tirsdag 2. februar 2010

Turska , kolja ja seiti


Tiistai 2 helmikuuta.
Matkalla Støn satamaan
Voimistuvaa itätuulta 8 metriä sekunnissa. Puolipilvistä . Pakkasta -5.
Tämän päivän saalis 4500 kiloa saalispäiväkirjaan tekemäni arvion mukaan.


Saimme tänään harvinaisen suurikokoisia turskia.Yli 2,5 kiloisten osuus on noin 70%.Ja yli 6,5 kiloisiakin on jotain 300 kiloa.

Morgenstjerne laivamme tärkeimmät saaliskalat ovat turska , kolja ja seiti. Tässä järjestyksessä. Vuosittain pyydystämme n. 100 tonnia turskaa hieman vähemmän koljaa ja 50-60 tonnia seitiä.
Merelläolopäiviä kertyy sadan molemmin puolin. Laivamme on kokoluokassa 11-15 metriä Norjan kolmen eniten koljaa kalastavan joukossa. Turska ja Seiti tilastoissa olemme läänin parhaimmistoa.
Näin tehokas kalastaminen vaatii laivan kolmen hengen miehistöltä sitoutumista ja valmiutta liikkua laivan mukana aina sinne missä kalat ovat.Ja valmiutta luopua normaalin elämän kuvioista.

Voikin sanoa, että kalastajan läheisin perheenjäsen on se laiva.Kalastajalle yhteiskunnallinen osallistuminen on lähes mahdotonta. Perhe elämä puolestaan vaatii suurta sopeutumiskykyä ja ymmärrystä muulta perheeltä kun laivamme liikkuu koljan seitin ja turskan perässä milloin minnekin.

Kalastaja onkin niitä viimeisiä vapaita ammatin harjoittajia joutuen aika usein törmäyskurssille säännölliseen elämään tottuneiden läheistensä kanssa.
-lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar