tirsdag 9. februar 2010

Lange historier Molva tarinoita


Myre egga tirsdag 9.februar.Rolige vindforhold og noen kuldegrader.
Dagens fangst på Langenesegga 700 kg torsk og 700 kg hysa. Enkelte langer i lag.


Vi tok to hal på Langenesegga i lag mange andre båter. John Ivar var også første gang med. Været var fint og det var en del registreringer, men straumen var svak og dårlig. Fikk 700 kilo torsk og like mye hysa. Hadde noen fine langer i fangsten.
Lange er den fisken som er meget kjent i Finland.Fordi i Finland spiser man lutefisk laget av lange.
Lutefisk er ikke bare norsk , men også finsk julemat. Den serveres på andre juledag med hvit saus on poteter. Å ha bacon eller andre tilbehør er ikke så vanlig. Lutefisken kryddres med hvit pepper.
Tidligere brukte man tørrfisk fra Nord Norge til å lage lutefisk. Torsken var råskjært og importert fra produsentene i Lofoten og Vesterålen.

Helt til 60- tallet fikk man kjøpt tørrfisk i alle små butikkene overalt i Finland.Damene tok vare på forberedelser. Fisken ble satt i en bur i vannet og der lå den et par uker. Så tok man aska fra bjørk og laget lut. Å lute fisken var akkurat samme type prosess som her i Norge.

Etterhvert minket etterspørselen av tørrfisk. Man ville ha det lettere. Det var ikke heller helt enkelt å lage lutefisk i byene.

Så begynnte man å selge ferdig lutefisk i butikkene. Denne fisken var lange i stedet for torsken. akkurat som i Sverige, og kom fra Møre området. I dag får man ikke tak i tørrfisk i Finland. Også tradisjonen til å lage lutefisk hjemme holder på å forsvinne.

Lange har fått æren til å være julesnadder på andre juledag i de dypoe finske skogene og i byene. Det er litt synd, syns jeg.
-lauri-

1 kommentar:

  1. Hi Lauri

    Too bad I still don't speak norwegian....
    It's nice you have a blog, so I can see pictures:-)

    Lots of greetings, Gabi

    SvarSlett