tirsdag 13. april 2010

Katson ulos ikkunasta

Laivamme on 22- vuotias. Rakennettu Puolassa. Ja minun mielestä aivan yhtä kaunis kuin perinteiset norjalaiset lehtikuusirunkoiset alukset. Viisikymppinen Øyland on puurunkoisista se tyylipuhtain edustaja

Morgenstjernen olohuoneen pirtinpöydässä istuen tarkkailen säätilan muutoksia, juon kahvia ja harrastan kommunikointia sekä kirjoittamista.

Räntäkuuro yllättää aina välistä


Sadetta ja utua, korkeimmat huiput pilvessäLaivan ikkunasta näen pienvenesataman ja läheiset vuoret. Sää on tänään ollut kovin vaihtelevaa. Välillä melkein aurinkoo ja välillä sakeita räntäkuuroja.Skipsandin hiekkaranta kaamosaikana kuvattuna. Sinne olis tarkoitus mennä aarteenetsintään. Støstä Skipsandille on puolen tunnin reippailu.


Stø 13.4. Tuuli on hieman asettunut, eikä enää sada kuin kuuroissa, vähän räntääkin tulee siinä seassa. Vielä äsken vettä tuli kaatamalla. Lämpötila on 4 astetta. Mikal Steffensen läksi Klotind laivallaan tuohon surkeeseen keliin, meni laskemaan turskasiimoja.

Morgenstjernen saki on hajaantunut kukin omiin oloihinsa. Kippari on viettänyt joutopäiviään Myressä , vastaremontoidussa talossaan, lämmittänyt takkaa ja valmistellut aterioita perheelleen. Kunhan ekaks on aina tehnyt aamukierroksen tänne Støhön.

Tämänkin päiväisellä lenkillään se sitten tuli laivakuulumisia multa kyselemään. Saatuaan koukutustupien tilanteen selvitettyä ja säätä haisteltua.

Mun poikani isännöi pientä Gisløyan saaren maatilaamme, siellä kun on nopeempi nettiyhteys noihin woweihin, ja sitä sen kaipaamaa omaa rauhaa. Kalastuskaudella me asumme niin tiiviisti kiinni toisissamme, ett vapaa - aikana on parempi, siis terveellisempi, olla hieman erillään.

Minä hallitsen tätä niin tutuksi käynyttä laivaa. Siihen oon tottunut ja siitä kovasti pidän. Ei sitä kotoaan minnekään osaa kaivata. Tässä kun on kaikki mitä tarvitsee. "Täällä on lämmintä ja hyvää" niinkuin kalastajat asian ilmaisevat.

Vähän arvelinkin , ettemme me niillä siimankunnostustöillä itseämme hengiltä raada. Seuraavan kerran mennään merelle vasta ensi viikolla, joten on aikaa sen vajaan päivän urakan suorittamiseen.
Kippari se sanoi, ett nyt otetaan iisisti. Se oli selvittänyt vähän koljatilanteita ja sen perusteella antoi lausuntonsa. Kipparia on uskottava.

Pohdimme sitt näitä kiintiöhommia. Nyt tulee lakimuutos , joka mahdollistaisi yhden lisäkiintiön ostamisen. Niin että voisimme kalastaa kolme turskakiintiötä kahden asemasta.Kiintiöitten hinnat ovat nyt alhaisia, joten senkin puolesta se vois olla fiksua.

Vähän kuitenkin arveluttaa. Kolme kiintiötä tarkoittaisi 150 tonnia suolistettua turskaa. Ja kun ensi vuodeksi on tulossa muutenkin korotuksia nykyisiin kiintiöihin, niin kolmannen kiintiön kanssa saattaisi tulla stressi. meitä kun on vaan kolme ja laivamme on yks niistä pienimmistä nuottalaivoista, vaikkakin yks tehokkaimmista.

Kippari sitt sanoi että ei varmaan osteta , ainakaan vielä.

Siitä huojentuneena taidan lähtee lenkkeilemään. Sääkin on vaan vähän huono. Jos kävis läheisellä Skipsandin hiekkarannalla katsomassa, mitä törkyä sinne on talven mittaan myrskyissä ajautunu, näkyiskö hylkeitä ja ovatko meriharakat paikalla.

Myöhemmin vois mennä maatilalla pistäytymään ja valmistelemaan kevätsiivousta.
Ihan ekaks taian kuitenkin mennä koukutustuville kahville.
-lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar