søndag 25. april 2010

Arctic Whale 1 kävi Støssä

Stø 25.4. Etelätuulta 12m/s. Räntäsadetta.Muutama plusaste. Turska tekee lähtöa, kolja on palannut ja ensimmäiset asuntoautoilijat ovat ilmaantuneet.

Morgenstjerne on saanut turskansa pyydettyä. Siis sen varsinaisen kiintiön. Meiltä jäi jotain tuhat kiloa uupumaan kiintiöstämme, kun viranomaiset myönsivät kaikille laivoille 30 prosentin sivusaaliskiintiön viikon etuajassa.
Maanantaista lähtien saamme käytännössä kalastaa vapaasti. Kerran turskan osuus voi olla se vajaa kolmannes, eikä sitä niin paljon oo ikinä tähän aikaan koljasaaliin seassa.
Helpottaa, kun ei tartte miettiä eikä säätää. Vaan voi keskittyä siihen koljaan.

Islantilaisten keittiössään paljon meitä enemmän suosima kolja ruokailee matalikoilla, tosin se on kooltaan aika pientä. Morgenstjernen lisäks myös siimalaivat ovat päässeet koljan makuun. Sitä on tullut mukavasti turskasiimojen sivusaaliina.

Vaikka kolja onkin laihahkoa ja just kutenutta, niin Myren filetehtaalla on saaliistamme leikattu ihan kohtalaisia fileitä Englannin markkinoille. Jos markkinat vetävä jatkossakin, niin kohta varmaan saamme hieman parempaa hintaa kuin nykyinen minimi 6,11 kr kilo. Ei tosiaankaan oo paljon verrattuna parin vuoden takaiseen yli 12 kruunun huippuhintaan. Joskus turhauttaa, kun mun mielestä siitä parhaasta paistokalasta saa noin surkeeta hintaa.

Kippari aina sanoo sen saman totuutensa, ett kalastus on yrittämistä ja laskukausille ja tämmöisille me emme mitään mahda. Pitää vaan etsiä ne valoisat puolet. Ja uudet mahdollisuudet.

Mulla yks sellainen, se valoisa puoli, on lähestyvä matkailukausi. Sesongista tulee mielenkiintoinen. Saan seilailla mun tutuilla merillä kahella laivalla leppoisissa fiiliksissä koko loma ajan heinäkuun.

Uusi safarilaivamme on osoittautunut koeajossa vakaaksi ja nopeaksi. Tänäänkin ne testasivat.

Tyylikäs, täydellisen remontin läpikäynyt Arctic Whale 1 ristimänimen saanut entinen rannikkovartioston partioalus kävi näyttämässä uutta olemustaan satamaaltaassamme.
Olimme aallonmurtajalla katsomassa kun tää eks Varangervoktern saapui kovassa sivutuulessa ja ristiaallokossa aallonmurtajan sisääntuloaukkoon.

Ei paljon tuuli näyttänyt kulkua haittaavan ja laivaa heiluttelevan.

Arctic Whale 1 on lisäks sen verran nopea, että tänä vuonna voimme tehdä kaksi safaria päivittäin.
Tuttu museolaiva Leonorakaan ei oo työttömänä. Sillä me ajamme risteilyjä Øksnesin länsisaaristoon lintujen , hylkeiden ja entisaikojen kalastajakylien maailmoihin.

Arctic Whalen kulkua Støn harmaudessa , nollakelissä ja viimassa katsellessa mä jo haaveilin , ett olispas heinäkuu ja aurinkoo , lämmintä ja valaat. Niin että pääsis vieraitten kanssa seilaamaan ja ne tutut ystävamme tapaamaan.
Siellä mustekalasyvänteen päällä, ei kovinkaan kaukana nykyisiltä kalapaikoiltamme.
-lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar