KOUKUTTAJA

KOUKUTTAJA
Story tellin julkaisema Ääni- ja E-kirja ilmestyy yhdeksäs kesäkuuta. Klikkaa kuvaa niin näet esittelytekstin .

lørdag 21. mai 2011

Tuomiopäivän Tulivuorenpurkaus Islannissa

Kuvapäivitys 22.5. klo 02.32.
Tältä näyttää Grimsvötnin tulivuoresta 19 kilometrin korkeuteen nouseva tuhkapilvi. Viranomaiset Islannissa ovat sulkeneet päätien tulivuoren eteläpuolelta ja julistaneet 120 merimailin lentokieltoalueen. Geologit arvioivat purkauksen olevan lyhyt mutta voimakas. Odotettavissa on myös jäätikön sulamisvesien tulviminen.
Yläkuva Scanpix/dagbladet.

Fimmvördurhalsin tulivuorenpurkauksen (21.03.2010) kajoa höyry- ja tuhkapilvessä. Kuva on otettu purkausta seuraavana päivänä autolautta Herjolfurin kannelta. Olimme noin 20 kilometrin päässä . Muutaman viikon päästä tapahtui se suurempi ja koko Euroopan lentoliikenteen lamaannuttanut purkaus kuvassa näkyvän Eyjafjallajökullin alla.
Tuomiopäivän tulivuorenpurkaus on sekin jäätikön alla, Grimsvötnissä. Kuva Morgunbladedin artikkelista.


Morgenstjerne 21.4. Kävin pari tuntia sitten kuvaamassa lehtokurppia ja teeriä sekä kiipesin vuohivuorelle täysin levollisena, kun ei tullutkaan sitä amerikkalaisen evankelistan povaamaa maailmanloppua.

Mutta näköjään joitain merkkejä on näkyvissä. Islannin jäätikön alla oleva tulivuori Grimsvötn nimittäin purkautuu. Purkauksen etenemistä voi seurata englanniksi Reykjavik Grapewine lehden kotisivuilta.

Islannin kielen taitoisten kannattaa lukaista uutisia täältä

Suomeksi purkausta seurataan esim laavaunelmia blogissa.

Norjaksi Grimsvötnin purkauksesta kerrotaan mm. VG:n sivuilla.

Minäkin ajattelin kykyjeni mukaan päivittää tätä tuomiopäivän purkausta, vaikka ei se ole niin helppoa kuin viime kerralla ollessani aitiopaikalla vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Vestmanna saarilla.

Vuoden takaisen purkauksen tunnelmia vestmannasaarelaisessa Lunni Pubissa voi lukea täältä.

Toivottavasti tämä purkaus ei ole kovin voimakas, eikä aiheita samanlaisia hankaluuksia kuin Eyjafjalla viime vuonna. Mielelläni soisin Islannille rauhallisen kesän :)
-lauri-

Tulivuoripäivitys 22.05 kello 01.19
Morgunbladidin uusimpien uutisten mukaan tuhkaa sataa kirkjubærklausturissa. Tuhka on karkeampaa kuin viime vuoden Eyjafjallapurkauksessa.
Purkaus näyttäisi olevan voimakas. Jäätikköjuoksua ja tulvia odotetaan.
Lisää Morgunbladedin sivuilla http://www.mbl.is/frettir/innlent/2011/05/21/mikid_oskufall_a_klaustri/

Tulivuoripäivitys 22.05 kello 02.10
Ei millään malta mennä nukkumaan kun on päivystettävä Morgunbladedin kotisivuja. Nyt ne kirjoittaa, että Grimsvötnin purkaus on hyvin voimakas. Yhtä voimakas kuin Eyjafjalla oli voimakkaimmillaan. Ja tuhkaa sataa vähän joka puolella. Karkeaa tuhkaa. Ilmeisesti se ei ole niin haitallista lentoliikenteelle kuin ohut. Tuhkapilvi on kuitenkin noussut 15 kilometrin korkeuteen.
http://www.mbl.is/frettir/innlent/2011/05/21/eldingar_i_gosmekkinum/

4 kommentarer:

 1. Mutta onneksi siis edes jotain tapahtui, niiden maailmanlopun saarnaajien mieliksi!

  SvarSlett
 2. Niin on tämä kuitenkin parempi kuin ei mitään :)

  SvarSlett
 3. Täältähän on hyvä seurailla tulivuoripäivityksiä, vaikka tällä kertaa olenkin lomamatkalla omalla autolla. Miehen saapumista Suomeen jännitetään tosin viikon päästä, mutta toivottavasti ennusteet ovat oikeassa ja lentoliikenne ei niin kovin tästä häiriintyisi. Jatka vaan päivityksiä... :)

  SvarSlett
 4. Satu:Vipit vierailivat ja pääsin lopulta jatkamaan purkauksen seuraamista. Pistin päivityksen sekä blogiin, että twitteriin :)

  Luultavasti saat miehes takaisin ajoissa, kun geologit sanoo, että Grimsvötn on yleensä lyhytkestoinen purkaus. Sitäpaitsi tuhka on karkeaa, eikä se kuulemma leviä niin laajalle alueelle.

  SvarSlett