KOUKUTTAJA

KOUKUTTAJA
Miltä kuulostaa Laura Frimanin ääni, entäs kalastajakylän arki. Kuvan linkkiä klikkaamalla pääset tutustumaan tarinaani. Sata tuntia ilmaista kuuntelua tarjoaa storytel

onsdag 21. september 2011

Mehamn-Niin sanottu Rannikon Helmi


"Mitä sitä suotta hötkyilemmään" tuumii Mehamnin kajava


Slettnesin majakan matalikko 22.syyskuuta. Navakkaa kaakkoistuulta suoraan Tenovuonon pohjukasta. Aurinkoista ja koleaa ( +5 C ). Vedämme apajaa numero 22. Olemme olleet Ruijassa viikon ja saaneet 12 tonnia kalaa, mukana yllättävän paljon turskaa.

Tukikohtamme Mehamn on juuri sellainen millaisena Honningsvågrevyen (naapurikunnan stand up koomikko muusikkoryhmä) showssa syrjäiset kalastajakylät on kuvattu. Tuntuu että Gamvikin konkurssikypsän kunnan keskus Mehamn on tehokkaan kilpailuyhteiskunnan ulkopuolelle tahallaan heittäytynyt Ruijan taajamien Kreikka.

Viiden vuoden aikana olen täällä vieraillut. Mehamniin tutustunut. Ja kehityksen nähnyt .

Tässä muutamia subjektiivisia huomioita:

Mehamn miinukset
Ainoa vaatekauppa-lakkautettu.
Kuntosalin käyttö hankaloitunut.
Parturi auki vain muutamana päivänä viikossa.
Ei pankkiautomaattia.
Yksi kauppa.
Nav:in (paikallinen Kela) rakennus vuokrattavana.
Laituri lahonnut lisää .
Matkailuyrittäjä tehnyt konkurssin.
American Car Mehamn ei järjestä vuotuisia suurjuhliaan.
Kalatehtaalla on kohta vaikea selvittää asiansa norjan kielellä.
Uusia kalastajia ei ole tullut ja entisiä on lopettanut.
Kioski-postista ei voi lunastaa metsästyslupia Finnmarks eiendomin alueille.
Matkamuistomyymälä-turisti info lakkautettu.

Mehamn plussat
Savolaistyylinen "Mitä sitä suotta hötkyilemmään" meininki
Maailman pohjoisin leipomo-panoraamakahvioyhdistelmä.
Arctic Hotel Mehamnin ruokalista sama tiskillä oleva laminoitu A4 kuin viisi vuotta sitten (lisää turvallisuuden ja tuttuuden tunnetta.)
Sairaalan toiminta esimerkillistä, tarjolla mm kahvia ja leivoksia myös saattajalle. Ambulanssimiehiltä saa hyviä riekkojahtivinkkejä.
Erinomainen jäähilekone, jään otto järjestetty hyvin.
Top Coat vierailee tälläkin kertaa meidän täällä ollessa. Se on tosin yksityistilaisuus, mutta kakki ovat tervetulleita eheheh. Niillä on mukana savukone :)
Kuningasrapuja saatavilla.
Vireä senioriyhdistys, joka maanantai tarjolla esitelmiä ja kahvit leivonnaisineen. Kaikki ovat sinne tervetulleita.
Hyvät liikenneyhteydet. Meiltä särkyi moottorin jäähdytin. Saimme osat samana päivänä. Putki tuli hurtigrutenilla Honningsvågista ja letku lentoteitse Tromssasta :)
Kalastajakylän markkinointi on hyvällä alulla. Nimi on lanseerattu: Mehamn- Rannikon Helmi.
Enää puuttuu se tuote :)
-lauri-
PS. Støn kalastajakylän tarina luettavissa Turun Sanomista. Nettiversio täällä.

12 kommentarer:

  1. Taas itsellä sekoilua kirjautumisen kanssa:(

    helen tuskailee

    SvarSlett
  2. Ok, meni anonyymijutun kautta. Ihan sama.

    Kuulosti tuo kirjoituksesi alkupuoli aika surulliselta. Lopetuksen uhkaa ja toteutumaa. Mitä tehdään?

    mietii helen

    SvarSlett
  3. Matkailu ja kalastus pitää saada tiiviimpään yhteistyöhön.Nyt yhteistyötä ei ole. Mehamn olisi loistava talvimatkailukeskus. Siihen pitäisi satsata täysillä.
    Kymmenen nuorta kipparia laivoineen olisi houkuteltava Mehamniin. Vaikkapa Suomesta jos Norjasta ei löydy. Esteet ulkomaalaisten rekrytoinnille poistettava = nopea rekisteröityminen ja mahdollisuus kaksoiskansalaisuuteen.
    Slettnesin majakan ympärille kehiteltävä tutkimus ja luontokeskus.
    Siis Støn malli tuotava tänne.

    SvarSlett
  4. Oisko plussat ja miinukset tasapainossa?
    Mistä ihmiset hakee uudet vaatteet?
    Apua, jos se laituri häviää kokonaan..
    Onneks rapuja saatavilla ja senioribileet!

    SvarSlett
  5. Jos täällä asuis niin kyllä siihen tottuis. Näkemään ne plussat suurempina ja vähättelemään miinuksia.
    Kjøllefjordissa, 50 km päässä on yksi liike. Eikä Altassakaan käynti vie päivää enempää. Hurtigrutella on kätevää käydä vuonon toisella puolella Honningsvågissa.
    Laituri on suuri ongelma. Støssä satama aluetta kunnostetaan koko ajan, täällä satamapomo nukkuu eikä tee mitään. Toisaalta kunta on konkurssikypsä, niin ettei sitä rahaakaan taida olla.
    Seniorien, tai siis eläkeläisten yhdistys on vireä ja etsii koko ajan uusia toimintamuotoja. Jos kaikki olis yhtä aktiivisia ja katselisivat tulevaisuuteen :) niin kyllähän täällä tapahtuisi vaikka mitä. Kylä kehittyisi.

    SvarSlett
  6. Pitäisi varmaan antaa pohjoisen kylille lisää verohelpotuksia niin pysyisivät vireinä. Muuten tulee vain lappuluukulle..avataan tarvitaessa takana loistava tulevaisuus.

    SvarSlett
  7. Hehee, hyvä on tuo Topcoat ja "yksityisyystilaisuus" jonne kaikki ovat tervetulleita. ;D

    SvarSlett
  8. Ari:Se olis tehtävä.Pientilat lampaineen säilytettävä jo maisemanhoidon takia ja kalastajakylät rannikkokulttuurikohteina. Oikeilla sanoilla markkinoituna sitä rahaa ja helpotuksia voisi tulla.
    THK: Se on tyypillistä Mehamnia. Kun lauantaina kysyin Pubissa Koskas Top Coat esiintyy, niin tiskin takaa vastattiin että ens kuun alussa mutta se on kyllä yksityistilaisuus, synttärit. Heti perään tuli korjaus. Niin mutta kyllä sinne kaikki ovat tervetulleita:)

    SvarSlett
  9. "tehokkaan kilpailuyhteiskunnan ulkopuolelle tahallaan heittäytynyt Ruijan taajamien Kreikka" Loistavaa sanankäyttöä :D Mutta tuoltahan se -/+ listan perusteellakin vaikuttaa.

    Lukaisin tuon TS:n jutun ja täytyy sanoa, että aika hyvin olette saaneet Stötä kehittymään ja myös esille. Taitaa tämä sinun blogisikin olla yksi aika merkittävä julkisuuden tuottaja ainakin Suomen suuntaan ;)

    SvarSlett
  10. Voi, kiitoksia Heli :) Sellaiselta Mehamn vaikuttaa, tilanne ei ole hyvän elämän este.
    Valassafarin markkinoinnin ja myös uusien siimansyötittäjien ja tehtaan työntekijöiden rekrytoimisen vuoksi julkisuus on Stølle välttämätöntä.
    Minun blogilla ei nyt niin kauheastii ole lukijoita,aika paljon kuitenkin, mutta blogin ja aikaisempien artikkelien ( mun cv ehheh) ansiosta voimme tarjota juttuja, kutsua mediaa kylään.
    Aika hyvin olemme olleet esillä. Kaikissa suurimmissa lehdissä, Mtv3:n Ylen ja kakkosen kanavilla.
    Kuitenkin tärkein tekijä meidän tunnetuksi tekemisessä on täällä työskennelleet (yli 300)
    ja täällä vierailleet suomalaiset.

    SvarSlett
  11. Hienoa että paikan markkinointinimi on ainakin kunnossa! Sitten tosiaan vielä tuotteistamaan Mehamnia.... Hauskasti kirjoitettu juttu vaikka miinusten puolella oli aikas lailla surullisiakin kohtia.

    SvarSlett
  12. Kiitti Satu:)
    Parasta pohjoisessa on kuitenkin jonkinlainen positiivinen ilme vaikka kaikki menis päin mitä tahansa.
    Mehamnille tarttis tehrä jotain. Siellä oli muutama vuosi sitten joku kehittämisprojekti mutta en oo siitäkään kuullu mitään.

    Naapuri Kjøllefjordin matkailun pelastus on suurelta osin ollut Hurtigrute ja ne oheisretket. Niiden varassa muuhunkin matkailuun on uskallettu satsata. Ja samalla kalastus on kytketty mukaan. Kalastajat ovat mukana matkailubisneksessä.
    Mehamnin matkailuyrittäjä oli aika yksin ilman verkostoa, vaikka tuote, kuningasrapusafari vanhalla kalastusaluksella olikin loistava.Kuten ruotsalaiset matkailuihmiset mullekin kesällä kehuivat.
    Mehamnin historiakin olisi monella tapaa hyödynettävissä.

    SvarSlett