lørdag 18. september 2010

Pallaksia pukkaa

Eilinen Stø oli aurinkoinen ja tyyni. Oikein rauhallinen tunnelma sillä aikaa kun nukuin päiväunia :( En sitten kerennyt vastaanottamaan Steffensonin Tomppaa ja kohtalaisen suurta pallasta, vaikka tiesin sellaisen olevan tulossa. Saihan Arto kalojamme vastaanottaessaan kuvaviestin mereltä. Tom sen juuri saamastaan pallaksesta silloin lähetti.

Tältä näyttää pallas toiselta puolelta.

Arto vastaanottaa.
Yli kuusikymmenkiloinen pallas on kysyttyä tavaraa gourmet ravintolapiireissä.

Vielä on Steffensonin Tompalla ja muilla matkaa jos aikovat rikkoa meidän lukemat. Saimme eräänä marraskuun yönä (Tarkemmin 5.11.2007) Suuren rouvan , 201 kiloa painaneen.
Kuvassa kippari ja sen aikainen kollegani Chris esittelevät laiturille vinssaamaamme kalaa. Pituuttakin kalalla oli yli kolme metriä.

Morgenstjerna 17.9. Aurinkoa ja tyyntä ja vuodenaikaan nähden lämmintä , melkein 13 astetta.

Ruijanpallaksen pyytäjät ovat tuoneet viime päivinä muutamia kohtalaisen suuria kaloja maihin. Ninkuin Tomppa Steffenson eilen. Sen kala painoi suolistettuna 49 kiloa, mikä vastaa 67 kilon elopainoa. Kukaan ei kuitenkaan vielä uhkaa meidän kolmen vuoden takaisia lukemia. Silloin saimme yhden 201 kiloa painavan. Se on viimeisin Støssä saatu yli kaksisataakiloinen.

Edeltävinä vuosina maihin on tullut vieläkin suurempia. Kyrre Brunin 271 ja 205- kiloiset . Asbjørnin 24o -kiloinen ja Raymond Klæbon 267- kiloinen.

Kuninkuusluokkaan, saanut yli satakiloisen ruijanpallaksen, on viimeisten 30 vuoden aikana Støstä päässyt 8 kipparia (Kipparin nimiin se kala menee, vaikka muitakin olisi miehistönä)
Kyrre Brun ainoana on saanut jättipallaksen useamman kerran. Peräti neljästi.
Kuvat: Lotta Leino. Viimeinen kuva minun
-lauri-

6 kommentarer:

 1. Wau! Että ne onkin NOIN isoja. Hui. Ei olisi kivaa jos tulisi meloessa vastaan... :) Vaikka vähän syvemmällähän ne uivat, eikös?

  SvarSlett
 2. Vautsi miten mahtava kala. Samaa mietin minakin, etta jos tuollainen tulisi soudellessa tai uidessa vastaan, niin mahtaisi menna pupu poksyyn.

  SvarSlett
 3. Samoilla linjoilla minäkin (jo ennen kuin näin aiemmat kommentit). Enpä haluaisi uidessa törmätä tuollaiseen. Sehän on kuin joku muinaisten aikojen merihirviö.

  SvarSlett
 4. Se on just sellainen merihirviö, pelottava ja toisaalta melkein muinaisiin jumaliin verrattava,mystinen olento.
  Pallakseen liittyy lukuisia myyttejä. Mm se että ruijanpallaksesta ei saa tänäkään päivänä puhua merellä ollessa pahaa, koska se voi olla pinnalla ja kuulee kaiken . Ja luonnnollisesti ymmärtää myös.
  Ennen pallaksen pyynti pikuveneistä oli oikeasti vaarallista puuhaa. Vene kaatui helposti kun parisataakilosta kalaa yritettiin saada veneeseen tai ainakin köytettyä hinaukseen.
  Nykyään meillä on vinssit, että siinä mielessä iisimpää.

  SvarSlett
 5. Kunnon kaveri. Huh! Mutta varmaan haluttua kauraa ravintolamarkkinoilla:) Mikä ton kilohinta on?
  mun mies sai tänään taimenen ja aloimme sitä innolla perkaamaan.. oli ihan hirveitä pitkiä valkoisia matoja maha täynnä. Yök. Otin kuvankin. Jos haluat:) Mutta siis järvitaimen kyseessä.. olisiko siitä voinut tehdä ruokaa? heitettiin pois. Oli niin ällö yllätys.
  Hauskoja tarinoita pallaksesta.. mä kirjoittelin omaan blogiin tänään siirtolohkareista.. niistähän kanssa kulkee mystisiä tarinoita..

  SvarSlett
 6. Kalastaja saa tuon kokoisesta 50 kruunua/kilo.Kaupassa maksaa varmaan tuplasti. Ja ravintolahinnat ovat sitten oma lukunsa.
  Pallaskannat ovat viime vuosikymmeninä lisääntyneet näillä alueilla, mutta kala on vielä WWF:n punaisella listalla johtuen siitä että eteläisempi kanta Ålesundin - Bergenin edustalla on heikompi.
  Siksi vientikin tökkii.
  Luin sen blogisi, ja kommentoin myös.:)

  SvarSlett