tirsdag 2. februar 2010

Jäätävää


Langenesegga tiistai 2. helmikuuta.
Heikkoa lounaistuulta 5m/s Pakkasta -3 astetta.
Saalis eilen 7749 kilo turskaa suolistettuna.
Koljaa ja seitiä yhteensä 250 kiloa.
Vuoden turskasaaalis tähän saakka 30000 kiloa suolistettuna ,lähes 30 % kiintiöstä.

Sää on ollut jäätävää, vaikka koko ajan luvataan hieman lauhempaa. Kalastajien tuvilla ja laivoilla aletaankin siteerata sitä yhtä ilmastotutkijaa, joka oli sanonut tai kirjoittanut tulossa olevan kolmenkymnmenen vuoden mittaisen pikkujääkauden kasvihuoneilmiön asemasta.

Eilen kotimatkalla saimmekin kokea näillä matalikoilla harvinaisen jäätämisilmiön. Pakkasessa vastatuuleen ajettaessa pärskeet jäätyivät laivan rakenteisiin. Mitään vaaraa ei ollut, muuta kuin radioliikenteen katkeaminen hetkeksi. Antenni taipui jäämurikan painosta, ja se täytyi koputella puhtaaksi. Kannella liikkumista ja työskentelyä jäätyminen vaikeutti jo aiemmin.
Ja eilen sitä puuhaa riitti. Kahdeksan tonnin saalis oli saatava laivaan ja verestettynä tai vastaavasti suolistettuna ruumaan.

Turskat me pelkästään verestämme.Koljat ja seitit myös suolistamme.

Olemme vihdoin saaneet vierailevat laivat Kjøllefjordin ja Nordeggan sekä Vassholmenin mukaan kututurskatalkoisiin , mikä tekee Norjan meren syvänteen reunan niin sanotusta kanttikalastuksesta hieman sosiaalisempaa touhua.

Kippareitten spekulaatioita ja filosofisia keskusteluja laivaradiosta kuunnellessa
pääsee itsekin mukaan siihen isojen poikien merimaailmaan. Täysin toisenlaiseen kuin suomalaismetsissä , ja niin kiehtovaan.

-lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar