søndag 9. januar 2011

Tammikuun kalenteripojat


Stø 9.1.2011. Itätuulta 9 m/s. Pakkasta muutama aste. Huomiseksi tulee hyvä merikeli.
Mennyt viikko oli Morgenstjernen kaikkien aikojen paras aloitusviikko. Saimme 6t turskaa ja reilut 2 muuta kalaa. Olimme 4 kertaa merellä.

Kalastajakylämme Stø kärsii samasta muutoksesta kuin muutkin periferian pikkukylät. Väestö ikääntyy ja miesvaltaistuu, Nuoret , koulutetut naiset häipyvät etelään. Uusia ei tule riittävästi tilalle. Ongelma ei meillä ole niin paha kuin naapurikylissä. Valassafarin ja sen tarjoamien sesonkityöpaikkojen sekä siiimakalastajien tarvitsemien siimansyötittäjien ansiosta tilanteemme on melkein normaali. Mutta vain melkein.

Hieman minua arveluttaa monien perheenperustamisiässä olevien nuorten miesten: kalastajien ja kalatehtaan työtekijöitten tilanne. Kuinka kauan he jaksavat puurtaa ja pitää kyläämme hengissä ennen kuin luovuttavat ja muuttavat etelän keskuksiin hekin.

Nuorten miesten : Martin Arnen, Trond Viggon ja Mikaelin ja kuvaajana toimineen Saran tekemä poikakalenteri ei suoranaisesti liity aiheeseen, kunpahan esittelee kolme reipasta kaverusta kalatehtaan arkisissa askareissa.

Tammikuun kuva on otettu pukeutumishuoneessa. Taustalla näkyy hanskojen kuivatusteline.
Pojat vasemmalta: Martin Arne Reinholdtsen, Trond Viggo Godvik ja Mikael Hintukainen. Kuvat: Sara Hintukainen
Kalenterikuvien julkaisuun on poikien lupa.
-lauri-

8 kommentarer:

 1. Sepa se, nuoret katoavat maailmalle ja vanhat jaavat.Taalla meilla on onneksi tilanne kumminkin se, etta monet palaavat opiskeluvuosien jalkeen tanne. Meillakin paivakodilla on monta lasta, jotka ovat kayneet syntymassa Oslossa. Kun on enemman ihmisia, niin tarvitaan enemman palveluja ja enemman tyontekijoita. Mutta teilla siella pohjoisessa on tilanne kovin erilainen.

  Hauska kalenteri ;)!

  SvarSlett
 2. Juu palvelut on avain.Kumpa miekkavalaat viihtyisivät jatkossa vuonoissamme ympäri vuoden ja saisimme safariin ja siihen kytkeytyviin yrityksiin ympärivuotisia houkuttelevia, työpaikkoja. Ja kalastukseen liitännäiselinkeinoja kuten taskuravun ja kotiloiden pyynti sekä kalastusmatkailu.
  Naapurikylämme Nyksund myy jo nyt kovasti kulttuuriin kytkeytyviä palveluja.

  SvarSlett
 3. Hei mahtava kalenteri! Töissä ehdotimme vastaava kun miespuoliset kollegamme tutustuivat Ryanairin lentoemokalenteriin. Tasapuolisuuden nimissä.

  Olin muutama vuosi sitten ala-asteen luokkakokouksessa ja oli jännä huomata että monet luokkatovereista olivat muuttaneet takaisin kotikylälle. Tosin sijainti Tampereen kupeessa takaa työpaikat ja palvelut joten tilanne ei ole sama kuin teillä siellä pohjoisen rannikolla.

  SvarSlett
 4. Välitän kommenttisi Sarale ja pojille.Tekivät kalenterin, pienen painoksen, kun kalatehtaan poikien seassa töissä on yksi pätevä valokuvaava tyttö.

  Luultavasti olen joskus kouluaikoinani lukion tokalla ollut siellä sinun kotikulmillasi luokkaretkellä.(Joulupostauksessasi taisit mainita Maisansalon)
  Olimme siellä leirintäalueen mökeissä.
  Hieman on eri tilanne, vaikka meidän kylä on kyllä se, joka autioituu näistä kalastajakylistä viimeiseksi.

  SvarSlett
 5. Hei Lauri!

  Oletko puhunut Lovisan kanssa leirintäalueesta? Voisin tulla lähiviikkoina käymään Stössä. Soita (029 193 5071)!

  Timo Lohimaasta

  SvarSlett
 6. Hiljaiseksi menee näissä syrjäkylissä, nuorisolle ei löydy työpaikkoja. Tälläkin saarella oli joskus 1700 vakinaista asukkia nyt enää vajaat 400.
  Hyvin on siellä sesonki lähtenyt liikkeelle.

  SvarSlett
 7. Vähän avitat poikia:) Kohta siellä on jonoksi asti tyttöjä kun tuollaisia kuvia julkaiset:)
  Ei vaan. Totta turiset! Täällä on vähän sama juttu. Nuoret haluavat etelään ja ihmisten ilmoille. Olen pari kertaa ollut täällä vähän yöelämää katsomassa. Kamalaa! Kylän tytöt ovat niin epätoivoisia. Kovilla pakkasilla pikkutopeissa ja minimekossa keimailevat armeijan pojille siinä toivossa, että "ottaisivat" mukaan ja veisivät mennessään:( Armeijan pojat jotka puhuvat etelän murretta on kovaa valuuttaa!
  ps. luin tänään kirjastossa Ruijan Kaikua. Siellähän mainittiin blogini:) ja monen muun norjassa blogia kirjoittavan suomalaisen. Taitaa olla Avletolla näpit pelissä:)

  SvarSlett
 8. Kaipa ne Arin näpit olivat ihan ekaksi pelissä :) Kyllä on karmeat muuttotappiolukemat Arin valtakunnassa. Siitä näkee, kuinka tärkeää on säilyttää rannikkokalastus. Sen mukana kylät säilyvät tai kaatuvat. Matkailu on hyvä lisä, mutta ei yksin ratkaise.
  Sitä Ruijan Kaikua voi muuten tilata numerosta
  Ring vårt kundesenter på telefonnummer (+47) 78 45 67 00
  Kotisivuja ei ole.
  Lehdestä löytyy myös Stön tunnelmia, meidän muutamien stöläisten välittämänä.
  Oikeasti tänne meille tarvitaan uutta verta. On sitä kyllä saatu, mutta ei lisä olis pahitteeksi.
  Kylämme on hyvä paikka elää.

  SvarSlett