tirsdag 14. september 2010

PUUTARHAUNELMIA

Kymmenen vuotta on tullut oltua ammattimaisen puutarhatalouden ja luomutuotannon ulottumattomissa. Alkuvuodet kalastuksen parissa olivat sen verran uutta ja kiehtovaa, ettei puutarhan tuoksua ja esteettisiä elämyksiä edes kaivannut.
Suomen vierailullani huomasin, että se kaipaus on olemassa. Kuinka hienoa olikaan vaellella ystävieni marjamailla , vihannespelloilla ja kasvihuoneissa.

Yläkuvassa omena lajikenimeltään Petteri.

Alakuvassa valkosipuli.

Maa-artisokka kasvusto täydessä kukassaan.

Muistan kun tämä saarni oli ihan pieni.

Kurkkuja kasvihuoneellinen.

Törmäsin paratiisiretkelläni myös lukuisiin eri paprikalajikkeisiin. Chilivoimakkuusasteikon molemmissa päissä oleviin.

Viinirypäleitä kourallinen. Viini kasvaa kasvihuoneessa ja melkein avomaallakin suojaisalla seinustalla Hyvinkään korkeudella saakka. Pieniä mutta niin makeita :)

Tomaattilajike, jonka muoto on ihanteellinen viipaleina tarjoiltavaksi .

Vesimelonistakin tuli Suomen helteisenä kesänä ihan kunnon sato, samoin kuin sokerimaissista.

Minulle uusi tuttavuus, pystykasvuinen mustaherukkalajike Skotlannista. Nimeltään Ben Tron.
Voin suositella kotipuutarhaan ja miksi ei ammattiviljelyynkin.

Kotilotkin ovat tajunneet Ben Tronin olevan todella aromikas.

Osmankäämi on sen verran hieno kosteikkojen kasvi, että se käy arvokkaasta koristeruohosta.

Puutarhaelämyksiä tämäkin.Kirkkonummella kuninkaantiellä sijaitseva silta. Samalla paikalla on kuulemma ollut silta jo 1400-luvulla. Ja holvikivet ovat siltä ajalta, minulle kerrottiin.


Morgenstjerna 14.9.2010. Matkalla Sandille eli hietikolle. Sää on ihanteellinen , hienoista koillistuulta , aurinkoista, toistakymmentä astetta lämmintä. Viime viikko oli aika heikko, mutta saimme nuotan rakennettua. Eilen tuli hyvä saalis 3200 kiloa koljaa ja 400 turskaa.:)

Valasrintaman tapahtumina pistimme kesäkauden pakettiin. Toimistot ja laivat kuntoon ja talviteloilleen. Kaikki muut valasihmiset ovat hajaantuneet koteihinsa paitsi minä ja pomo , joka sekin on pari viikkoa lomalla.

Uusia suomalaisia siimansyötittäjiä on tullut , kokonaista yhdeksän kappaletta. Tehtaallekin on tullut paljon uutta väkeä.

Kulttuuriyhdistyksemme Avletton toimintaa olemme virittelemässä. Me järjestämme kirjallisuus viikonlopun naapurikylässä Nyksundissa. Silloin marraskuun toisella viikolla, pohjoismaisen kirjastoviikon osana.

Muitakin tilaisuuksia tulee. Nyt alkusyksyllä keskitymme enemmän ulkoilmapainotteisiin juttuihin kuten sieniretkiin ja lampaitten kokoamiseen. Sään, töitten ja sienitilanteen niin salliessa.

Siten otsikkoon.
Suomen vierailuni on vielä sen verran tuore tapaus , että voin kuvia katsellessa melkein aistia puutarhan ja marjatarhan sekä kuusimetsän tuoksun.
-lauri-

3 kommentarer:

 1. Voi kun joskus saisi kunnollisen pihan, johon voisi laittaa vaikka kasvimaan. Siis ei nykyisenkaltaista rinnetonttia, jolta kaikki valuu alamäkeen :p

  SvarSlett
 2. Juu Avletto! Ala viljelemään kunnon kasviksia ja hedelmiä ja toimittamaan niitä tänne Jäämeren rannalle! Jo nyt tähän aikaan vuodesta on tosi vaikea saada kunnollisia kasviksia. Ihan ikävä hyvän makuista kurkkua, tomaattia ja paprikaa! Hullun hinnan saa maksaa esim paprikasta ja melkein poikkeuksetta se on homeessa tms.
  Täällä on rahaa ja varmasti ostajia kunnon vihanneksille:) tsemppiä bussinekseen;)

  SvarSlett
 3. Heli: Siihen rinnetonttiin sopii hyvin marjapensaat. Tuo mustaherukka Ben Tron on Norjassakin kovin suosittu ja mahtava pensas kun se kasvaa niin pystynä, eikä oksat vanhemmitenkaan roiku. Helppo on pitää pensaan alus ja välit siistinä. Sitten mustamarja-aronia on hyvä mehumarja ja viini siitä tulee erinomainen. Samoin tuomipihlaja.
  Kaikki nämä ovat samalla koristepensaita. Aron iassa ja tuomipihlajassa on hieno ruska. Tietysti muutama pari kolme tyrniä ryhmään sinne kaikkein vähäravinteisemmalle paikalle, niinettä mukana on yksi uros.
  Kyllä rinnetontillakin voi omaks tarpeeks esim sipulit kasvattaa kateviljelyllä.Tai lavoissa. Ja se soveltuu ihanteellisesti maustemaaksi kun lämpiää nopeasti.
  Omena- ja päärenäpuita sekä kirsikoita jos laittaa lisäksi niin kyllä siinä pääsee hyötypuutarhahommiin, jos nyt ei mullassa möyrimään.
  Kalastajamuija: Kiitti vinkistä mutta... en tosiaankaan ala viljelemään. Sitä on tullu väsyksiin asti aikoinaan Suomessa touhuttua. Mukava se jälkikäteen on muistella ja sadonkorjuuaikaan käydä katselemassa , muistia verestämässä ja satoa keräämässä.
  Aika raakaa touhua ammattipuutarhaviljely, iso työ ja paljon riskejä. Niitä mustiaviinimarjoja Ben Tronia vois kyllä kuopukselle istuttaa omiks tarpeiks ja enemmänkin, kun sillä olisi maata.Aikoinaan sitä mietittiin laittaisko mansikalle, sipulille ja porkkanalle. Ei kuitenkaan tullut hajoitettua voimia, onneksi.
  Perustakaa sinne ylös ruokaosuuskunta ja sitten otatte yhteyttä Trondheimin tienoon viljelijöihin. Hurtigrutelle talven vihannekset ja juurekset sekä sipulit ja perunat tulevat kätevästi.
  Jos teillä ei näitä autoja liikuskele.
  Meilläpäin Trøndelagin isännät käyvät aina kauppaamassa.
  Tietysti Tornionjokilaaksossa on paljon suoramyyntiä ja aivan mahtavaa hereford pihvilihaa Pajalan Kardiksessa.
  noh nyt meni taas mainostamiseksi :)

  Euroshopperin paprikat on kaupassa halpoja ja usein aika hyviä kun tarkkaan katsoo ettei oo hometta.

  Vihannekset on kalliita se kovasti alkuvuosina kirpaisee.Vastaavasti pakastevihannekset ja säilötyt on halpoja.

  SvarSlett