torsdag 18. mars 2010

Hveragerdi, kylä kahdella mantereella


Frumskogar majatalo torstai 18.3. klo 17.00. Sää on aurinkoinen . Länsituuli on navakkaa.Lämpötila 6 astetta.


Hveragerdi sijaitsee kahdella mantereella. Kylä on Amerikan ja Euraasian mannerlaattojen rajalla.Kauppakeskuksen lasilattialla voi seisoa toinen jalka Amerikassa, toinen Euroopassa. Tämä kylä ja laakso onkin herkkää maanjäristysaluetta ja muuttunut kovasti viime kerrasta. Olin täällä 6 vuotta sitten ja silloin maisema näytti erilaiselta. Kesällä 2008 tapahtunut 6 richterin maanjäristys muutti jännityksiä ja käytäviä maan alla radikaalisti.

Kuumien lähteiden paikat muuttuivat. Maan alainen energia pääsi purkautumaan uusista paikoista pintaan samalla kun vanhat lähteet ehtyivät.Ihan kylän keskustaan suurella vaivalla ja rahalla suunnitellun ja rakennetun geotermisen puiston lähteet lakkasivat toimimasta.

Uusi geoterminen alue syntyi puutarhurikoulun istutusmetsikköön ja sen takaisille rinteille. Siellä on nähtävissä maailman tuoreimmat kuumat lähteet. Syntyneet savi - ja rikkilähteet höyryineen ovat tuhonneet osan puutarhurikoulun metsää ja mikäli alue laajenee lisää, yhä suurempi osa suurella vaivalla kasvatettua sitkan kuusikkoa jää lähteitten ja niistä hönkyävien rikkihöyryjen rääkkäämiksi.
-lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar