Varstad Gård Gisløy

Varstad Gård Gisløy
Ketojen hoitoa.

onsdag 3. mars 2010

Suurturskaa koljan asemasta


Morgenstjerne, Stø 3.maaliskuuta 2010. Satama-altaassa on tyyntä, muutama aste pakkasta. Yöllä satoi kolmekymmentä senttiä lunta. Eilinen saalis 7300 kiloa. Josta 6500 kiloa turskaa loput koljaa. Suurta turskaa, yli kymmenkiloista, oli saalissa 2800 kiloa. Yksi kipparin uran parhaista päivistä. Ei muista aiemmin saaneensa näin paljon ja näin suurta osuutta jättiturskaa. Kokonaisturskasaalis tänä vuonna 78 tonnia. Ennen pääsiäistä pyydettävää korkeintaan 3 tonnia.


Eilen meillä oli tarkoitus pyytää koljaa. Pitkittää kalastuskautta ja saada sivusaaliin osuutta hinattua ylöspäin. Siksi menimmekin Langenesmatalikon sijasta lähempänä maata sijaitsevalle Bleikin laatalle. Valassyvänteen reunalla sijaitsevalle tasaiselle kentälle. Sinne sadanviidenkymmenen metrin syvyyteen koljat usein kerääntyvät. Kalapaikka sijaitsee aivan kaskelottien ruokailualueen vieressä ja on mulle tutua seutua kesäisiltä valassafarimatkoilta.

Valaita näimme eilenkin, pieniä valkokuvedelfiinejä silliä jahtaamassa.Kun laivan pysäyttää, niin delfiinit tulevat ihan lähelle uteliaisuuttaan meitä katsomaan. Niin ainakin haluamme uskoa.

Jouduimme odottamaan vuoroamme, ennenkuin saimme nuotan mereen. Andenesin laivoilla oli kovempi kiire ja kun laatta on oikeastaan niitten pyyntireviiriä päätti kipparimme jäädä toiseen ryhmään.

Siinä odotellessa fileoin edellispäivän turskia pakastettavaksi ja kuivauskuntoon sekä poistin suolattavilta kaloilta selkäruodot. Näillä viimeisillä merikerroilla kun on varmistettava kesä ajan turska ateriat ja Suomen tuliaiset.

Laskimme nuotan ja jo laskiessa tiesimme, että ainakin jotain kalaa saamme. Virtaus oli hyvä ja kalaa näytti pohjassa riittävän. Luotaimessa näkyi punaisia ja sinisiä mollukoita ja suurempiakin täpliä tasaisesti koko köysien ja nuotan laskun ajan.

Kippari tuumas että joitain rekisteröintejä kyllä näkyi. Varmaan aavisti ettei kuitenkaa toivomaamme koljaa.

Perien noustessa pintaan näimme heti, että yrityksemme koljan saamiseksi ei onnistunut. Ainoastaan turska nostaa perät sillä tavalla kuohuen ja veden turkoosiksi värjäten kovalla vauhdilla pintaan. Koljaa täynnä oleva säkki pullahtaa hillitymmin ja tasaisemmin levittäytyneenä, eikä siinä käy perissä sellainen roiske.

Neljä tuntia verestimme suursaalistamme, saimme melkein kaikki kontit täyteen. Samalla joudutimme pääsiäislomalle pääsyä muutamalla päivällä. Vähän meitä virallisesti harmitti kun saalis oli väärää sorttia, mutta jättiturskasta saatava parempi hinta auttoi selviämään vähäisen koljasaaliin aiheuttaman harmin yli.
Tänään on sitten toivuttava eilisen rasituksista, nukuttava, syötävä ja tehtävä retki aallonmurtajalle. Tänään on valmistauduttava huomiseen. Siihen todennäköisesti viimeiseen pyyntipäivään ennen pääsiäislomaa.
-lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar