lørdag 20. mars 2010

EldfjellVestmannaeyjar hotel Thorshamar, frokostbord 20.mars klokka 08.55.
Vestlig frisk Bris.Oppholdsvær. Plus 6 grader.
Fine leveranser i de siste to dagene. Og gode priser. Fiskmarkedet fikk 200 tonn, mest torsk. Små sjarkene leverte store juksafangster i går. 43 år gammel fisker Hardur kom på land med speedsjarken Vikurröst og hadde 3000 kilo stor fin torsk. Sesongen hittils har vært utrolig bra på Øya.

I går var det fint vær så lenge det varte. Sol og nesten vindstille hele formiddagen. Jeg tok turen til Eldfjell. Ville oppleve en av de yngste vulkaner i verden.
Eldfjell er bare 37 år gammel. Den ble født 1973,bare ti år etter att en ny øy Surtsey kom til verden 1963.
I løpet av vulkanutbryddet 1973 ble en tredjedel av husene på Øya ødelegget og dekket av lava. Resten av byen fikk titusenvis av kubikkmeter svart aska på seg. Her hvor hotellet Thorshamar ligger kunne man måle 140 cm.

Eldfjellet roet seg ned etter hvert og slappet av helt i begynnelsen av august. Den dagen blir feiret overaltt i byen hvert år. Alle er ute. Alle er på gatene.
Også tidsregningen i byen er knyttet til Eldfjellet. Folk snakker om tiden etter og før.
Vulkanen betyr utrolig mye for reiselivsæringen.Gjester fra hele verden vil oppleve noe av naturens ville krefter. De vil se sporene av katastrofen og klatre på fjellet.
Ett av de største naturkatasrofer i Europa. Katastrofen som ødelegget so mye 1973 har etterhvert skapt mye vellferd og mange muligheter.

Fiskeværet Vestmannaeyjarbær har etter utbryddet flere bein å stå på og mer stabil grunnmur i kampen om tillværelsen. Fordi hardt blir det uansett.

-lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar