torsdag 12. august 2010

(kuvitteellinen) LUKIJAMATKA ISLANTIIN

Yläkuvassa islantilainen verkkolaiva Fridrikk Sigurdsson.

Alakuva on Reykjavikin linja-autoasemalta. Päivällislautasella islantilaisia perinneruokia.

Vestmanna saarten pienvenesatamassa Thrasi luovuttaa saaliinsa.

Vestmanneyjarbær nähtynä Eldfell tulivuoren rinteiltä.

Eldfelli rinteillä on monennäköisiä laavamuodostelmia kuten kuvan porsas.

Kuva Eldfellin huipulta. Maisemaa ei enää. Eyjafjallajökull purkauksen seurauksena muuttunut kovasti. Myös Ellidaey saari, kun saaren länsipään (kuvassa oikealla ) rinteet vyöryivät mereen.
Kuvat alla maailman nuorimmista arkeologisista kaivauksista nimeltään Pompei Nordsins.


Hveragerdin leipomon Hverabakarin Tora sekä Hardur paakelseja esittelemässä.

Hveragerdin maauimala. Aivan loistava uima- ja kuumissa altaissa löhöily paikka.

Erilaisia kuumia lähteitä Reykjadalurissa Hveragerdin kylän takana.


Kuvan kuumaa höyryä päästävä lähde ei ole kuin muutaman vuoden ikäinen.

Hveragerdin geoenergiapuistosta.

Hämäriä tunnelmia majatalomme Frumskogarin kuumissa altaissa.


Islanti, enemmän kuin tuli ja jää
-matka mielikuvien maahan-

Morgenstjerna järjestää opastetun 8 päivän lukijamatkan Islantiin . Tutustumme Islannin luontoon , islantilaisten arkeen ja juhlaan sekä aikaan joka joskus oli ja yhä elää myyteissä ja mielikuvissa.

1.päivä: Matka Vestmanna saarille. Teema: islantilainen maisema

Lentomme lähtee Gardermoenista perjantaina klo 10.05. Muualta tuleville järjestämme lennot Gardermoeniin. Saavumme Keflavikin Leifur Eiriksonin kansainväliselle lentokentälle klo 12.50. Yhteysbussimme Reykjavikiin lähtee lentoaseman edestä 13.30.Ajamme Reykjanesin laavakenttien yli Reykjavikiin. Reykjavikin linja- autoasemalla pysähdymme syömään perinteisen islantilaisen pitopöydän herkkuja. Tarjolla mm. lihapatoja ja kalaa eri muodoissa ja savustettua lampaanpäätä . Syötyämme jatkamme reittibussilla klo 16.30 Hengillin harmaasammalta hehkuvan ylängön kauttaThorlakshöfnin kalastajakylään. Lauttamme Herjolfur lähtee klo 20.30, joten meillä on hyvää aikaa tutustua sataman elämään.
Lauttamatka kestää 3 tuntia, perillä Vestmanna saarilla olemme vähän ennen puolta yötä.
Majoitumme hotelli Thorshamariin kahden hengen huoneisiin. Yhden hengen huone on mahdollinen eri maksusta.

2.päivä
: Vestmanna saaret. Teema: tuliperäisyys

Aamupala Thorshammarin salissa klo 08.00 alkaen. Jos sää sallii lähdemme tutustumaan tulivuori Eldfelliin klo 10.00. Kiipeämme vuoren huipulle. Syömme siellä eväät ja juomme kahvit tutustumme paluumatkalla arkeologisiin kaivauksiin nimeltä Pompeii Nordsins. Iltapäivä ja ilta vapaata ohjelmaa, ostoskset , pubit, kahvilat. Tutustumista kaupunkiin. Päivällinen klo 20.00. Paistettua kissakalaa imeläkastikkeessa. Lunni pubi on 200 metrin päässä hotellista halukkaiden pistäytyä. Avoinna sunnuntai aamuun kello 7 tai 8. Elävää musiikkia.

3.päivä
: Vestmanna saaret. Teema: linnut, museo, ratsastus

Aamupala klo 08.00. Linturetki Vestmanna saarten lähivesille klo 10.00. Neljän tunnin retkellä saamme tutustua saarten monipuoliseen linnustoon mereltä käsin. Näemme lintuvuoren ja sen asukit ja olemme mukana suulien sillinpyynnissä. Meillä on mahdollisuus törmätä pyöriäisiin ja delfiineihin sekä lahtivalaisiin.
Iltapäivällä on halukkailla mahdollisuus tutustua vuoden 1973 purkaukseen ratsain, tehdä vaellus saaren ympäri. Uimala on luonnollisesti avoinna sekä luonnontieteellinen museo ja kirjasto.Kaupungin monet kuppilat mm. Volcano Cafe ovat myös tutustumisen arvoisia.
Päivällinen kello 20.00 . Islantilaista lammasta yrttikastikkeessa.

4.päivä
: Vestmanna saaret. Teema: kalastus, merimatka

Aamupala klo 08.00 Retki satamaan klo 10.00.Tutustumme kalatehtaaseen , kalahuutokauppaan ja kalastusalus Fridrikk Sigurdssoniin, sekä sataman huoltoasema-kahvilan sykkeeseen. Tänne kalastajat ja kalatehtaan työntekijät tulevat syömään heitir pilsurinsa. Lähdemme iltapäivän lautalla mantereelle. Vaihteeksi meillä on peruspäivällinen lautalla kalahampurilainen tai vastaava. Thorlakshöfnistä jatkamme bussilla Hveragerdin puutarhakaupunkiin. Yöpyminen majatalo Frumskogarissa. Majatalon kuumat altaat käytössä läpi yön.

5.päivä: Hveragerdi. teema: tuliperäisyys, shoppailu, islantilainen koti.

Aamupala Hverabakari leipomossa klo 09.00. Aamupalan jälkeen tutustuminen leipomon Toran johdolla tyypillisen islantilaisen ruisleivän hverabrautin valmistukseen. (Kuuman lähteen höyryssä). Retki puutarhurikoululle ja sen ympäristön Reykjadalurin kuumien lähteiden alueeseen.
Iltapäivällä tutustuminen kauppakeskuksessa olevaan maanjäristyskeskukseen Liljan opastuksella. Mahdollisuus kokea 6 richterin maanjäristys simulaattorissa. Keskuksessa on nähtävissä Euraasian ja Amerikan mannerlaattojen raja lasilattian alla. Mahdollisuus ostoksiin.
Iltauinti Hveragerdin legendaarisessa maauimalassa. Kuumissa altaissa löhöilyä. Päivällinen klo 21.00 Islantilaisen ystäväperheen vieraana.

6.päivä Gullfoss, Geysir,Thingvellir. Teema: nähtävyydet, tarinat ja uskomukset

Aamupala klo 09.00 Hverabakari leipomossa. Sen jälkeen lähdemme bussiretkelle Islannin kuuluisille paikoille Gullfossin putoukselle, Geysirin kuumien lähteiden alueelle ja Thingvellirin vanhalle parlamenttipaikalle. Mukana ystäväni Gretar. Hän johdattaa meidät matkan aikana islantilaiseen sielunmaisemaan. Päivällinen Thingvellirin hotelli Valhallan seisova juhlapöytä.
Paluu Hveragerdiin.Kuumat altaat käytössä.

7.päivä: Hveragerdi. Reykjavik. Teema: ratsastus.ostokset, pääkaupunki

Aamuratsastus halukkaille Eldhesturin Islanninhevosilla klo 7. Ratsastajilla aamupala klo 6 majatalossa. Muilla klo 8 Hverabakarissa. Bussi Reykjavikiin 11 maissa. Majoittuminen retkeilymajaan. Kaupunki-iltapäivä.
Päivällinen klo 21. Sushia tai kalaa muulla tavalla. Yhteinen illanvietto halukkaille, jossain hyvässä pubissa missä jonkinsortin trubaduuri virittää tunnelman.

8.päivä: Reykjavik, Keflavik. Teema: kylpylä, tax free.
Aamupala klo 7. Lähdemme bussilla sininen laguuni uimalaan klo 9. Sieltä lentokentälle klo 14. Lentomme lähtee klo 19. Perillä Gardermoenissa ennen puolta yötä.

Hinta xxxx kruunua
Hintaan sisältyy lennot , lentokenttävero, majoitukset, aamupalat, päivälliset, lautta ja bussimatkat Islannissa, opastukset.
Hintaan ei sisälly: maksulliset retket, juomat, uimalan maksut, muut pääsymaksut.

Opastus norjaksi, islanniksi. englanniksi.
Tulkkaus suomeksi, norjaksi
-lauri-

16 kommentarer:

 1. Voi ihanaa! kerrankin pääsen syömään lampaanpään + savustettuna. Ekaksi aloittaisin heti silmistä ! seuraava pieni kieli ja lopuksi aivot. Vähän kaljaa tai punaviiniä päälle, pieni hengehdys ja lisäisin poskilat mahaani ! hupsusta mitä menin sanomaan.

  SvarSlett
 2. Minäkin tykkään lampaan päästä. Poskilihoista erityisesti.

  SvarSlett
 3. Lampaanpäät paistetaan hitaalla lämmöllä yönyli (70 Co) uunissa. Valmistettuan irrotellaan palat,suolataan, lisätään oregaanoa (ei välttämättä)

  PS: muistakaa nyljetä pään karvoista hehehehehehe!

  SvarSlett
 4. Mukana;)

  ja islantilaisiin paikallisiin käsityöläisiin tutustuminen on / olisi huippua, pajatyöskentelyä

  t helen, sitä odotellessa

  SvarSlett
 5. Ainakin Hveragerdissa on käsityöläisten yhdistys. Pajatyöskentelyyn ei ehkä riitä aika. Tai sitten vois ola teemamatka.
  Kiitos vinkistä Fako. Islannin lampaanpäät on kyllä kunnolla nyljetty.
  Minä tein pääsiäisen tienoilla sen Suomeen tuomani pään keittämällä kolme tuntia. Pitää kokeilla uunia.

  SvarSlett
 6. Aivan sairaan hyvä matkaohjelma!!!

  Eikä tuo hintakaan ole paha. :))

  SvarSlett
 7. Elvenes ! Varaankos sinulle jo paikan. Vai kaks paikkaa.
  Oletan että osallistut niille ratsastusretkille :)
  Oikeesti kyllä voin tuollaisen matkan todellisuudessakin järjestää, eikä se oo ees kallis, ainakaan matkatoimistoihin verrattuna.
  Nyt Islanti on tosi halpa. Maaliskuussa olin 10 pv Vestmannasaarilla just hotelli Thorshammarissa ja se maksoi 30000 Iskr noin 1500 Nok aamupaloineen.Norjan satasella saa ravintolassa hyvän aterian. Kalja on kyllä hinnoissaan , Tuoppi 1000 kr n. 52 Nok.

  SvarSlett
 8. Varmaankin olisi hyvinkin toteutuskelpoinen, myös minullekin, joka vaan aikailee ja aikailee. Uskoisin sen olevan mielenkiintoinen ja kiinnostava ja erilainen.

  SvarSlett
 9. Alankos sitten tosissani laskemaan hintoja ja sellaisia.
  Joka tapauksessa oon ensi maaliskuussa talvisesongin päätyttyä menossa just noihin paikkoihin. Että se matka olis melkein sama, paitsi että jonkun kerran olisin merellä kalassa.

  SvarSlett
 10. Joo. Olisiko se ajankohta juuri maaliskuu? Ei vielä kovin sitovaa...että kaikki menee sitten kohdalleen ja olisi mahdollisuudet toteutua jne.

  Mistä lähtisi jne

  SvarSlett
 11. Kyllapa olisi monipuolinen ohjelma tuolla reissulla :). Jaa, tuollaiselle reissulle kun paasisi!

  SvarSlett
 12. Tuula: Kyllä voin sen matkan järjestää. En ottais opaspalkkiota enkä muitakaan , varaisin vaan liput ja majoituksen ja alustavasti ne retket.
  Ryhmän kokona sellainen 15-20 olis sopiva.
  Silloin kaikki mahtuis Frumskogarin majatalon kuumiin altaisiin yhtäaikaa ja leipomoon aamupalalle ja sinne perhe illalliselle.
  Ajankohdan löytäminen vois olla vaikeaa, ett se sopis kaikille.
  Pitää ottaa selville tarkat hinnat ja linkittää matkakohteet niin onpahan vinkki omatoimimatkaa varten ainakin, jos ryhmäjutusta ei tule mitään.
  Mila sitten tietää Reykjavikin ja Pohjois Islannin paremmin.

  SvarSlett
 13. Kuvitteellisia ollaan täälläkin, mutta onhan se niinkin jos ei ajatuksia olisi, ei mitään konkretiaakaan koskaan.

  Kiva suunnitella vaikkei ihan vielä toteutuisikaan. Minä ja tytär tultaisiin varmaan Reykjavikin linja - autoasemalle ja siitä tavattais porukat. Näin ajattelin;)

  Täytyy ajatella etukäteen paljonkin myös talouden kannalta. Kyllä se varmaan meillekin on mahdollista kun kerta opiskelijatkin tekevät Islanninmatkoja vähistä varoistaan ja minä kuitenkin olen töissä että niin...

  SvarSlett
 14. Safarilla ja kalassa, enkä oo ollu koneella.
  Jos vaan riittävästi olisi lähtijöitä, niin kyllä minä sen matkan järjestäisin.Ja niin edullisesti kuin mahdollista.

  SvarSlett
 15. Hei riippuen hieman (tai oikeastaan täysin) siitä miten uuden työn kanssa saa lomia, voisin itsekin olla kiinnostunut Islannin reissusta! Upeita vesiputouksia siellä olisi myös melottavaksi, mutta laavakivi on vaan niin pirun terävää että useammallakin tutulla on mennyt ainakin kajakki huonoon kuntoon jos ei kroppa... Joten jos sitä vaan keskittyisi noihin muihin aktiviteetteihin :)

  Mutta tuollaisten reissujen järjestäminen on aina hieman riskaapeliä hommaa, voi olla että porukka innostuu lähtemään - tai sitten ei. Toki jos kaikki järjestäisivät itse omat lentonsa, se tietenkin aina helpottaisi matkan järjestäjää. :) Lampaat ja lihapadat jäisivät minulta muuten syömättä, mutta eiköhän kalaa siellä riitä!

  SvarSlett