mandag 31. januar 2011

Kun isä television osti

Kun isä television osti niin Pauli Nevalankin näki melkein livenä...

Kirsti Rautiainen esitti visaisia kysymyksiä....

Peyton placelainen Rodney Harrington rakastui Allison MacKenziehen...

Virginialaisesta tuli minun suosikki....

Olisinpa päässyt katsomaan....


Kun ennen sotia maailman uutisia naapurille välitettäessä saatettiin tokaista "meiän ratiossapa sanottiin että Paasikivi on lähtenyt Moskovaan", niin teeveen 60-luvulla tultua taloon oli luonnollista kehaista:"meiänpä televisiosta näky se Nevalan heitto"

Televisio oli silloin harvinaisuus. Sen takia tultiin kyläilemään. Sitä varta vasten katsomaan. Ensimmäiset, jotka vempeleen hankkivat, saivat varautua jatkuvaan vieraitten tulvaan. Kahvia kului, kun navettatöitten jälkeen istuttiin katselemaan. Kaikki kelpasi. Kaikki mitä siltä yhdeltä kanavalta tuli. Useita tuntia laatuohjelmaa. Myös kovasti odotetut Uutiset ja sää ja virginialainen.

Televisio oli jotain tosi hienoa. Ja se joka väittää, että televison takia ihmisten välinen kanssakäyminen väheni, puhuu potaskaa. Niin ei käynyt, ei ainakaan alkuvuosina. Ei ainakaan meidän kylällä. Turhaa on sanoa, että televiso teki jurottavasta kansasta entistä jurottavimpia.
Se, joka on kokenut pienestä hyllyllä olevasta ruudusta välittyvän Peyton Placen Rodneyn ja Allisonin rakkaustarinan. Sekä kivisten ja sorasten seikkailut. Tai nähnyt karjatila High Chapparrallin rohkeat cowboyt, pitää sitä mustavalkotelevision ääressä vietettyä aikaa antoisana yhdessäolon tuokiona, yhtenä lapsuusajan parhaista muistoista.

Ei yhtään haitannut, vaikka lapset joutuivat istumaan lattialla. Tuolit kun oli tietysti varattu aikuisille. Ei haitannut vaikka tupa oli tupakansavusta harmaa. Ne olivat hyviä hetkiä. Ne jäivät pikku lapsen mieleen.
-lauri-

JK. Meiän televisiostapa tulee huomenna pikku kakkosen neppajymykerho. Kalastajakylämme lasten tunnelmia kaamoksesta jaksossa talven pimeä aika välittää Tinja Ruusuvuori.
Ohjelma on nähtävissä myös täällä Norjassa huomisesta lähtien viikon ajan neppajymykerhon kotisivuilla.
Suomessa ohjelma on lisäksi tavoitettavissa 30 päivän ajan Ylen areenasta

5 kommentarer:

 1. Yhden asian unohdit, silloiset ikärajat olivat ankarat, muistaakseni piirretty Magilla Gorilla oli kielletty alle 8 vuotiailta muista ohjelmista puhumattakaan.
  Minupa näytöstä näkyy kaikki kanavat suorana, linkki on kalastusohjeissa.

  SvarSlett
 2. Niin oli mutta kyllä meillä katottiin. High Chapparrallin kanssa tais olla vaikeuksia.
  Kiitti linkkivinkistä

  SvarSlett
 3. Ja Peyton Placen myötä minua alettiin nimittää Allisoniksi...Niitä varmaan silloin piisasi blondien luvatussa Suomessa.

  Unohdit muuten Bonanzan ja Harry xx-jotain, kolmas mies.

  Meille televisio tuli tosi varhain, sillä kun sairastuin vakavasti auringonpistokseen ja olin sairaalassa yli kuukauden, niin isäni, kun siitä selvisin, mutta oli edessä pitkä toipilasaika,totesi: 'Nyt likalle hankitaan televisio'. Koko kylä sitä sitten kävi katsomassa eli sosiaalinen elämä todellakin vilkastui.

  SvarSlett
 4. PS. Ei kai tuo Nevalakin vain ollut Nokialta. Lumimies on Nokialta ja kun häntä kuuntelee,niin sen mukaan kaikki suuruudet laulajista urheilijoihin ovat kotoisin sieltä;-)

  SvarSlett
 5. Allison:),täytyy tuottaa sinulle pettymys. Nevala oli Teuvalta. Bonanza tietysti,kolmas mies juu muistan. Yksi huippusarja, joka olis näkynyt kakkoselta, mutta ei Savossa, oli etsivä Ironside. Kun kyläilimme meidän kesävuokralaisten luona Helsingissä niin se Ironside oli ainakin yhtä iso juttu kuin Linnanmäki ja Korkeasaari.
  En muista milloin kakkonen sitten alkoi näkymään, joskus 70-luvun alussa varmaan.

  SvarSlett