tirsdag 4. januar 2011

600 kiloa keskikokoista turskaa

Tällaista tämä nyt sitten on. Yritäppäs ottaa kuvia näissä olosuhteissa. Jos ystävämme HEBE 2 aluksessa olisivat olleet ystävällisiä, keskeyttäneet nuotanlaskunsa ja pysäyttäneet paattinsa, niin olisin tuelta voinut saada lähes tarkan kuvan. Eilen oli nimittäin puolenpäivän aikaan vuodenaika huomioonottaen todella selkeää.


Morgenstjerne 5, tammikuuta.Pakkasta 5 astetta. Tuuli etelästä 5 metriä sekunnissa. Eilen olimme ensimmäistä kertaa tänä vuonna merellä. Vedimme kaksi apajaa kantilla ja yhden hietikolla. Saalista saimme reilut 800 kiloa, joista 600 oli turskia. Olemme nyt pyydystäneet 600 kg vajaan 118 tonnin turskakiintiöstämme. Kiintiötä jäljellä reilut 117 000 kg. :) Kiintiöllä tarkoitan perattua kalaa. Meidän kiintiömme ns. pyöreänä kalana on vajaat 180 000 kiloa. Støn muut laivat olivat nekin askareissaan, saivat kohtalaisesti koljaa , mutta turskaa vain nimeksi.

Morgenstjernen vuoden ensimmäinen kalareissu on takana. Saalis oli normaali, jopa hyvä ollakseen kauden avaus. Turskaa oli joukossa yllättävän paljon. Ja lähes kaikki oli sitä oikeaa kututurskaa. Vedimme kolme apajaa, mikä on maksimi näin lyhyen päivän aikaan. Minimitavoitteeksi ensimmäiselle reissullemme olimme asettaneet aika vaatimattoman: Piti saada syömäkalat itselle ja muille halukkaille. Minimitavoite toteutui :)

Työskentely kannella kylmässä ja hämärässa vaati alussa oman totuttelemisensa, olivathan ostamani varusteet uuden karheita ja käytössä kovin jäykkiä. Eiköhän ne siitä ajan ja saaliin myötä kuitenkin tekeydy sopiviksi.
Tänä vuonna meidän kiintiömme on sen verran suuri, että minkäänlaisiin spekulointeihin ei ole varaa. Meidän on kalastettava täysillä koko ajan ja yritettävä saada turskat pyydystettyä niin nopeasti ja tehokkaasti kuin mahdollista. Pienempien kiintiöiden aikaan saatoimme keskittyä kauden alussa kiintiövapaisiin koljaan tai seitiin ja panostaa turskaan sitten kun arvokas lisätulo, mäti, oli kehittynyt suuremmaksi ja kala muutenkin kookkaampaa. Ihan alkukaudesta saapuvat turskat kun ovat usein hieman pienempiä.

Nyt kalastamme täysillä koko ajan. Jos hyvin käy ja sää sallii, saamme turskamme pyydettyä hyvissä ajoin ennen pääsiäistä ja voimme pitää kunnon kolmen -neljän viikon loman. Ne pari ylimääräistä lomaviikkoa tulisivat niin sanottuna hyvän sään bonuksena.
Näissä töissä kun on aina varauduttava viikkokausien, jopa kuukauden kestävään huonon sään jaksoon.Onneksi kipparimme on yli 40- vuotisen kokemuksensa ja viisautensa perusteella mestari ennakoimaan. Ei tarvitse miehistön liikoja pieniä päitään turhilla pohdiskeluilla rasittaa, sen kun vaan luottaa isoon pomoon ja tekee kiltisti mitä käsketään.
-lauri-

9 kommentarer:

 1. No hyvinhän tuo alkoi ja syömäkalat riitti varmasti, toivotan hyviä kelejä sinne .

  SvarSlett
 2. Noista kilomääräisistä kiintiöistä tuli mieleeni kysyä, että miten se saalis punnitaan ja millä tarkkuudella. Ja missä vaiheessa, ennen vai jälkeen perkauksen?

  SvarSlett
 3. Kalat punnitaan, lajitellaan ja hinnoitellaan kokoluokittain perkauksen jälkeen kalatehtaan toimesta. Kiintiöt(elopainon mukaan) jaetaan kalastusvuoden alkuun mennessä. Meidän turskakiintiömme on vajaat 180 tonnia kokonaista kalaa.Perattuna se tarkoittaa noin 118 tonnia.
  Merellä minun tehtäväni on arvioida kalamäärä. Kippari merkitsee sen saalispäiväkirjaan. Jos arvioni eroaa todellisesta kalamäärästä yli 10 % voi kipparimme saada syytteen petoksesta.
  Niin kävi Havets Helter tv- sarjan kaukaiselle sukulaiselleni Ari Pietikäiselle.
  Hän arvioi kuningasrapusaaliin väärin ja tuomitiin asiakirjaväärennöksestä tai jostain sen tapaisesta.
  Minun arvioni eivät yleensä heitä kuin muutamia prosentteja.(kehuu itseään :) Rapumäärän arvioiminen on tosin huomattavasti vaikeampaa.
  Joika tapauksessa kalastus on nykyään todella tarkkaan valvottua yritystoimintaa

  SvarSlett
 4. Onneksi olkoon TURSKA saalistanne! Miten saataisimme tänne ETELÄÄN pakastettua SILLIÄ, avaamattomia, vaikka pakastettuna!!?

  SvarSlett
 5. Terve Fako!
  Sillejä pyydetään parasta aikaa Støn edustalla. Täällä on paljon yrityksiä , jotka pakastavat sillin kokonaisena.
  Mm. tuossa muutaman kymmenen kilometrin päässä Bøssä.
  Suurin vaikeus lienee kuskaaminen.
  Jos Suomesta löytyisi joku yritys, jonka kautta sillit voisi hommata. Yksityishenkilöille suurempien määrien kuskaaminen on hieman hankalampaa, oletan.
  Kokonaisen pakastesillin löytäminen ei siis ole ongelma.Korkeintaa sen tuonti.

  SvarSlett
 6. Ymmärsin ilmeisesti oikein että nuo kiintiöt toimivat niin että teidän täytyy täyttää annettu kiintiö, ei niin että kiintiö olisi enimmäiskiintiö...? Ja syömäkalat itselle ja muille, onhan siinä 800 kilossa syömistä :) Toivotaan että säät suosivat kalamiehiä tänä vuonna!

  SvarSlett
 7. Oikeastaan ei. Kiintiöt ovat enimmäiskiintiöitä ja ministeriön asettamia. Sen 118 tonnia saamme maksimissaan turskaa kevätkaudella kalastaa. Saamme myös tyytyä vähempään.
  Meillä on yksi normaali kiintiö ja yksi ostettu. Aiemmin kiintiöitä ei voinut ostaa, nykyään voi alkuperäisen kiintiönsä kaksinkertaistaa vapailta markkinoilta hankkimalla.
  Ainoastaan turska on kiintiöity. Ja turska on tärkein saaliskala. Se että fokusoin siihen, kuinka paljon olemme kiintiöstä pyydystäneet ja saammeko sen täyteen, johtuu siitä, että laivan tienestien kannalta turskakiintiön pyydystäminen on välttämätöntä.
  Kalastajien kohtuullisen tulotason kannalta vähempi kalastus riittäisi, varustamon ei.
  Meillä on osuuspalkka,kippari ja miehistö jakaa 51 % keskenään varustamo saa loput. Varustamon osuus on aivan liian pieni. Monet varustamot ovat siinä rajoilla pärjäävätkö.
  Mutta kalastajat eivät voi tyytyä pienempään osuuteen kuin mitä on laissa määrätty.
  Ei vaikka itse omistaisi laivan.
  Me siis kalastamme todella paljon. Varustamo (Kippari ja kalatehdas omistavat laivan )kyllä pärjää näillä saalimäärillä, (kun olemme ahkeria) kohtalaisesti ja me erittäin hyvin.
  Kaikilla varustamoilla ei mene niin hyvin.
  Sainkohan selvitettyä, nämä kiintiöjutut ovat aika monimutkaisia eikä lainsäädäntö aina pysy mukana.
  Syömäkalat ovat sitten verotettava luontaisetu. Meidän tuloihin lisätään verotuksessa 5000 kruunua. Sen verran meidän jokaisen arvioidaan ottavan kalaa omaan ja perheittemme käyttöön.

  SvarSlett
 8. Tässä on paikallinen yritys joka kasvattaa "kirjolohia" myy-ostaa myös "silliä" kylmäsavustus kaikki pelaa ! Vähän nuuka mutta asiallinen!
  http://www.directa.fi/yritykset/3997200/Kasn%C3%A4s+Lax+Ab+Oy/

  SvarSlett