tirsdag 7. september 2010

SIENET TOP 10

Sienet TOP TEN listan jaetulta kymmenenneltä sijalta löytyy suppilovahvero. Hyvinä vuosina saaliit voivat olla uskomattomia. Jopa kymmeniä kiloja päivässä. Kuvat otin viime lokakuun 24. päivä.


Sienestys on ollut lempiharrastukseni jo vuosikymmeniä. Lapsena opettelin poimimaan lähinnä rouskuja.
Myöhemmin valikoimaan ovat tulleet tatit, kantarellit, vahakkaat, haperot, korvasieni , torvisienet ja orakkaat. Myös luonnossa tavattavia herkkusieniä sekä huhtasieniä ja kehnäsieniä on vuosien mittaan löytynyt kopastani. (Oikeastaan muovipussista useimmiten)ARVIONTIPERUSTEET


-herkullisuus-
-säilöttävyys -
-.säilyvyys tuoreena-
-käyttökelpoisuus (monikäyttöisyys)
-estettisyys = ulkonäkö tuoreena ja valmistettuna-
-kuljetuskestävyys-
-poimittavuus-

TOP TEN SIENET
Lyhyine kommentteineen.

10.Musta torvisieni
10.Suppilovahvero.
Kummatkin erinomaisia sieniä kuivatettavaksi ja kuivana säilytettäväksi. Loistavia keittoihin. Kuivatuista sienistä tehty jauho sopii hyvin kastikkeiden saostamiseen.

9. Haaparousku
Kaikein paras suolasieni. Sienisalaatin se ainoa ja oikea. Vaikea keksiä muuta käyttöä.

8. Kehnäsieni
Minun mielestä kaikkein paras sieni keittoihin. Vaikea säilöa kuivattamalla. Aika hankala pakastaa. Tuorekäytössä olisi aivan listan kärjessä.

7. Huhtasieni
Yhtä monikäyttöinen kuin herkkusieni. Lyhyt poimintajakso keväällä.

6. Korvasieni
Herkullinen keväinen sieni.Vaatii ryöppäämisen. Erittäin hyvä kuivattuna. Hankala valmistaa myrkyllisyydestä johtuen. Monta ryöppäämistä.

5. Vaalea Orakas Jos arvioitaisiin pelkästään nuoria sieniä, olisi kärkikolmikossa. Monikäyttöinen, lihaisa. Voidaan kuivattaa ja erittäin nuorena käyttää tuoreena

4. Kantarelli
Loistava kastikkeisiin , muhennoksiin ja keittoihin. Varsinkin nuorena. Vanhemmiten kitkerämpi ja puisempi.Vaikka sieni näyttäisikin hyvältä.

3. Mustavahakas Mausteisen makuinen, herkullinen sieni. Vähän tunnettu.Sopii tuoresalaatteihin kastikeiden ja keittojen sekä muhennosten lisäksi.

2. Leppärousku Latinalaisessa nimessä oleva delicious riittää perusteluiksi.

1. Herkkutatti Ylivoimaisesti kaikkein paras todella kaunis sieni. Erittäin herkullinen. Sopii kaikilla tavoilla käytettäväksi. Ja säilöttäväksi. On lisäksi isokokoinen ja poiminta on helppoa. Saalista kertyy. Jos jotain miinuksia etsisi, niin kasvukausi voisi olla pidempi.

11 kommentarer:

 1. En tunne sieniä enkä siten uskalla niitä kerätäkään. Ostin yhdeltä vaarilta viimevuotisia kuivattuja suppilovahveroita.

  Olin iloinen niistä.

  SvarSlett
 2. Minun pitäisi lähteä isovanhempien kanssa sienimetsälle, kun he vielä ovat siinä kunnossa. En yhtään tunnista sieniä, ja vaikka olisi jokin kuvakirjakin, sieni näyttää aina minun silmääni erilaiselta, ja en uskalla kerätä niitä. Lisäksi en oikein tiedä mikä on "tuore" sieni, ja mikä on aivan liian vanha syötäväksi... Kaippa senkin joskus oppii, pienenä sain kerätä koriin kaikkia sieniä, ja pappa niistä sitten nappasi ne muutamat syömiskelpoiset ;)

  SvarSlett
 3. Kukahattuneiti:Mee vaikka marttojen sienipisteeseen. Ja Turussa on hyvä sieniseura, oikein aktiivinen. Minä olen pitänyt kursseja täällä ja silloin opetan neljä varmaa sientä, joita ei oikein voi sekoittaa myrkyllisiin.
  Herkkutatti, kantarelli, vaalea orakas ja haaparousku on mahdollista oppia tuntemaan yhden päivän aikana, vaikka ei sienistä mitään tajuaiskaan.
  Voithan ehdottaa teidän koululle tai oppilaskunnalle , että järkkäisivät sienipäivän kun se tavallaan on aika lähellä puutarhaopintoja. Ei oo myöhäistä tämän syksyn osalta. Sienikausi on parhaimmillaan Suomessa ainakin pari kolme viikkoa vielä.
  Helen: Tampereellakin on sieniseura ja sieninäyttelyjä kun vaan haet netistä missä.
  Tai sitten voi mennä tottuneen sienestäjåan mukana oppimaan.

  SvarSlett
 4. Komeita sieniä!

  http://www.facebook.com/fikret.a.bore

  Avletto, katsospas näitä poimitti eilen!!!

  SvarSlett
 5. Tietysti sinulla kauhee saalis, pitää katsoa. Täällä Norjassa eivät sienet ole vielä nousseet . Tai se pääsato. Ihme homma vaikka koko kesän satoi.

  SvarSlett
 6. Juu, sienten tunnistus on vähän hakusessa täälläkin. Ystävät tosin suunnittelevat tyttöjen sieni- ja viini-iltaa. Jos ensin käydään sienessä ja sitten korkataan pullot, niin voi olla että jotain oppisinkin sienten metsästyksestä, jos käy toisin päin, sitten en niin tiedä... :)

  SvarSlett
 7. Täällä sama ongelma kuin näköjään muillakin. En tunnista sieniä enkä osaa kyllä niistä mitään laittaakaan.
  Harmitus, koska mustikoita poimiessani löysin tosi hyviä sienipaikkoja ja sientäkin oli jo. En ole edes aikaisemmin tykännyt sienistä, mutta nyt olen saanut muutaman kerran niin hyvää sieniruokaa, etten voi olla pitämättä. 1.Korvasienirisotto ravintola Sipulissa Helsingissä ja 2. tuttavapariskunnan luona illallisella oli rouva tehnyt aivain ihanaa sienikeittoa (soseuttanut sienet sinne sekään, ettei narissut kun pureskeli:)) Ihanan kermainen keitto. Ja sen kanssa paahdettua ruisleipää jonka päällä oli itsetehtyä valkosipulivoita. Nam.
  Mutta tosiaan jos edes 4 varmaa sientä osaisi niin voisi lähteä sieneen.

  SvarSlett
 8. Ai niin unohdin sanoa, että blogissani on sinulle tunnustus:)

  SvarSlett
 9. satuvw ja kalamuija ja muut.Jos asuisitte lähempänä niin olisitte tervetulleita kalatehtaan kahden viikon päästä järjestämään sieni- iltapäivään.Kutsuvieraina. Meillä on ollut joka vuosi muutama sienikurssi jonkun tahon järejestämänä. Tänä vuonna kalatehtaan. Me konkarisienestäjät opastamme tuoreita tapauksia.
  Sitten nuotiolla on valmistettu sieniherkkuja. Niin ja on siellä ollut hirvikäristystä kyytipoikana.
  Sieniä en ala kirjallisena tai kuvien kautta opettamaan kun se olis edesvastuutonta.
  Sienet on aina , ehdottomasti, opittava luonnossa pätevän ja kokeneen oppaan johdolla. Ja vain muutama sieni kerrallaan. Ja alkureissuilla ainoastaan sellaisia sieniä , jotka varmasti eroavat myrkkysienistä tosi selvästi.
  Esim minun listalla olevista sienistä en ole kurssilla ikinä opettanut kehnäsientä. Vaikka se on minun suosiki. Ja vaikka se minun silmin on helppo erottaa. Ja helppo löytää.
  Jos menette metsään ilman suurempaa kokemusta , niin pyytäkää sitä kokenutta poimijaa opettamaan aluksi herkkutatti , kantarelli ja haaparousku. Myös vaalea orakas on iisi (jos niitä löytyy)
  Sitten kun retkeltänne palaatte, Joku sienet varmasti tunteva tarkistaa saaliinne.
  Kun sienet on turvallisiksi havaittu, vasta silloin on satuvw:n ja muidenkin aika se viinipullo korkata.
  Kun sienet oppii ja luottaa itseensä siitä poimimisesta saa intohimoisen harrastuksen. Sitten vaan kuivurin ostoon ja sieniä kuivaamaan. Alussa voi esim herkkutatteja (Kiitollinen kuivattava) kuivattaa keittiössä laipion rajassa tai ainakin korkealla naruun pujoitettuina suikaleina. tai kiertioilmauunissa.
  Nyt menee semmoiseksi selostamiseksi, että lopetan tähän paikkaan :)

  SvarSlett
 10. Yes sir! Laitetaan ne viinit sitten vaikka kastikkeen joukkoon... :)

  SvarSlett
 11. Ei sitten liikaa, vaan sopivasti makua jalostamaan ei peittämään.:)

  SvarSlett