søndag 21. mars 2010

Purkautuuko Katla ?
Majatalo Sunnuholl Vestmannaeyjar. Sunnuntai 21.maaliskuuta kello 16.05
Idän suuntaista myrskytuulta, rankkasadetta,lämpötila +6 astetta.

KUVA

Yllä olevassa kuvassa , jonka otin toissapäivänä 37 vuotiaan Eldfellin kraaterin reunalla seisten,
näkyy suoraan edessä saaren takana korkeana Eyjafjallajökull ja siitä oikealle kauempana Myrdalsjøkull.
Näitten välissä on Fimmvörduhals ja suosittu retkeilyalue Thorsmörk. Jäätikön vuoksi emme voi purkausta tänne nähdä, vaikka niin kovasti haluaisimmekin ja alkuvaiheessa luulimme, ennen kuin purkauspaikan sijainti tarkentui. Korkeintaan kajon saattaisi nähdä,jos olisi selkeämpi sää.


Fimmvörduhalsin tulivuoren purkaus kahden jäätikön Myrdalsjökullin ja Eyjafjallajökullin välissä on osoittautunut kilometrin pituiseksi lounais-koillissuuntaiseksi repeämäksi maankuoressa. Voimakkaimmilaan aamuseitsemän aikaan repeämästä purkautui laavaa ja tuhkaa parinsadan metrin korkeuteen. Vain noin neljänkymmenen kilometrin päässä täältä Vestmannasaarilta oleva tulivuorenpurkaus ei kuitenkaan näkynyt meille saakka Eyjafjallajökullin peittäessä näkyvyyden.

Purkaus tapahtui onneksemme jäätiköitten välissä, eikä kummankaan alla. Välitöntä vaaraa muta- ja vesivyöryistä ei ole. Myöskään saarilla pelätty ja tutkijoitten varoittama sulamisvesien aiheuttama suuri aalto ei vaikuta todennäköiseltä. Aalto oli hyvinkin voimakkaasti ensimmäisissä uutisissa esillä oleva realistinen uhkakuva.

Ainakaan tässä vaiheessa meidän ei tarvitse aaltoa pelätä. Tulivuori ja maanjäristysasiantuntijat ovat kuitenkin huolissaan ennusmerkeista. Siksi valmiustilaa pidetään yllä. Alueelta evakuoituja asukkaita ei päästetä palaamaan muuta kuin käväisemään kotonaan karjan ruokkimis ja lypsyaikoina. Valtatie on Eteläisen Islannin osalta suljettu samoin kuin lentoliikenne 200 kilometrin säteellä purkauskeskuksesta. Punainen risti on varautunut uusiin purkauksiin.

Varovaisuus perustuu pelätyn tulivuoren Katlan elonmerkkeihin.Pieniä maanjäristyksiä ja muutoksia maankuoren jännitteissä on ollut havaittavissa viikkoja ennen Fimmvörduhalsin purkausta. Kun samoja merkkejä on havaittu myös Katlan tienoilla. Ja kun Katlan purkaus on ylensä seurannut Fimmvörduhalsia, Etelä Islannissa on syytä varautua pahimpaan.

Sellainen Katlan purkaus aina on. Viimeksi Katla, joka sijaitsee Myrdalsjökulllin takana täältä noin 80 kilometrin päässä, purkautui kunnolla 1918, ja kun se normaalisti on historiallisena aikana purkautunut noin 40-50 vuoden välein, ei suurpurkaus tulisi tutkijoille millään tavalla yllätyksenä.

Katla on massiivinen, halkaisijaltaan 10 kilometrin suuruinen kraateritulivuori. Jos Katla purkautuu täydellä voimallaan, kyseessä on aivan eri luokan tapaus kuin Fimmvörduhalsin purkaus. Ja tuhot olisivat sen mukaiset.

Onneksi Islannin viranomaiset ja vapaaehtoiset ovat osoittaneet toimintakykynsä. Evakuoinnit sujuvat aikailematta ja tehokkaasti. Evakuointeja tulivuorenpurkausten varalta on jopa harjoiteltu ja jokainen vapaaehtoinen tietää tarkkaan tehtävänsä ja paikkansa.

Lukuisten, suurienkin maanjäristysten, ja tulivuorten purkausten, kuten täällä Vestmannasaarilla 1973, kanssa eläneille islantilaisille järistysten ja purkausten uhka on arkipäivää. Koska tahansa voi tulla se suuri, ja melkein missä tahansa Etelä Islannin lukuisista aktiivisista alueista. Sen kanssa on vaan opittava elämään.

Vieraillessani kolme päivää sitten Hveragerdissä, minut yllätti uusien kuumien lähteiden määrä ja niitten voima. Koskaan aiemmin en ole kokenut vastaavaa energioden purkausta ja aivan uusissa paikoissa. Vaikka olenkin vieraillut entisessä kotikylässäni aika tiheään. Näin jälkeenpäin ajateltuna sekin lisääntynyt aktiivisuus olisi ollut helppo tajuta Fimmvörduhalsin purkauksen enteeksi.
-lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar