KOUKUTTAJA

KOUKUTTAJA
Story tellin julkaisema Ääni- ja E-kirja ilmestyy yhdeksäs kesäkuuta. Klikkaa kuvaa niin näet esittelytekstin .

søndag 15. januar 2012

Hattifnateista

Kerran olen nähnyt ylöspäin kasvavia jääpuikkoja eli hattifnatteja. Toukokuussa 1996. Islantilaisen luolan hattifnatit olivat huomattavasti Norjassa alkutalven aikana rekisteröityjä kookkaampia. Suurimmat  lähes kaksimetrisiä.  Leirikoulun oppilailla oli vaikeuksia päästä suuaukon läheisyydessä vieri vieressä olevien liukkaiden jääpuikkojen ohi laavaluolan sisuksiin.  Kuva:  Leppävirran Alapihan ala-asteen Islannin luokkaretkeläset, joku heistä.


Parikymmensenttisiä hattifnatteja Narvikin lähistöllä viime viikolla kuvattuna. Kuva: yr.noHattifnattien koko vaihtelee, yleensä ne ovat aika pieniä. (yr.no)


Kissan juomakuppiin yön aikan ilmestynyt hattifnatti (yr.no)


Jotkut hattifnateista näyttävät tältä.(yr.no)


Stø 15.1. Navakkaa lounaistuulta, vesisadetta ja lämmintä. Aiemmin viikolla sataneet lumet sulavat.Talvitulvia on odotettavissa. Aiemmin viikolla kärsimme lumesta. Onneksi  lumenpoistajamme olivat nopeita. Pitivät tiet viikon ajan tosi  hyvässä kunnossa. Kerkesivät auraamaan kaikki pienimmätkin kujat ja takapihat.  Tienasivat edes jotain.

Sää on ihana  puheenaihe. Minusta säästä jaarittelu  ei ole osoitus siitä, että kun muuta tärkeämpää ei ole sanottavana, niin silloin jutellaan ilmoista. Sää on paljon enemmän .Se on totaalinen, peruselementti,elämäni raamien asettaja . Ilmojen mukaan ja niiden ehdoilla minun on elettävä. Säätilaa arvioin, sillä spekuloin ja sitä ennustan. Sään vaihtelut piristävät arkeani  ja sen ääri-ilmiöt  saavat minut valpastumaan.
Sääsivut ovat lukulistallani.
Viime viikolla yr.no kirjoitti mielenkiintoisia asioita  ylöspäin kasvavista jääpuikoista, valaisi harvinaista ilmiötä. Kun vesi jossain lätäkössä, astiassa tai  jopa pienessä lammessa jäätyy niin että jään alle paineeseen  jäänyt vesi ei pysty sivuilta purkautumaan, se etsiytyy ulos jään läpi . Lämpötilan ollessa sopiva ulosvirtaava vesi jäätyy. Syntyy ylöspäin kasvava jääpuikko.
Sääsivun lukijat saivat lähettää kokemuksiaan ja jakaa kuviaan tällaisista jääpuikoista. Minäkin innostuin. Halusin käyttää demoktaattista oikeuttani ja osallistua. Olihan ilmiö minulle tuttu , kuudentoista vuoden takaa. Toukokuussa 1996 olin Leppävirran Alapihan ala-asteen leirikoululaisten luokkaretkellä. Kiertelimme Etelä-Islannissa. Tutustuimme tulivuorimaahan ja ystäväkouluumme. Ohjelmamme oli aika tiukka, siihen sisältyi yksi vapaapäivänä.  Bussinkuljettajamme sai houkuteltua meidät  improvisoimalleen  laavaluolaretkelle.
Luola oli hieno, satoja metrejä pitkä, useita kymmeniä metrejä syvä,laavavirran aikoinan muokkaama. Mutta ei se luola, ei  laava, eivätkä kaikki  luolaan liittyvät tarinat olleet asioita jotka jäivät mieleen. Vaan luolan suuaukossa meitä vastassa olleet sadat  vieri vieressä seisovat hattivattien näköiset  ylöspäin kasvavat jääpuikot, Hattifnatit. Sillä nimellä haluan niitä kutsua. Arvostettu  sääilmiöauktoriteetti yr.no  on jääpuikkonimiasiassa samoilla linjoilla, niin minusta tuntuu.
Jääpuikkomielikuvieni vahvistukseksi ja sääsivuille lähetettäväksi  tarvitsin kuvan. Onneksi  erään luokkaretkelle osallistuneen oppilaan isä löysi  hiljattain fb profiilini ja blogini ja minä hänen. (Markun valokuvapainotteinen blogi Naantalin ja muistakin tunnelmista täällä.) Saatoin kysyä josko sellainen kuva sattuisi  albumeista löytymään.
Islannin luolan hattifnatit olivat suuria, lähes kaksimetrisiä. Norjasta löytyneitä mitataan senteissä, korkeintaan muutamissa kymmenissä. Minusta oli todella  tärkeää ilmoittaa hattfnatteja tohkeissaan tutkiville meteorogeille että löytyy niitä suuriakin.
-lauri-

7 kommentarer:

 1. Enpa ole tuollaisia yløspain kasvavia jaapuikkoja koskaan ennen nahnyt!!
  Kylla. Saatiedotus on tarkeaa. Nyt sen tajuaa kun taalla pohjoisessa asuu:) Valilla olemme saan armoilla.

  SvarSlett
  Svar
  1. En minäkään oo hattifnatteja tavannut muuta kuin silloin Islannissa. Seon harvinainen ilmiö,kaiken pitää olla kohdallaan, marginaalit ovat pieniä. Täällä asuessa sää tosiaankin on pääosassa, halusioa tai ei.

   Slett
 2. Uskomatonta. En ole koskaan kuullutkaan!
  Ja säästä: talo on ihan rannalla ja ulkona tuulee niin, että koko ajan luulen aura-auton menevän tiellä (joka on taas tuulen "ansiosta" täysin lumeton)...
  Menisin ulos, jos uskaltaisin ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Minäkään en tiennyt koko jutusta ennen kuin Islannissa näin. Sen jälkeen en ilmiöön ole törmännyt. Tänä talvena se sitten tuli yr. sivuston kautta tunnetummaksi.

   Slett
 3. Luisteluksi menee, kun tämä sade ja +5 loppuu on hiekotajilla työtä.
  Vai vetäisit rekistöröidyn nimen esiin, varo ettei tule noottia ;)

  SvarSlett
 4. Täällä kans on niin liukasta että parempi pysyä sisällä. Onneksi huomenna tiet ovat tällä menolla sulat. Jaa että hattifnatti on rekisteröity. Luin kyllä että siitä on maininta oikein Wikipediassa http://no.wikipedia.org/wiki/Hattifnattene

  SvarSlett
 5. Hei!
  Löysin blogisi sattumalta kun etsin kontakteja kalatehtaalle.
  Etsimme ystäväni kanssa töitä kalatehtaalta. Pystyisitkö auttamaan esim. antamalla yhteystietoja(s-postiini) mistä voisimme töitä kysellä?
  Norjan kesä ja luonto vetää puoleensa ja toivomme, että vuosia haaveilemamme reissu sinne vihdoin onnistuisi.
  Olisimme kiitollisia avustasi.
  anniinakumpula@gmail.com

  SvarSlett