mandag 12. april 2010

On siis kevät

Stø 12.4. Voimakasta lounaistuulta 14m/s.Sataa kaatamalla .Lämpötila 8 astetta.

Nyt lumet lähtee . Sääli valkoisia tuntureita. Ne menettävät vaippansa. Eilen alkanut sade ja kova lounaistuuli pieksävät Morgenstjernaamme. Sisällä on hyvä olla , laiturille ei viitsi lähteä. Ulkoiluks riittää laivan ikkunan avaaminen ja sisään tunkevan meri-ilman nuuhkiminen.

Aamupäivällä olin ahkera, kävimme Myressä hoitamassa asioita, poikani ja minä. Veroilmoituksia ja lapsilisiä ja näitä tällaisia. Juniori kun saa vielä nauttia siitä lapsilisästään, vaikka on ollu jo vuoden ammattikalastajana. Mutta ihan ekaks, silloin aamuvarhaisella, kävin kuulostelemassa kalastajien tunnelmia koukutustuvilla ja juomassa niitten kahvia. Kahvin keiton ja ruoanlaiton kanssa kun vaikeuksia niinä päivinä, kun ei olla merellä. Ei millään viittis.

Lisäkiintiö alle 11 metrisille vähän harmittaa meitä isompien laivojen kalastajia. Se koetaan epäoikeudenmukaiseksi ja syrjiväksi. Tänään se sitten varmistui, ettei meille mitään lisäpyydystettävää tule. Suomeks tarkoittaa muutamaa hiljaista viikkoa, tai ainakin yhtä ja sinipallassiimojen kunnostusta. Ja Støssä oloa, ei tartte lähtee kauemmaks kalaan. Riittää kun sitoo tapseja ja kiinnittää koukkuja niihin uudentyyppisiin klipseihin. Suurin osa siitä siimojen kunnostusajasta menee kuitenkin sosiaaliseen kanssakäymiseen. Onhan mullakin paljon kerrottavaa Islannista ja niitten kalastuksesta.

Meidän kuntakeskus Myre on 3500 asukkaan vilkas sentrumi. Sieltä löytyy kaikki tarpeellinen ja tarpeeton. Mun suosikkipaikka on Toppen kahvila. Toisen kerroksen näköalakahvila, mistä saa kaikkein parhaat leivokset ja hyvää kahvia. Siellä kuluu helposti tunti ja enemmänkin sitä kahvia juoden ja santsikuppeja hakien.

Ja jos on hyvä tuuri, niin pääsee samalla rahalla kuuntelemaan parlamentin istuntoa, kun eläkkeellä olevat kalastajat ja muut pistävät kunnan asiat kerralla kuntoon. Toppen on Myren urbaani vastine Støn koukutustuville.

Toinen suosikkipaikkani on Myren ja Støn puolessa välissä. Kirpputori, kauppa, kahvila, kierrätyskeskus ja divari kompleksi ICA eli ASVO tarjoaa viihtymista useammaksikin tunniksi.
Useamman tunnin siellä yleensä olenkin. Kirjahyllyjä tonkien ja vaatteita etsien. Tänään hieman lyhyemmän aikaa , kun ei se mun poikaseni jaksanut niin kovasti vanhoista tavaroista innostua kuin isänsä.

Siinä takaisin ajellessa tuli ihmeteltyä nopeasti alkaneita tulvia. Kevät on oikeesti hyökännyt. Ja vesi noussut joka paikkaan. Kun ojat ja purot ovat vielä jäässä, eikä tulvavesi pääse esteettä mereen ovat Klon alavalla sijaitsevat talot vaaravyöhykkeessä.

Yksi kesäasuntona käytetty omakotitalo olikin jäänyt pahasti mottiin. Ja pihalla parkissa olleet autonraadot uiskentelivat kuin sorsat lähistöllä olevassa Strengelvågin vuonossa.
-lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar