mandag 15. februar 2010

Hysa smaker godt


Langenesegga Tirsdag den 16. februar klokka 07.30.
Rolige vindforhold bris fra øst, noen kuldegrader. Vi venter på våres tur.Tross at vi er midt i skreisesongen og de svære stimene befinner seg her, har vi hatt en del hysa i fangstene.
Hysa er den nest viktigste fisk i våres drift. Etterspørselen i Europa setter rammene til fiskekjøperne og påvirker minsteprisen. I tillegg at prisene er lave, er det mye svingninger i hysa markedet. Plutselig eller som ventet kommer større mengder hysa på markedet og så blir det utfordringer med en gang. Å få den flotte fisken eksportert er ikke alltid så enkelt.

I Norge spiser vi ikke så mye hysa. Hysa har ikke samme status som foreksempel i Belgia. I en vanlig fiskebutikk Visjhandel de Dolfin i byen Brygge, er hysafilee fra Norge en luksusvare. For å lage fine middager. Det var artig å besøke den butikken der. Å se hvor høy status våres norsk hysa hadde. Fine hvite fileer på isbedd omringet av alle typer skjell.Og etterpå fikk jeg servert stekt hysa med tilbehør hos vennene mine i gamle byen. Etter Fc Brugges fotballkamp. Fotballkampen var ikke den store opplevelsen for meg, men stekt hysa var.
Disse vennene Maarten og Sofie besøkte Stø for fem år siden. Den gangen fikk se det lille fiskeværet vårt og oppleve blåkveitefiske og egne buene på nært hold. Og de fikk tak i fersk hysa. Det var tingen.

Vi i Norge er vant til å lange fiskekaker, fiskepudding og annen fiskemat av hysa. Fiskebollene fra Vesterålen er kjente i hele Norge.I løpet av årene har jeg og mange av mine landsmenn blitt fiskekake entusiaster,vi liker å spise fiskekaker på alle måter. Også som pålegg.

Men, her har det ikke vært noen tradisjon å steke hysa. Seien har alltid vært den fisken, som skulle stekes og lages seibiff av. Seien har fått æren å være fisken på stekepanna

Men hvorfor ikke prøve hysa. Jeg kan garantere att den er like god som sei. Enkelte syns at den smaker bedre.
-lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar