mandag 22. mars 2010
Purkaus laajenee
Hveragerdin kirjasto 22.maaliskuuta 15.13. Voimakasta Itätuulta. Selkeä sää. Muutama plusaste.
Itätaivaalta näkyy nousevan pilviä.
Lauttamatka Vestmanna saarilta mantereelle oli mielenkiintoinen. Sää oli kirkas ja huolimatta lähes 20 metriä sekunnissa puhaltavasta tuulesta matka sujui yllättävän tasaisesti.
Matkan aikana pystyi hyvin tarkkailemaan lähimmillään reilun 20 kilometrin päässä sijaitsevan Fimmvörduhalsin tulivuoren tuhkan auringon säteiden ansiosta punaiseksi värjäämää taivasta. Myös muodostuneet pilvet Eyjafjallajökull jäätikön yllä oli helppo käsittää purkauksen aiheuttamaksi.
Kauempana sisämaassa häämötti Islannin tunnetuimman tulivuoren Heklan massiivinen hahmo
Fimmvördurhalsin purkauksen aktiivisuus on päivän aikana lisääntynyt ja icelandreview.is mukaan purkaus halkeama on jo 2 kilometriä pitkä. Laavaa virtaa läheiseen laaksoon ja myös muita merkkejä purkauksen voiman kasvusta on havaittu. Myöskään tulvien mahdollisuutta ei ole suljettu pois. Kriisivalmiusaste on samalla korkealla tasolla.
Tämä käynnissä oleva tulivuoren purkaus ja Katlan suurpurkauksen mahdollisuus hallitsevat islantilaisten arkipäivää. Niin Herjolfur lautalla kuin täällä Hveragerdissakin oon koko ajan pysynyt päivitettynä juuri sen hetkisestä tilanteesta.
Mennessäni nauttimaan Hverabakariin leipomon herkullisia leivonaisia mua palveleva Tora kysyi heti ensi töikseen oonko tietoinen että purkaus on laajentunut. Ja vasta sitten ett mitähän saisi olla.
Ja täällä kirjaston nurkassa oleva maanjäristyssimulaattori on peruskoululaisten harjoittelukäytössä. Jokainen voi vuorollaan käydä kokeilemassa miltä maanjäristys tuntuu ihan tavallisessa omakotitalon huoneessa.
Kohta onkin mun vuoro astua huoneeseen voimakkaan maanjäristyksen armoille.
Tuliperäisyys on arkipäivää ja puhumalla sekä erilaisiin luonnonkatastrofitilanteisiin varautumalla normaali elämä näinkin vaarallisella alueella on mahdollista. Se suuri purkaus ja maanjäristykset kun väistämättä tulevat, epäselvää on ainoastaan milloin.
-lauri-
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Tulin vastavierailulle ja luin kaikki jutut :) Tosi mielenkiintoista ja vähän eri luokan juttuja noi teidän kalastusreissut kuin täällä. Hienoja kuviakin! Meillä koulussa ei juurikaan muun maailman asioita käsitellä, joten on tosi hyvä päästä esimerkiksi tällä tavalla tutustumaan muiden maiden kalatalouteen. Varsinkin jos suunnittelee työllistyvänsä johonkin muualle kuin Suomeen.
SvarSlettKiitti Mila. Mua noi sun mielenkiintoiset kuvaukset opiskelustasi avartavat. Onneks pääsin blogisi yhteyteen.
SvarSlettTulee vähän perusteita asioille,joita oon vuosikausia tehny käytännössä. Ja silloin nuorena mietin kalatalousalaa puutarhatalouden asemasta.
Norjassa , niinkuin varmaan Suomessakin, tutkimus ja koulutus ja käytäntö eivät aina kohtaa. Eikä me toisiamme niin hyvin tajuta.Myös siks kalastajien ois hyvä tietää enemmän. Ja teidän opiskelijoiden kans meistä ja työstämme.
Sulla on mahikset työskennellä vaikka missä, varmaan miehelläs on kontakteja Islantiin ja saat niitä lisää.
Siellä on monta mielenkiintoista kalastusprojektia käynnisssä. Mä ainakin vakuutuin siitä ammattimaiseta otteesta
ja haluan päästä takaisin mahdollisimman pian.
Kyllä me Norjassakin osataan. Kylämme kalatehtaalla on mm. hanke kuinka elävänä pyydetty turska voitais varastoida muutamista viikoista kuukausiin ilman ruokintaa ja ruokkimalla.
Se "eläväkalavarasto" tasais tarjontaa. Nyt turskasesonki on silloin kun tuorekalan menekki muuten ei oo niin korkee. Kesällä ja alkusyksystä puolestaan ois markkinoita mutta emme pysty tarjoamaan pyydettyä turskaa niin paljon kuin tarvis.
Yks mielenkiintoinen alue olis tutkia paremmin sivutuotteiden hyödyntämistä. Vestmanna saarilla ne käyttivät kalasta ihan kaiken.
Päät kuivattiin, samoin kuin nahat ja filetuotannosta jäävät ruodot.
Kaikki meni vientiin.
Miks ei me Norjassa kans...