Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

torsdag 26. januar 2012

Norjansuomalaisten blogit.


Stø 26.1.  Voimakasta kaakkoistuulta, puolipilvistä, pakkasta pari astetta. Kaikki laivat, muutamaa lähellä verkoilla pyytävää lukuunottamatta, olivat tänään maissa. Hukkuneen kollegamme etsinnät lähialueiden rannoilta jatkuvat poliisin ja punaisen ristin vetäminä. Vaikka toiveet hänen ruumiinsa löytämiseksi ovat hiipumassa, täällä ei tällaisissa tapauksissa luovuteta. Joskus ihmeitä tapahtuu. ja omaiset saavat läheisensä .

Laivassamme viime viikolla havaittu pieni ruostereikä on sitten paikattu. Kävimme naapurikunnassa Sortlandissa  sijaitsevalla Blokkenin telakalla hoidattamassa vanhan rouvan kuntoon. Operaation yhteydessä Morgenstjernen ollessa kuivilla, telakkaväellä  oli  erinomainen mahdollisuus  tutkia  muitakin paikkoja. Ammattilaisten oli pakko todeta, että laivamme on ikäisekseen,23v, yllättävän hyvässä kunnossa.

Eilen blogilukulistaani selatessa ja vakioblogeissa vieraillessani huomasin Norjalaisen päiväkirjan kommenteissa minulle tuntemattomen kommentoijan. Heti piti mennä  nuuskimaan millainen  bloggaaja ja blogi sieltä nimimerkin MamaE takaa oikein löytyy. Löysin Norja kytkentöjä ja uuden seurattavan.

Tämän viimeisimmän ja muiden viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa lukulistalle ottamieni myötä lukemieni norjansuomalaisten blogien määrä nousi yli kahdenkymmenen.

Norjalaisen päiväkirjan ja usean muun Norja bloggajan sivupalkissa ovat näkyvillä useimpien seuraamieni blogien viimeisimmät postaukset. Koska minulla sellaista blogiluetteloa ei kuitenkaan ole, päätin  julkaista listani tässä yhteydessä.

Støn kalastajakylän laituri  Kuva: Linda Hekkala

NORJANSUOMALAISTEN BLOGIT: 
Ruija 5 kpl
Elämää Norjassa
Kalamuija ja Lappilifestyle
Ruijan Raukoilla Rajoilla
Turskatynnyri
Kirjastotætinæ Norjassa- Barentsinmeri ikkunan takana

Tromssan lääni 7kpl
Arnøya Norway
Hannan ja Vegarin arktinen keittiö
Hetukka Jäämeren portilla
Jäämeren rannalla
Lokki ja meritähti
Sairaanhoitajana Lyngenissä
Tromssan tuulia

Nordlandin lääni 5kpl
Between Two Lungs- Norja Edition
Elskling Stø
Ensilunta
Morgenstjerne N-27-Ø
Vuonon Varrelta

Länsi-Norja 3kpl
Tanjan blogi
Vuonot ja minä
Pallon matkassa

Eteläinen Norja 9kpl
Ekaterinan ajatuksia
Destination Unknown
Kalastajan Vaimo
Norjalainen päiväkirja
Normipäivä
Piquant Purls
Pitsiä ja posliinia
Tuulan Turinat
Vuonon kimallus

Juksakalastajat  matalikolla. 

Viihdyn blogimaailmassa, varsinkin norjansuomalaisessa. Siitä on muodostunut tärkeä osa  nettielämääni. Muutamat  bloggaajista olen jopa tavannut. Aion seurata  16 vuotta kotimaanani olleen Norjan tapahtumia myös jatkossa, Islannista käsin. Aivan samalla tavalla kuin nyt seuraan Suomea. Blogien kautta tunnelmat ja tapahtumat päivittyvät minusta kaikkein rikkaimmin ja autenttisimmin.
-lauri-


35 kommentarer:

 1. Oho, meitä Norjaan asettautuneita bloggareita on noinkin monta! Itselleni listassa oli monta uutta nimeä, pitääpä alkaa tutkimaan :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Eikös olekkin.Norjalaisten osuus on kaikista seuraamistani vähän alle puolet. Ja me olemme kyllä hyvin tiivis yhteisö. Nyt meidän pitää vaan junailla se norjabloggarien blogitapaaminen Islantiin :)

   Slett
  2. Blogitapaaminen Islannissa ei olisi ollenkaan huonompi jutttu!! :) En ole itse siellä koskaan käynytkään ja kovasti tekisi mieli.

   Slett
  3. Sitten aletaan valmistelemaan.

   Slett
 2. Ou nou! Unohdit Kalastajan vaimon! Vai missasinko vain? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Höh unohdin, käynhän minä siellä ne päivän asut ja tällaiset tietysti katsomassa. Pitää heti korjata. Kiitti Mila :)

   Slett
 3. Siinähän oli pari itselleni ennestään tuntematonta listalla. Nyt on nekin kartoitettu :) Kiitos!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos itsellesi. Sinun blogin kautta olen löytänyt monta :)

   Slett
 4. Lisäksi juuri 14-vuotta täyttäneen tytön blogi Ruijasta :
  http://www.life-on-norway.blogspot.com/

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitokset vinkistä.Aavistin tai tiesin olemassaolon, mutta en osoitetta. Pistin listaani ja olen nyt blogin seuraaja.

   Slett
 5. Tekeillä/kehitteillä tälläinen "virkablogi": http://vesisaari.blogspot.com/
  Saas nähdä jaksanko paneutua asiaan...
  Jos vaikka sattuisi jotain kiinnostamaan ja herättämänään jonkin sortin keskustelua?!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos, minä ainakin alan seuraajaksi;)

   Slett
 6. Lisää blogeja, kiva :) Minäkin oli tuon tytön blogin olemassaolosta lukenut äitinsä mainitsemana.
  Kirjastoblogi olikin mielenkiintoinen. En ole tiedostanut, että suomenkielistä kirjallisuutta voisi saada kirjastosta noinkin hyvin.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kirjastoblogi on hyvä senkin vuoksi että sen kautta me(minäkin vielä vähän aikaa) Norjan suomalaiset voimme esittää toiveita ja kehittämisideoita sekä vihjata ystäviämme suorasta yhteydestä Suomi kokoelmaan ;)

   Slett
  2. Jos täällä olisi sellainen "tykkää"-nappula, klikkaisin sitä tässä kohtaa ;)

   Slett
 7. Olen selaillut tekstejäsi läpi ja saanut niin mukavan fiiliksen seudusta, jonne muutetaan. Autoit sopeutumisessa jo kertaheitolla! Pitääpäs tutustua muihinkin blogeihin!

  SvarSlett
 8. Kiitos sanoistasi MamaE. Kannattaa tosiaankin tutustua blogiyhteisöömme, se on samalla tosi hyvä maahanmuuttajan tietopankki,monet ulkomailla elämiseen liityvät haasteet ja arki uusissa ympyröisä tulevat käytyä läpi. Tervetuloa tuloa turskan ja valaitten valtakuntaan :)

  SvarSlett
 9. HeiMorgenstjerna! En muista olenko aiemmin mahtanut vierailla blogissasi, mutta löysin blogiisi nyt omastani kun näin sinun käyneen vierailulla. Ensimmäiseksi haluan lisätä paljon loistoa "tähteesi". En syystä tai toisesta ole nähnyt tarinaa Morganista ja sen kohtalosta, mutta se satutti. Toivon sille kaikkea parasta, ja on upeaa, kerrassaan upeaa kun ihmiset, kuten sinäkin, osaatte ja jaksatte nostaa tällaisia luonnon asioita kaikkien luettavaksi ja taistelette niiden puolesta. Olen luontoystävä itsekin ja varjelen ja autan niin paljon kuin omissa kuvioissani osaan ja pystyn, mutta näen mm. tuosta Morganin tarinasta, miten jopa suuret avuntantoyritykset välillä lyövät päätään seinään. Ja kuitenkin, luonto ja sen säilyttäminen on yksi tärkeimmistä asioista maapallolla! En ole muuten koskaan ollut Lofooteilla, ja sinne tekisi mieli, ja yllättäen ensi elokuussa pääsen ehkä matkustamaan sinnekin samalla, kun lähdemme häihin Sortlandiin. Onnea Morgenstjernen matkoille ja blogillesi edelleen,
  tulen vierailemaan jatkossa useamminkin!
  Terv. Rosmariini

  SvarSlett
  Svar
  1. Voi kiitos Rosmariini kannustavista sanoistasi. Kun elää valaitten kotiseuduilla, samoilla apajilla kalastaa, niin kyllä siinä väkisellä muodostuu voimakas yhteys. Kunnioitus niitä kohtaan jotka olivat täällä paljon ennen meitä. Monet kalastajat alkavat tajuamaan tämän yhteyden, joka välillä oli hieman hukassa. Olen varma ja tunnen joka kerta valaita nähdessäni, että kunnioitus on molemminpuolista.
   Senkin vuoksi Morganista on tullut tärkeä,se on yksi yksi meistä. Olen ollut teidän tunelmissa, matkassanne säännöllisin väliajoin, pistäytynyt arjessa ja päässyt eteläisimpiin oloihi. Mukavaa kun pääsette näkemään meidän saarivaltakuntamme livenä.Minä olen jo Islannissa, mutta valaat ja kalastajakylien henki ei oo minnekään karannut. Tervetuloa :)

   Slett
 10. Kiitos mahtavasta listasta! :) Aion katsella nuo läpi tässä illan mittaan vaikka minulla olisi oikeasti tärkeää tekemistä, mutta koska se tekeminen liittyy työhön niin luistan siitä minkä tahansa hyvän tekosyyn turvin.

  Ja oma blogilistani kaipaa näköjään muutenkin hyvin paljon päivittämistä. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Minäkin voin hyvien tekosyiden varjolla luistaa osasta työtehtäviä, nimittäin laivan sisätilojen liian usein siivoamisesta :)

   Slett
 11. Hei, kiitos mielenkiinnosta ja kommentoikaas kirjastotoiveita ja vastaava sinne kirjastoblogiin !

  SvarSlett
  Svar
  1. Tulee tapahtumaan, minulla onkin yksi kaukolaina jo mielessä :)

   Slett
 12. Hyvä kun nostit blogit esiin, kyllä noita löytyy vielä varmasti lisääkin. Terveisiä kaikille ;)

  SvarSlett
 13. Löytyi ihan uusi blogi pohjoisesta, Lokki ja meritähti http://lapintuulia.blogspot.com/
  Kirjoittaja on sama kuin Hannan ja Vegarin arktisella keittiöllä.

  SvarSlett
 14. Höh! Mulla piti olla niin mahti-idea ehdottaa tuota bloggaritapaamista Islantiin ;-). Hyvä, että meitä olisi jo muitakin tulossa. Ensi kesän keskiviikkona, vai koska?

  SvarSlett
 15. Varmasti on ihmisiä tulossa. Minulla on oikeastaan valmis ohjelma viime vuoden blogipostauksena, se voisi olla hyvä lähtökohta.
  Löydät sen tästä.
  http://morgenstjerna.blogspot.com/2010/08/kuvitteellinen-lukijamatka-islantiin.html.
  Myös googlettamalla "kuvitteellinen lukijamatka Islantiin"
  Norjan päässä organisoitte ryhmän ja päätätte ajankohdan, niin lähdetään etenemään.

  SvarSlett
 16. Voisit myös lisätä listaan minun blogini:) En varsinaisesti enää asu Norjassa, mutta teen maahan töitä säännöllisesti ja blogissa Norja juttuja on aika usein :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ilman muuta Ekaterina. Sun Norja kokemuksesi ja tietoutesi on mahtava ja niistä on monelle maahanmuuttajalle paljon iloa ja apua. Lisään heti listaani kohtaan Eteläinen Norja :)

   Slett
 17. Se sopii tosi hyvin vaikka koenkin olevani "Nordlandilainen" :)

  SvarSlett
 18. Til: Morgenstjerne ja MamaE

  Mainitsit uutisena Støn seudulta miekkavalaat, jotka myös liikkuvat Nyksundin ympäristössä. Olisinpa nyt ollut siellä näkemässä! Kun olimme elokuussa Vesterålissa ja Lofooteilla, niin ajoimme Vesterålissakin ristiin rastiin ja tutustuimme mm. Nyksundiin ja ihastuin siihen - samoin kuin moniin, moniin muihinkiin idyllisiin ja kauniisiin paikkoihin. Nyksundissa on ihan oma jännittävä tunnelmansa ja varmaan olisi upeaa nähdä sen vesillä vielä valaitakin. Mutta yksi asia jäi kismittämään:
  kun Nyksundissa halusimme istua idylliseen pikkuravintolaan syömään paikallista kalakeittoa, selvisikin, että paikan omisti saksalainen, ja tarjoilijana (+kokkina?) toimi thaimaalainen (?, vaimo?), joka ei puhunut lainkaan norjaa, ainoastaan englantia tai saksaa. Keitto ei ollut norjalaista vaan hieman aasialaiseen vivahtavaa, mutta hyvänmakuista, eikä tarjoilussa ollut valittamista. Mutta että Nyksundin kaltaisessa paikassa pitää tilata ruokansa englanniksi, ja omistajat ja tarjoiluväki on ulkolaista...!? Saman tilanteen koimme parissa paikassa vielä Lofooteillakin. Sääli, että norjalaiset itse eivät halua/jaksa/pysty miehittämään tällaisia paikkoja, onko ongelma ekonomiassa, suuret investoinnit vanhojen akennusten korjaamisessa ja ylläpidossa, ja lyhyen turistisesongin antamat pienet tulot, vai missä - en tiedä.
  Sortland oli mukava pieni paikka ja Lofootit juuri niin upea kuin olin odottanutkin. Talvet ovat varmaan melko kovat myrskyjen aikaan, mutta muuten voin onnitella teitä niillä seuduilla asuvia ihanan luonnon suhteen!
  Tuo Islannin-matka asia minun pitää tutkia paremmin näiltä sivuilta. Olen kerran ollut Islannissa ja nähnyt ne 3 suurta: Gullfossen, Geishirin ja Thingjarvellirin. Uiskentelin myös kuumassa Blåe Lagunissa rikille tuoksuvassa vedessä. Maa on jännittävä ja olisi upeaa matkustaa sinne joskus uudelleen ja nähdä jäätiköitäkin.

  SvarSlett