onsdag 3. mars 2010

Kaloista ja Valassafarista ja Vieraistamme
Matkalla hietikolla torstai aamu 4.3.2010 kello 05.10. Tuuli kääntynyt länteen aika navakkaa 10 metriä sekunnissa.Pakkasta 2 astetta.
Monelle suomalaiselle siimansyötittäjälle tuttu kalastaja Ola Brun täyttää 51 vuotta.Tuuli voimistuu entisestään iltaan mennessä, eikä merelle ole enää tällä viikolla asiaa.
Ensimmäiset suomalaiset koukuttajat lähtevät pääsiäisen viettoon.
Morgenstjernen turskasaalis tähän mennessä 77 tonnia. Muutama tonni, korkeintaan 5 kalastettavaa ennen pääsiäistä. Onkohan viimeinen kalareissu ennen huhtikuun seitsemättä?

Eilinen aamupäivä meni lumista ja aurinkoista Støtä ihaillessa. Kävelin päämäärättä ja tallensin tunnelmia pokkarillani. Tapasin Greetin ja Tomin, meidän belgialaiset. Kyllähän jokaisessa kalastajakylässä omat belgialaiset pitää olla. Meillä ne ovat Greet ja Tom. Heidän tunnelmiaan kylässämme voi seurata Winter in Norway blogista. Sinne pääsee klikkaamalla seuraajiemme kohdalta. Stø on vakuuttanut ystävämme niin, että he ovat päättäneet muuttaa valkoisine ylämaan terriereineen pysyvästi Støhön.

Jossain vaiheessa aamupäivää sain ryhdistäydyttyä askareisiin ja laivan melkein siivottua .
Muuten eiliseen päivääni kuului syötitystuvilla istumista ja kalastajien mietteiden kuuntelua. Suuri osa laivoista oli maissa ja sellaisina päivinä kalastajat vaeltelevat syötitystupien käytävillä kuin sopulit. Jonkun tupaan, jonkun luokse aina lopulta päädytään filosofoimaan.
Sätkiä käärimään ja kahvia juomaan.

Lähestyvä matkailukausi herättää ristiriitaisia tunteita. Osa meistä suhtautuu skeptisesti koko ajan kasvavaan valassafariin. Taitavan hollantilaisen Maartenin johdolla valasturistien määrä on kahtena viime vuotena kovasti lisääntynyt.
Viime vuonna Støn kalastajakylän ja merten ihmeisiin kävi tutustumassa ennätykselliset 5000 valaitten ystävää. Tänä vuonna tuo 5000 varausta on jo nyt täynnä. Todennäköisesti saamme 10000 kävijän määrän rikki. Sellainen matkailijamäärä näkyy eri tavalla kuin vuotuinen muutaman tuhannen joukko , se mihin olemme vuosikausia tottuneet.

Kun me lisäksi saamme aikaisempia vuosia enemmän vierailevia kalastajia sinipallaksen pyyntiin ja siinä samalla entistä enemmän suomalaisia ja muita ulkomaalaisia siimansyötittäjiä, on rauhallinen ja unelias Stø muuttunut kulttuurien kohtauspaikaksi ja kielten sekamelskaksi.

Uuden Safarilaivan. Nopean Varangervokterin, myötä Støstä käsin pystytään tekemään kaksi valassafariretkeä päivittäin. Vanha ja nostalginen Leonora on puolestaan siirretty vuonoristeilyyn. Uskollinen palvelijamme vie vieraansa tutustumaan länsisaariston luontoon, asutukseen ja menneeseen elämänmenoon.

Lisäksi meillä on useita hylje - ja lintusafariretkiä Zodiac veneillä. Kalastaja Kyrre Brun on ottanut vastuulleen kalastusretkien järjestämisen ja vie vieraansa talven kalastuskaudelta tutuille matalikoille seitin ja pallaksen pyyntiin.

Yhdistyksemme Avletto järjestää opastettuja kierroksia syötitystupien maailmaan kaikilla mahdollisilla kielillä ja heinäkuun ajan , kun kalastajat ovat kesäunillaan, Støn kävijöillä on lisäksi mahdollisuus tutustua syötitystuvissa esillä olevaan taiteeseen..

Lahtelaiset nuoret siimansyötittäjämme Oskar ja Nanna järjestävät muutamaan syötitystupaan taidenäyttelyn. Samalla kävijöillä on mahdollisuus autenttisessa ympäristössä fiilistellä siimapönttöjen, tapsien ja koukkujen tunnelmissa. Kokea jotain kalastuskauden kiireestä.

Mun kesäloma kukuu valassafari- tai länsisaaristoristeilyoppaana. Opastyö on hyvää vastapainoa talven rankalle kalastukselle ja melkein kuin lomaa. Siinä saa olla merellä ja jakaa talven tunnelmia, samalla kun voi johdattaa vieraat mulle niin rakkaiksi käyneille kalastus- ja valaskentille.
Mutta vielä ollaan talvessa, siihen on palattava. Ja siitä lähdetään. Ollaan kohta perillä hietikolla ja kun tuuli ei ollut tuon kovempi, Eivätkä pärskeet huuhtoneet kantta, niin mun on itte lähdettävä huuhtelemaan lumet pois nuotasta ja verestyskaukaloista.
Ja sitten nähdään , onko se turskaa vai onko se koljaa. Se meidän eka veto.
-lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar