisen pallaksen.

Huomenna pääsen merelle. Valaitten luo. Safarikauden aloitamme Leonoralla. Vanha , mutta hyvässä kunnossa oleva merikelpoinen ystävämme saapui eilen Støhön. Viranomaisten mukaan museolaivamme soveltuukin valassafarikäyttöön ja saimme meiltä viime vuonna evätyt tarvittavat luvat aika vähällä taistelulla :)

Nyt meillä on kaksi paattia . Alkukaudesta tunnelmoimme Leonoralla ja kauden kiihtyessä juhannuksen tienoilla mukaan tulee nopeampi Arctic Whale 1.

Grimsvötn näyttää asettuvan. Purkauksen voima heikkenee eikä tuhkapatsas enää nouse niin korkealle. Tuhkaa on satanut suuressa osassa Islantia suuria määriä, mutta haitta taitaa näyttää suuremmalta kuin mitä on. Tällaiseen on maassa varauduttu ja eläimet saadaan nopeasti karjasuojiin ja ihmiset pysymään sisätiloissa. Poissa pahimmilta alueilta. Villieläimet yleensä aavistavat luonnonkatastrofit ja selviytyvät hyvin.

Suurin vahinko tuhkasateesta taisi tulla Kirkjubærklausturissa sijaitsevalle rautukasvattamolle. Kalaparkojen kun on avonaisissa altaissaan vaikea suojautua kun tuhkaa tulee senttikaupalla niskaan.

Lentoliikenteelle tuhkapilvestä on jonkin verran haittaa mm. Etelä Norjassa, mutta nekin haitat näyttävät pelättyä vähäisimmiltä ja lyhytaikaisimmilta. Vaikka tuhkaa on levinnyt Venäjän pohjoisille alueille ja Brittein saarten suuntaan sekä Norjaan pilvi on kuulemma ohut.

Päivitykset Grimsvötnin tilanteeseen löytyvät mm. Laavaunelmista.
Sekä ruotsalaisesta Islantiblogista.
Purkauksesta norjaksi voi lukea VG:n sivuilta.
-lauri-

2 kommentarer:

 1. Onnea uuteen valassafarikauteen!! Sitä on ilmeisesti jo odotettukin? :) Ja tällä hetkellä on kyllä helpotus että ei tuosta tuhkapilvestä näyttäisi muodostuvan yhtä suurta ongelmaa lentoliikenteelle kuin viime vuonna. Sormet ovat vielä tosin ristissä, eihän tilanne ole vielä aivan täysin ohitse...

  SvarSlett
 2. Juu on odotettu. Ja ihmeen kivuttomasti meni Leonoran saaminen valasliikenteeseen.
  Sellaisia kuin hän ei ole montaa . Leonora on museoviraston suojelema laiva, missä kaikki vaadittava on uudistettu viimeisen päälle turvamääräyksiä vastaaviksi.
  Konehuonekin oikein kiiltää.
  Tänään pidimme monenlaisia turvaharjoituksia ja kertasimme asioita.
  Minulla oli jo ikävä rauhallista Leonoraa. Sen minkä se nopeudessa ja ketteryydessä häviää, sen se arvokkuudessa ja tunnelmassa voittaa.

  Luullakseni voit olle huoletta. Purkaus näyttäisi loppuvan tai jo loppuneen ja se tuhka mikä on ilmakehässä on niin ohuena kerroksena ettei siitä enää loppuviikosta pitäisi olla haittaa.:)

  SvarSlett