lørdag 13. februar 2010

Happy Valentine og Morsdag og Skreien og en Kjempelange


Holmvik Brygga Nyksund. Den 13. februar klokken 13.32. Surt og kaldt. Vind fra nordøst 13 meter per sekund.Varierende skydekke, snøelinger av og til. Temperaturen er minus 3 grader.
Hadde to sjøvær på forrige uka. Fikk totalt litt over 9 tonn torsk og 4 tonn sei og hysa.
Noen marulker og langer i lag. I lag med de mange flotte langene var en kjempe. På torsdag fanget vi en hunfisk som var 210 sentimeter og veide 27 kilo.
Har fisket hittils i år 48 tonn dvs 47% av kvota.

I morgen har vi Valentines dag og morsdag på samme dag. Vi feirer mødrene og kjære vennene våres. Men vi har en grunn til til å feire. Den er skreien. Skreien , som befinner seg her, på bankene utenfor oss, helt til påsken. Og etter påsken på tur hjem , kalles den samme fisken skråpe. Skreien er fisken som har seks. Få andre har. Hun og hanfisken har næarkontakt,de befinner seg i hverandres favner når gytingen foregår. Også derfor passer det utmerket å feire skreien på Valentines dag. Happy Valentine:)

Denne skreien,norsk - arktisk torsk, torsk fra Barentshav, har skapt Stø , Nyksund og Vesterålen. Den har knyttet fiskeværene til Europa i løpet av de siste tusen år. Tørrfisken og klippfisken har vært livsviktige for oss. Disse naturproduktene, uten å glemme sild, har skapt den verdifulle kystkulturen. Nå har vi noe å ta vare på.

Og det ser bra ut med skreien. Bestanden har økt og tåler dagens beskattning godt. Norske og russiske myndigheter har mye bedre kontroll i selve Barentshavet. Tjuvfiske foregår ikke så stor skala i dag, enn bare for noen år siden.
Kvotesystemet ser til å fungere.

På torsdag der borte på Myre egga surfet jeg mellom halene på WWF:s sine finske hjemmesider. Der fikk jeg oppleve noe nytt, at norsk- arktisk torsk har blitt fjernet fra rødlista. Den blir ikke lenger betraktet som truet art. Ikke heller i Finlands WWF. Nå anbefaler miljøorganisjasjon finske konsumenter til å spise våres torsk. Denne anbefalingen er et godt tegn.Fornuftens tegn.

I Sverige og Norge har man gått lenger, linefanget skrei og hysa fra fiskeväret Stø har hatt Krav miljømerke allerede ett par år. Økologisk fisk fra den fredelige Stø høres fint ut.

Uansett hva vi som fiskere tenker om miljøvernere, og uansett hvor forskjellige synspunkter vi har angående fiskebestander og forskning, må vi tenke på de som kjøper våres fisk. Kunden bestemmer. Derfor er dialogen den eneste mulighet.

På Stø har vi en enestående mulighet til.Hvert år besøker flere tusen gjester fra hele Europa fiskeæret vårt. De kommer til ett levende fiskevær, til et aktivt fiskevær. Og de møter oss og får et godt bilde av oss. Gjestene våres kommer til å huske Stø og fiskeriene i været.
Å ta godt imot gjestene. Å ta vare på dem. Og å vise Stø og fiskeriene kalles også markedsføring. Markedsføring av naturproduktene vi er så stolte av.
-lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar