Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

tirsdag 10. august 2010

Miekkavalas ja kirjohylje


Koristepuuseppä Dieter Schwab kuvaa kun miekkavalaat uivat rauhallisesti melontaseurueen merikajakkien ympärillä.

Kunnes jotain lentää ilmaan ja vesi pärskähtää.

Se jokin on kirjohylje jolle miekkavalas antaa kyytiä.

Pyrstöllään valas viskaa hyljeparan turvallisesta elementistään toisiin ulottuvuuksiin.

Liekö kyseessä uteliaan miekkavalaan leikki, vai oikeastiko se jahtasi hyljettä. Näitten meidän miekkavalaiden ruokaa kun yleensä ovat sillit ja makrillit.Stø 10.8. Morgenstjerna.
Safarilaiva on merelle. Me olemme matkalla hietikolle.
Eilen luvattu tuuli on asettunut. Nyt on hieman merisumua, kymmenen astetta ja
heikkoa lounaaseen vähitellen kääntyvää tuulta. Sinipallaslaivat ovat viimeistä kertaa siimojaan kokemassa, tulevat aamulla Støhön.

Päivä on kullunut eilisiä rästitöitä tehdessä. Selvittelin siiman ja fileoin seitit. Luonnollisesti olin valassafaritoimistossa aikaani viettämässä ja vähän myös auttamassa. Kaupasta haimme ruokatäydennystä Arctic Whale 1:een. Kahvia on tullut juotua ja kalastajien kanssa keskusteltua niinkuin tapana on. Tromssan edustalla kalassa olleet kertoivat kuulumisiaan , kuinka siellä oli sinipallaksia pyydetty kaskelottien seassa. Mahtavia pyrstöjä kuului näkyneen.

Laivamme veitset on teroitettu ja valmiina suolistukseen. Itse emme niitä kunnostaneet, vaan kylämme monitoimisaksalainen Dieter sen teki. Dieter on ammatiltaan koristepuuseppä ja tekee kaikenlaisia remonttitöitä sen lisäksi. Se muitten töittensä ohella myy veitsenteroituskoneita ja myyntiä edistääkseen teroittaa meidän puukot. Minulla on Dieterin kanssa sopimus, että se saa hakea kalaa silloin kun tarvitsee ja me vuorostaan saamme veitsemme teräviksi.

Kun miekkavalaat ilmestyivät rannoillemme eka kertaa juuri Dieter ne ensimmäisenä huomasi.
Ihan uimarantamme edustalla , ainoastaan muutamia kymmeniä metrejä rannasta ja muutaman metrin päässä kanootista.

Kun kuulin tapauksesta ja varsinkin siitä, että miekkavalas olisi heittänyt pyrstöllään kirjohylkeen ilmaan, en jaksanut uskoa, että se olisi totta.En vaikka Dieterillä oli kuviakin tapauksesta.
Näin kuvat myöhemmin ja ne on myös toimitettu mun pomon toimesta muitenkin asiantuntijoitten, siis biologien tutkittavaksi ja pohdittavaksi .

Veitsenteroitusreissulla sitten kysyin, saisinko käyttää kuvia blogissani, jos mainitsen kuvaajan. Se oli Dieterille ok. Siinä oli kyllä kyseessä sellainen Win Win tilanne, kun mulla oli fileoituna viiden kilon ruijanpallas ja Dieterille ja Sabinalle tulossa saksalaisia vieraita käymään.
-lauri-
Kiitokset kuvaajalle: Dieter Schwabille

2 kommentarer:

  1. Ennen jokea nousemasta Taimenet tulevat juuri tällaisten, kivikasan reunaan kytiksellä. Silloin heittokalastajat saavat täällä Suomenlahdessa elokuun loppupuolella. Osa on väriltään mustiataimenia, osa tavallisia. Jos taimenet hyppivät kokoajan niitä on vaikea saada. Varsinki joensuulla!

    SvarSlett
  2. Siellä mainitsemiesi kivikasojen ympärillä niitä meritaimenia pyörii.Ennen sieltä pyysivät taimenia ja lohia pitkälläsiimalla. Nyttemmin siimapyynti on kielletty, eikä kukaan virallisesti sitä harrasta.

    SvarSlett