Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

torsdag 24. mars 2011

Vapauttava myrsky, mutta ei raivoava

Paras paikka myrskystä nauttimiseen on laiturissa turvallisesti kiinni oleva laiva. Silloin myrskyn näkee, sen ujelluksen kuulee ja voiman tuntee.

Myrskyllä valassafarimme uuden hienon auditorion remontointi on keskeytynyt...

Myrsky pitää ystävämme Bernerin ja pojat maissa. Onpahan aikaa korjata nuottaa.

Lokitkaan eivät jaksa nousta siivilleen.

Kippari viettää aikaansa laivassa ja spleissaa (se on suomea ja tarkoittaa köysien liittämistä, norjaksi å spleisse) uudenlaisia, vahvoja 8- säikeisiä lisäköysiä. Ei sitä tiedä, koska niille on käyttöä.

Myrsky puhaltaa lumet liikkeelle.


Morgenstjerne 24.maaliskuuta. Lounaismyrsky heiluttelee laivaa.Lounaismyrsky ei kuitenkaan raivoa. Tuulen nopeus on nyt hieman yli 2o metriä sekunnissa. Se on helposti todettavissa siitä, että vesi irtoaa sumuna merenpinnasta tuulen mukaan.
Tälllaisia aiemmin äärimmäisiltä tuntuvia myrskyjä on tänä talvena ollut niin monta, moninkertainen määrä tavalliseen vuoteen verrattuna, että ilmiöön on turtunut. Koska en suostu arkipäiväistämään kovasti rakastamaani myrskyä, muutan asteikkoa.

Jatkossa määrittelen myrskyn eri tavalla. kerron sen raivoavan vain silloin kun tuulen nopeus on todistettavasti, silmävaraisesti arvioiden tai muuten keholla aistien yli 25 metriä sekunnissa. Uuden asteikon käyttöönotolla saankin heti supistettua talvikaudella kokemani raivoavat myrskykerrat neljään.
Marraskuun alussa oli yksi myrsky. Se kesti melkein vuorokauden. Sitten tammikuussa oli yksi ja reilut kolme viikkoa sitten samalla viikolla kaksi.
Asteikon muutos ei ole pysyvä. Jos ensi talvi on rauhallinen ja vähämyrskyinen , voin aina palata entiseen. Tai jopa sen alle. Äärimmäisessä pitkäaikaisessa ja riuduttavassa myrskyn puutteessa jopa 18 metrinen saa kelvata raivoavaksi.
Ihanteellisin myrsky on kuitenkin se yllättäen alkanut yli 25 metriä sekunnissa raivoava viikkokausia kestäneen rauhallisen kauden päätteeksi. Sellaisesta kelpaa lämpimissä sisätiloissa nauttia.
-lauri-

4 kommentarer:

 1. Minäkin osaan spleissata :) Vetokoirien vetoliinat tehdään yleensä spleissaamalla.

  SvarSlett
 2. Wau Mila. Oot harvoja sen taidon osaavia. Meillä ei edes kaikki kalastajat osaa. Vaikka ohje on yksinkertainen ensiksi yli sitten ali :)
  Spleissaaminen on lempiaskareitani. Mahtavaa saada aikaiseksi hinoja liitoksia ja lenkkejä.

  SvarSlett
 3. Oisko spleissaaminen kuin ranskalaisen letin tekoa,
  paitsi siinä otetaan aina alta ja laiteteen aina yli..
  Millainenhan sidos siitä tulisi köyteen?

  Uskon, että tuollaisen myrskyn aikana on ihana nautiskella sisällä, lämpimässä, turvassa..=)

  SvarSlett
 4. Varmaan jotain niin.En oo ranskalaista lettiä ikinä tehnyt. Nyt kun mietin niin tosi vaikee on selittää, muutoin kuin että just ekaks yli ja sitten ali. Mutta se on helppo näyttää. Voisin tehdä spleissaus postauksen, niin että kuvaan vaihe vaiheelta, kun sehän on tosi hyödyllinen taito kaikille :)
  Niin totta myrskyn aikan on ihana nautiskella sisällä. Kävi äsken kuvaamassa, mutta sinne meinas jäätyä.Pakkasta viis ja kakskymmentä metriä tuulta.

  SvarSlett