Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

onsdag 25. januar 2012

MERI ANTAA - MERI OTTAA

Kollegat sopuisasti samoilla apajilla. (Greet)

Maailman toiseksi suurimmat valaat, sillivalaat ja maailman parhaimmat (tai toiseksi parhaimmat kun islantilaiset ovat  vielä pikkuisen edellä) kalastajat (Camilla)


Turska ja silli viihtyvät rannan tuntumassa. Kalaan ei ole pitkä matka.(Camilla)


Minkäänlaista erimielisyyttä tai riitaa kalapaikoista kalastajien ja valaitten kanssa välillä ei synny. Kummatkin kunnioittavat toisiaan ja toistensa oikeuksia.(Camilla)


Kurt Karlsen kalastaa  juksaksi kutsutulla pilkkkikoneella.(Marit)

Pilkkikone on tehokas kalastusväline. Muutamassa tunnissa on  mahdollista saada  jopa tuhat kiloa turskaa.(Marit)


Syöttinä käytetään koukkujen suojana olevia värikkäitä kuminpalasia.(Marit)


Maritin taidonnäyte.


Uskomattomien saaliiden tuoma hyvänolon tunne ja riemu haihtui eilen iltapäivällä tylyyn uutiseen. Kuulimme kollegamme kadonneen.  Unnin kuva eilisestä Støstä. Laivat ovat merellä kadonneen etsinnöissä. Poliisi ja  vapaaehtoiset etsivät maista.(Unni)

Mukana etsinnöissä olivat  myös  pelastusalukset, raja-vartiosto, helikopterit ja lämpökameralla varustettu kuvassa kaarteleva  Orion- lentokone.(Unni)


Tämä oli viiden vuoden sisällä jo neljäs  muutaman kilometrin säteellä Støstä tapahtunut kuolemaan johtanut onnettomus. Kaikki  menehtyneet ovat olleet kokeneita, hyvän paikallis- ja sääntuntemuksen omaavia konkareita.
-lauri-

Tästä surullisesta tapauksesta huolimatta jatkamme kalastusta  huomenna normaaliin tapaan.
Meri antaa.

10 kommentarer:

 1. Ai kamala. Otan osaa. On teilla tosi vaarallinen ammatti:( Tsemppia. t.kalamuija

  SvarSlett
 2. Kiitos. Nyt näyttää, että huomenna ei mennä merelle sään takia. Lupaa huonoja kelejä.

  SvarSlett
 3. Niin on. Käsittämätöntä on se, että nämä meidän hukkuneet ovat kaikki olleet koko ikänsä kalastaneita, erittäin kokeneita. Tunsivat meren.

  SvarSlett
 4. Voi että, olipa tosi surullinen uutinen, ja vielä toinen samassa perheessä lyhyen ajan sisällä. :( Osanotto!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kiitos. Tämä oli kova paikka myös ammattijärjestömme nuorelle puheenjohtajalle, veljekset olivat hänen läheisiä tukijoita ja neuvonantajia. Heitä kutsuttiin nimellä høvdinger. Molemmilla oli takanaan ura suuremmilla aluksilla ja ammattiyhdistyksessämme. Ikänsä kalastaneille tyypilliseen tapaan he hankkivat pienen aluksen alkaneiden eläkepäivien ratoksi. Surullista ja katkeraa mutta fatalistina ajattelen että jollain tapaa myös vapauttavaa kun elämät päättyivät näin :(

   Slett
 5. Todella surullista. Kauniilla ilmalla ja varsinkaan kesäkeleillä ei maakrapu aina muista, että merellä on toisetkin kasvot, paljon tylymmät.
  Mutta ehkäpä oli jollain tapaa lohdullista, että ikänsä merellä elänyt kalastaja sai lähteä merellä...

  SvarSlett
  Svar
  1. Olet oikeassa. Sen verran olen tässä katoavassa kalastusmailmassa elänyt ja mukaan päässyt että ymmärrän meren kutsun. Sieltä ei voi olla poissa. Sinne on päästävä, siellä saa rauhan. "Maihin jäänti on kuolemaks" voisi olla vapaa käännös yhdestä merisusien( merikarhu) monista viisauksista.

   Slett
 6. Voi kamalaa :( Mullakin tuli mieleen että toisaalta ehkä paras tapa kalastajan mennä... Mutta silti aina se tulee liian aikaisin :(

  SvarSlett
  Svar
  1. Liian aikaisin ja liian epäreilua kun pitkän uran jälkeen alkaneet hieman leppoisammat eläkepäivät katkeavat noin karmealla tavalla. Etelämpänä Stadin edustalla muuten hukkui seuraavana päivänä kolme islantilaista kalastajaa :( että joku ihmeen huono karma sattui niiksi päiviksi

   Slett