mandag 1. november 2010

MYRSKY osa 2

Jo eilen tulevan suurmyrskyn saattoi aistia. Mainingit olivat rauhallisia mutta uhkaavia. Taivas oli kummallisen värinen ja kalapaikan virtaukset poikkeuksellisia.

Tänään heräsin navakkaan tuuleen. Nopeus oli jo 15 metriä sekunnissa ja puuskissa yli 20. Kun tuulen voima on riittävä (20m/s) vettä lähtee utuna tuulenpuuskien mukaan.

Kun olimme saaneet siirrettyä Leonoran turvaan, tuli kovasti rakeita ja myöhemmin lunta.

Raato oli ajautunut leirintäalueen kivikoihin.

Myressäkin myrskyn merkit olivat näkyvissä.

Ja poikani maatilan pihapajussa.Taustalla näkyy vuonon hieman rauhallisimpiin olosuhteisiin myrskyn laantumista odottamaan ankkuroitunut hinaaja.

Matkalla Stöhön kuvasin kuvasin auton ikkunasta myrskyn harmaannuttamaa maisemaa.

Stön karikot kuohuivat.

Ja kalatehtaan puolen laivalaituri laivoineen sai kyytiä.

Valassafari-kahviorakennuksen tuulensuojassa olevasta seinästä alipaine tai kalastajien kielellä imu oli repäissyt muutamia ikkunoita ja oven pois.

Purjealuksen runko oli hinautunut lähemmäksi leirintäalueen saunaa. Tällä hetkellä se on vaeltanut aallonmurtajan päätyyn.

Nuoret uhmasivat myrskytuulta. Muut leirintäalueella myrskyä ihailevat pysyivät kiltisti autojensa sisällä. Tuulen voima on niin suuri, että terävien kuvien ottaminen ilman tukea on mahdotonta. Kuvassa kalastajapoikani.

Mimmi ja Mirella matkalla ihailemaan purjealusta ja vähän kauempana merellä jopa kymmenmetrisinä vellovia aaltoja.

Mirella on varustautunut esimerkillisesti.


Stö, Morgenstjerne. Aivan tajuten myrsky. Se tuli niin kuin odotettiin, mutta paljon ennustettua voimakkaampana. Puuskissa tuulta oli ja on yhä 30 metriä sekunnissa. Suunta on lounaasta, tosin kääntymässä länteen . Näin voimakas tuuli kuin tämä, tietää yleensä vahinkoja.

Niin Stössäkin. Valassafarirakennuksen tyynen puoleisen seinän yläosa rakentamattoman parvekkeen ovineen ja ikkunoineen tuli alas.
Syytä on tässä kalastajaporukalla Morgenstjernen lämmössä pohdittu, ja ne jotka tällaisen myräkän ovat aiemminkin kokeneet, pitävät seinän irtoamista alipaineen aiheuttamana. Eikä edes kovin harvinaisena. Kipparin mukaan näitähän sattuu. Minulle tämä on ehdottomasti kaikkein kovin myrsky. Ikinä ennen en ole vastaavaa kokenut.

Olin päivällä kokouksessa Myressä ja sielläkin myrsky tuntui, niin kuin myös poikani maatilalla. Pihapaju sai kyytiä ja aika hutera rakennus oli muuttunut vilpoisaksi.
Meidän ikioma laivanraato, se venäläisrakenteinen purjealuksen runko, oli siirtynyt lähemmäksi rantaa ja houkutteli yhä innokkaita kyläläisiä paikalle.
Kun tarkistelin laivojen kiinnityksiä täällä meidän puolella satamaa, huomasin muutamien alusten olevan aivan liian heppoisesti laiturissa.Korjasin niitten kiinnityksiä oma-aloitteisesti ja laitoin myös lisäköysiä.

Meillä Støssä on sellainen sopimus, että paikanpäällä asuvat partioivat hyvälläkin kelillä, katsovat, että laitureissa kaikki on hyvin. Saati silloin kun tällainen tuuli puskee päälle. Laivakodistani on lyhyt matka tarkistuskierrokselle, joten otan laituripartioinnin minulle kuuluvana etuoikeutena ja itsestäänselvyytenä.

Se tässä on tullut jälleen kerran huomattua, että myrskyn voimaa ei millään tahdo uskoa, ennen kuin sen kokee. Ja vaikka siihen kuinka varautuisi , aina se kohdalle sattuessaan yllättää.
-lauri-

15 kommentarer:

 1. Huh, täällä vaan surffailen (virtuaalisilla aalloilla) tyynessä säässä... Asutko muuten laivassa myös myrskyllä, vai muutatko pahimman myräkän ajaksi maihin? Toivottavasti myrsky ei tee kovin pahoja tuhoja!

  SvarSlett
 2. Rakastan myrskyjä, kunhan olen turvallisesti maissa. Täällä kotisaarellani myrskyt ovat varmasti paljon paljon kesympiä kuin siellä. Tänään on kyllä ollut melkein tyyntä, pilvistä.

  SvarSlett
 3. Satu: Asun laivassa, luulen että Morgenstjerne hyvin laituriin köytettynä on se turvallisin paikka. Poikani asuu maalla ja oli täällä käymässä. Varoitin että ajaa hitaasti kun tuollainen tuuli voi viedä auton ojaan.
  On se aikamoiset tuhot jo tehnyt. Vaurioitti mm toisen puolen laivalaiturin rampin ja paljon irtainta on hävinnyt laiturilta mereen.Talojen kattoja on lähtenyt tuulen mukaan ja autotalleja särkynyt.
  Liiolii: minäkin rakastan myrskyjä, ne ovat niin ehdottomia. Paitsi tämä on jo pelottava ulkona koettavaksi. Täällä laivassa jotenkin rauhoittava.
  Kaikkein paras myrskynviettopaikka on kuitenkin naapurikylä Nyksund.Sen maaperä tärisee aaltojen voimasta.Ja ne vanhat rakennukset pitävät ääntä.

  SvarSlett
 4. Kovaa on. Mei päästy tarkastamaan oman veneen kiinnityksiä kun silta laiturille oli niin pahassa asennossa. Toivottavasti Fangstin köydet kestää.
  Toivotaan että aamuksi rauhoittuu. Muut nukkuu, minä kuuntelen kissojen kanssa tuulta.

  Lotta

  SvarSlett
 5. Lotta, ainoa ongelma on että Fangstiin tulee liikaa vettä, kun näkyy lentävän laiturin yli. Rauhoittuis vähän niin pääsis kierrokselle katsomaan. Jos luet tämän, niin soita tai mailaa. Mulla on puheaika loppu :(

  SvarSlett
 6. No onpahan myrakka! Huh. Taallakin tuuli ujeltaa ikkunoissa, mutta ei mitaan tota luokkaa kuin siella! Ystavani on matkalla Hurtigrutenilla etelaan pain. Torstaina pitaisi laivan olla Bergenissa. Ottaako tuo myrksy kovin myøs noin isoihin laivoihin??? Apua!

  SvarSlett
 7. Ei se laivoihin niin pahasti. Nehän on tehty kestämään melkoista keliä. Joskus Hurtigrute joutuu myrskyn takia pysähtymään , mutta aika harvoin. Tai se saattaa jättää joitakin pysahdyksiä väliin.
  Eniten tämä myrsky ottaa matkustajien vatsaan.

  SvarSlett
 8. Mitä Honningsvågissa Hurtigrutaa seurasin (koska siellähän ei ollut paljon muutakaan tekemistä, ja sieltähän tuli asiakkaita) niin just se rantautuminen kai se myrskyllä oli hankalaa ainakin siinä satamassa... sitten se laiva seisoskeli vaan siellä kauempana ja jatkoi lopulta matkaa.

  Joo, täälläkin tuuli vinkuu ja talon nurkat natisee, tämmöinen myrsky on oikein hyvä. :)

  SvarSlett
 9. Niin se oli nytkin jättänyt monta satamaa väliin ,luin. Ohoh,olet siis asunut Honningsvågissa? Siellähän oo ollut aikoinaan paljonkin suomalaisia, niin paljon että Honningsvågrevyeninkin pojat välispiikeissään erittäin hyvin muistavat.
  Heräsin just ja tuntui oudon rauhalliselta. Täällä ei ole kuin jotain 12 metriä sekunnissa.
  Että se myrsky oli siinä.

  SvarSlett
 10. Kunnon myrsky sekoittaa rantavesiä ja tietää hyvää tuleville kalansaaliille.Koettakaa kestää ja kerätkää voimia; töitä on luvassa!

  SvarSlett
 11. Ai niin, Artolle terveisiä, että laittaa kahviin reilusti kermaa, jotta sielukin lepää!

  SvarSlett
 12. Kimmo: Se on nähty. Kalaa tulee, kunhan taas pääsemme merille. Myrskyn jälkeen pohjahietikoilla, niihin dyynien välisiin laaksoihin, on kerääntynyt koljalla paljon syötävää, sanovat Stön viisaat ja kokeneet. Mista sitten tietänevätkään, että asia on niin, mutta paikkansa se kyllä pitää.:)

  SvarSlett
 13. Niin näkyi olevan teilläkin :)

  SvarSlett