onsdag 17. februar 2010

Kolme turskaa


Torstai 18.02.2010 klo 07.30. Matkalla Myre eggalle. Støssä oli pakkasta 8 astetta.Tuuli idästä 6 m/s. Sisämaassa pakkanen laski kahteenkymmeneen asteeseen. Tiistain ja eilisen saaliit yhteensä 8 tonnia turskaa ja 4 tonnia koljaa. Turskakiintiöstä kalastettu 57 t. Ennen pääsiäistä kalastettavaa 23 t.Morgenstjernen syyskala -apajan nimi on Sand eli hietikko. Hietikko muodostuu vedenalaisista dyyneistä, ja on laajuudeltaan 20-30 neliökilometriä.Paikan salaisuus perustuu kaasuun ja öljyyn. Kalamatalikkojemme alla on yksi Norjan meren suurimmista kaasu- ja öljyesiintymistä. Purkautuva kaasu on bakteerien ravintoa. Siitä sitten mennään ravintoketjussa ylöspäin aina koljaan seitiin ja valaisiin saakka.

Valtavat koljaparvet tulevat aina ruokailujensa lomassa hietikon dyyneille. Yhtäkkiä kalat vaan ilmestyvät ja yhtä yllättäen ovat poissa.
Hietikkokalastus vaatii oikeaa ajoitusta ja pohjan tuntemista. Hietikko on apajistamme kaikkein vaativin. Onneksi kipparimme tuntee hietikkonsa niin hyvin.

Koljan lisäksi hietikolta saamme jonkin verran merikrotteja ja erilaisia kampeloita ja silloin tällöin suurta seitiä. Talvikalastusaikaan turskat tulevat muutamaan otteeseen dyyneille. Jostain syystä hietikon turskat ovat huomattavasti muita suurempia. Oikeita jättejä.

Pari kertaa vuodessa olemme vetäneetkin hietikon suurturska apajan. Viime vuonna turskat ilmestyivät kuudestoista. Sen päivän kolmessa apajassa saimme 5 tonnia keskipainoltaan yli kymmenen kilon turskia.Kolme suurinta painoivat 37,31 ja 27 kiloa.

Tämän vuoden suurturskapäivämme oli eilen 17. helmikuuta. Saimme 2,5 tonnia jättikokoisia kututurskia. Suurin painoi 32 kiloa ja seuraavaksi suurimmat 27,24,23,22 ja 21 kiloa.

Saas nähdä miten Øksnesavisan konjakkiturskakilpailussa käy. Meillä on nyt kaksoisjohto eilisen 32 kiloisen ja aiemman 33 kiloa painavan ansiosta.
Kun viime viikolla saamamme 27 kilon painoinen ja yli kaksimetrinen molva on lisäksi yksi kaikkien aikojen suurimmista Norjan merellä saaduista, alkaa meillä olla kova maine suurien kalojen pyytäjänä.

Kyllä suuren kalan saanti pyytäjän mieltä lämmittää, vaikka kuinka muuta väittäisimme ja painottaisimme, että tämä on meille arkista työtä .

Niin paljon,että piti ihan mereltä soittaa Støssä asuvalle belgialaiselle ystävällemme Greetille, ja pyytää tulemaan laiturille. Ja ikuistamaan ne suuret turskamme. Sillä kun on vähän parempi kamera, kuin mun vanha pattereita kovasti kuluttava pokkari
-lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar