mandag 8. februar 2010

Turskakannat kasvussa

Langeneseggan kalamatalikko. Tiistai 9.helmikuuta klo 8.45.Heikkoa koillistuulta 4 metriä sekunnissa.Muutama pakkasaste.Pilvetön taivas.
Turskaiintiöstämme kalastettu 38 500 kiloa 38 %.Pitkän viikonlopun jälkeen olemme päässeet taas meritöihin. Lauantaina oli lähes myrskyisää ja me vietimme aikaamme nuotan korjauksen parissa Myressä. Sunnuntaina järjestelimme kaiken valmiiksi ja eilinen päivä meni huonojen virtausten takia maissa.
Verkkolaivat kävivät laskemassa pyydyksensä ja siimalaivat kokemassa siimojaan. Näyttää siltä, että siimalaivojen saaliit kasvavat vuosi vuodelta ja kalan koko suurenee.
Kun 10 vuotta sitten muutin tänne Støhön niin keskimääräinen saalis siimaa kohden oli 80 ja 100 kilon välilllä. Ja tutkijat ennakoivat turskakantojen romahtamista. Näiden tutkimustulosten ja niitten uutisoinnin perusteella myös Barentsin meren turska oli WWF:n punaisella listalla viime vuosiin saakka.Siitä huolimatta että kalastajille ja sittemmin myös tutkijoille oli selvää turskakannan voimakas kasvu.

Norjan WWF tajusi tilanteen ja yhteistyö kalastajien ja ympäristönsuojelijoiden kanssa on lisääntynyt. Jopa niin että Maren Esmark WWF;stä on ammattilehtemme vakiokolumnisti. Norjan kalastuksen kestävyydestä on osoituksena myös Støn siimalaivaston saama ympäristömerkki. Matalikoillamme pyydettyä turskaa on myynnissä Ruotsin ja Norjan vähittäiskaupoissa Krav luomumerkillä varustettuna.

Siimalaivojen eiliset siimakohtaiset saliit olivat 200 ja 300 kilon välillä. Ja kaloista suurin osa , eräillä veneillä jopa 90 % oli yli 2.5 kiloista suolistettuna.
Suuren kalan osuus ei kalastajien muistin mukaan ole koskaan ollut näin korkea.

Laivastomme sai lauantaina täydennystä , kun vanhat tuttumme John Ivar , Argus ja Rubicon saapuivat.Støssä alkaakin olla sitä samaa tunnelmaa, kuin aikaisempina vuosina, huolimatta alallamme vallitsevasta syvästä kriisistä alhaisine hintoineen ja markkinointivaikeuksineen.
On vaan katsottava eteenpäin ja keskityttävä olennaiseen. Ja tuotava turskaa maihin. Turha on jäädä vaikeuksilla spekuloimaan.
-lauri-

2 kommentarer:

 1. Tämäpäs on hieno blogi. Pakko kai se on kesällä tulla taas käymään Støssä, kun tulee ihan ikävä sitä kalastajakylän henkeä.

  Terveisiä Argukselle ja Rupikonnalle! Ja samoin Amundseneille ja Lotalle ja Artolle. Ja tietysti Viskiääni-Kjellille eli Kapteeni Kaaokselle.

  T: Emma

  SvarSlett
 2. Kiitti Emma , terveiset menee perille. Rupikonna ja Argus ja Amundsenit ovat täällä. Sinipallaskiintiötkin ovat nousseet, joten kyllä kannattaa tulla pistäytymään kun olemaan et pääse.
  T:Lauri

  SvarSlett