Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

tirsdag 31. august 2010

STORHAVSAFARI

Safariretkemme sisältävät paljon muutakin kuin valaat. Se muu olis myös ilmaistava esitteissä ja kotisivuilla. Yläkuvassa vieraamme Andan majakkasaaren luotojen elämää tutkailemassa.

Kirjohylkeet ovat vakiovieraita näillä luodoilla.

Valtameri, aava ja suuri ja sen monimuotoinen elämä on täällä ihan lähellä. Sen tajuaa heti kun on merellä , mutta miten välittää sama tunnelma niille , jotka eivät ole mitään vastaavaa ikinä kokeneet. Markkinointi ei ole niin helppoa , kun kyseessa on paljon muutakin kuin selvästi kuvailtava konkreettinen tuote.

Tämä on norjaksi storhav ja retki tänne nimeltään storhavsafari, sen olen päättänyt ja se on saanut ylemmän tahon siunauksen. Suomen valtamerisafari ei tarkoita sitä samaa. Suoraa käännöstä ei voi käyttää. Suomen kielellä käytämme sanaa hylje- ja lintusafari. Tai hylje- ja merilintusafari. Valassafari on yksiselitteinen. Kaikille kielille helposti käännettävä.

Myrskylinnut kelluvat aavalla merellä. Ne ovat yksi hylje- ja merilintusafarin mielenkiintoisimmista kohteista.


Stø , Morgenstjerne, kalanvastaanoton laituri. Syyskuun eka. Tuulee kovaa ja harvinaisesta suunnasta, suoraan lännestä. Sataa sillä tavalla, että kohta niitä herkkutatteja nousee :)
Eilen illalla ja iltayöstä olimme kalassa. Vedimme kaksi apajaa ja saimme kolme tonnia koljaa ja 200 kiloa turskaa. Sitten alkoi tuulemaan. Tulimme kotiin.
Todella hyviä saaliita onkin antanut. Täysin vastoin odotuksia. Ruijaan lähtöä ei kuitenkaan ole häivytetty mielestämme, eikä varsinkaan kipparin mielestä, pois, ei kokonaan. Ainoastaan siirretty syvemmälle. Sieltä se voi nousta hyvinkin nopeasti pintaan.

Valastoimistolla katselin eilen ensi talven tulevia esitteitä . Camilla niitä ruudulta minulle esitteli. Pomoni oli kovasti tyytyväinen tuloksiin. Mutta meillä onkin oikeen alan huippuja tekemässä näitä juttuja. Mauricio suunnittelee ja on taatusti viimeisen päälle se webmasteri. Se näkee asiat kirkkaasti. Jonka sitten huomaa esitteistä ja kotisivuista. Kyllähän me haluamme olla hyviä. Tai siis parhaita hehe.
Mauricion ja Camillan käsialaa pääasiassa nämä nykyisetkin, mielestäni hyvin onnistuneet kotisivut ovat. Päättyvän kauden esitteissä, muitten rustaamissa, oli kyllä kovasti toivomisen varaa.

Sen uuden esitteen kaikki kuvat ovat Camillalta.Uuden johtajan, vai sanoisiko valokuvaajan tunnelmat näkyvät. Teksteissä me muut esikuntalaiset mm. esikoiseni ja minä, sekä harvinaisimmillle kielille kääntäjät, olemme kovasti auttaneet. Onpahan tullut nähdyksi kuinka iso prosessi on kysymyksessä. Ei millään arvaisi, jos ei tietäis. Omalta kohdaltani voin retostella yhdestä uudesta sanasta norjankielisessä esitteessä ja ilmoituksessa.

Se sana on storhavsafari. Mietin miten wildlifesafarin voisin kääntää norjaks fiksusti. Kun ei se oikein käy se suora käännös. Ja sel- og fuglesafari olisi, varsinkin isoilla kirjaimilla kirjoitettuna, jotenkin aivan liian hajanainen. Ja veisi liikaa tilaa niine viivoineen.
Retkillä minä aina toitotan norjalaisille :" I dag får dere oppleve storhavet, men det skjer tryggt, Vi har trygge omgivelser ombord.... (Tänään saatte kokea valtameren, mutta se tapahtuu turvallisesti, tämä laiva on erittäin turvallinen, jotenkin noin sanon saman suomalaisille)

Siitä tajusin, että norjan sana storhav on saatava mukaan ilmaisemaan kaikkea sitä muuta. Sitä,mitä valaitten lisäksi koemme. Kun mehän olemme muutakin kuin valaat. Olemme paljon enemmän.

Not only whales.

Pomoni hyväksyi storhavsafarin. Sen jälkeen googletin. Storhavsafari sanaa en mistään löytänyt. En yhdessä enkä erikseen kirjoitettuna. Se sana on siis meidän sana. Arctic Whale Toursin ikioma ilmaus.
Storhavsafari on vain sana. Mutta kuitenkin enemmän.

Ja voisinpa melkein siteerata yhtä kuuluisaa kuussa kävijää. Vapaasti astronauttia mukailla
Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri askel minulle... ei kun pieni sana, tai pitkä.., no, antaa olla , sanaani olen kuitenkin tyytyväinen :)
-lauri-

Lisäys: muutama minuutti on kulunut ylläolevan julkaisusta ja googlettamalla "storhavsafari" ilmaantuu yksi artikkeli missä sana on mainittu :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar