onsdag 6. oktober 2010

JUUSTOKISSA TESTAA

Juustojen mielikuva -arvioinneissa tarvitaan makua neutraloiva ns. nollajuusto. Tässä testissä nollajuustona oli Tine meijerin Camembert. Yläkuva.

Alakuvassa Juustotestin arvioinnista vastaavan Juustokissan kädessä arvolleen sopiva vuosikymmeniä vanha nyplätty sukukalleus. Pitsihansikas.

Kuvassa kissa erotuksena juustokissasta.

Royal Blue. Suuren norjalaisen sinihomejuustotestin kolmonen. Juustokissan noppaluku 4

Norzola.Suuren norjalaisen sinihomejuustotestin kakkonen. Juustokissan noppaluku 5.

Selbu blå. Suuren norjalaisen sinihomejuustotestin voittaja. Juustokissan noppaluku 6.
JUUSTOKISSAN SUURI NORJALAISTEN SINIHOMEJUUSTOJEN TESTI
Juustokissa ei ole kissa. Juustokissa on yleisnimitys juustoja hyvin tuntevista ja/tai juustojen tuntemisella rehvastelevista ihmisistä. Juustokissa on mielikuva.
Oikeasti juustoja on aivan yhtä vaikea pistää paremmuusjärjestykseen kuin viinejä tai konjakkilaatuja ( ilman etukäteisinformaatiota hinnasta ja arvostettujen asiantuntijoitten kertomia arvioita).
Juustojen maku kun sattuu olemaan makuasia. Ja juuri makuasioista voi kovastikin kiistellä.

Støn oma Juustokissa sai mahdollisuuden juustojen testaamiseen Cafe Morgenstjernen tiloissa, kun kalastaja palkkapäivänään (tai kottiahan se oli, kun palkka maksetaan kahdesti vuodessa:heinäkuun alussa ja tammikuun alussa) pystyi ostamaan lähikaupan sinihomejuustovalikoiman kaikki juustolaadut testattavaksi.

Mukaan tuli myös yksi kategorian ulkopuolinen juusto makuaistin kalibrointiin.
Alla lyhyt arvio ja Juustokissan antama arpakuution silmälukujen mukainen arvosana, sillä tavalla kuin täällä Norjassa on tapana.

CAMEMBERT
Testijuustojen maun neutralointiin tarkoitettu kypsä, juoksevahkon kostea valkohomejuusto. Rasvaprosentti 28. Juusto on rakenteeltaan sopivan miellyttävä. Vaikka se on pehmeä, saa siitä terävällä veitsellä leikattua käyttökelpoisia siivuja leivän päälle. Juusto ei tartu leikattaessa veitseen.
Paras käyttötapa on kuitenkin juustotarjottimella. Maku on juustokissan mukaan hieman liian mieto ja mitäänsanomaton.

Juustokissa suosittelee nautittavaksi varsinkin tuc keksien ja rypäleitten kera.

Juustokissan noppaluku 3ROYAL BLUE

On pehmeähkö, kosteahko 44 % sinihomejuusto.Se soveltuu valmistajan ohjeen mukaan hyvin salaatteihin, kastikkeisiin ja keittoihin. Juustokissa on samaa mieltä. Se, että Royal Blue olisi täydellinen valinta juustotarjottimelle, ei Juustokissan mukaan pidä paikkaansa. Hyvä valinta kuitenkin. Siihen kuinka paljon Royal Blue antaa jalostunutta makua suffleelle ?? Juustokissa ei ota kantaa.

Juustokissa suosittelee samalle tarjottimelle päärynälohkoja ja punaista, imelää paprikaa.

Juustokissan noppaluku 4NORZOLA

On täyteläinen ja pehmeä gorgonzolan inspiroima Royal Blueta kuivempi sinihomejuusto. Rasvaprosentti on 35. Juusto sopii Juustokissan mukaan täydentämään pizzan ja pastan makua. Varsinkin herkkutattipastaan Norzola on erinomainen valinta. Monikäyttöinen Norzola on omiaan myös kastikkeisiin ja dippeihin.

Juustokissa kehottaa juustoillanvietoissa nauttimaan viikunoiden ja persikoiden kera.

Juustokissan noppaluku 5


SELBU BLÅ

On kermaisen täyteläinen, mutta ei kuitenkaan vanhan kostea Selbun seudun perinteinen sinihomejuusto. Rakenne on miellyttävä, samoin maku. Selbu Blå soveltuu Juustokissan mukaan
tarjottimelle , salaatteihin, kastikkeisiin ja pastaan. Suomalaiset juuret omaava Juustokissa arvostaa Selbu Blån Aurajuustoon vivahtavaa aromia.
Juustokissan suosittelema lisuke tarjottimelle on tähän aikaan Norjan kaupoissa saatavana oleva herkullinen Suomessakin tuttu Åkerö omena.

Juustokissan noppaluku 6Morgenstjerne 6. lokakuuta. Satama on tyyni. Myrsky ei meinaa millään saapua. Vaikka sitä on radiossa ennustettu ainakin viikon ajan.

Tänään on tullut nukuttua oikein kunnolla. Päivän valoisan ajan kestäneiden unosten jälkeen vuorossa oli vaihteeksi valassafariaskareita. Siinä työn touhussa blogien aiheita pohdittaessa meillä oli mielenkiintoinen keskustelu. Blogista ja blogista. AWT tiimin blogeilla on tieteellinen pohja.Ja kytkentä yrityksen toimenkuvaan. Havainnot on aina tarkistettu eikä mielikuvilla pelata. Lisäksi blogitekstit ovat lyhyempiä . Tieteellisyyys ei tarkoita värittömyyttä vaan uskottavuutta. Kuten viimeisestäkin postauksesta voi päätellä.

Minä omassa Morgenstjerne blogissani puolestani kerron myös mielikuvista, tuntemuksista ja kulloisestakin olotilastani. Saan kärjistää ja sävyni voi olla ironinen. Tekstini ei ole pelkästään tieteellinen, vaikka kaikki kalansaalistiedot ja eläimistä esitettävät faktat pitävät paikkansa. Blogissani voin esittää eläimet inhimillisinä, sellaisina , että niihin voi samaistua.
Muutaman viikon hiljaiselon jälkeen Arctic Whale Toursin kuulumisia maalta ja mereltä voi jälleen seurata AWT:n kotisivuilta ja facebookista.

12 kommentarer:

 1. Mina en olekaan maistellut tuota selbu blåta. Rakastan yli kaiken Aurajuustoa, enka ole taalta sen veroista loytanyt. Mutta jos tuossa olisi jotain tuttua, niin taytyypa maistaa, kun se seuraavan krran sattuu nakosille.

  SvarSlett
 2. Täytyy tunnustaa, että olen täällä juustoja ostaessa löytänyt maistuvimmat homejuustot tuontijuustojen puolelta. Tosin Selbu Blå taitaa olla minullakin maistamatta -> ostoslistalle! Norzola on hieman hmmm.... kuivahko minun makuuni.

  SvarSlett
 3. Hmm minun täytyy tunnustaa että homejuustot, varsinkaan siniset sellaiset, eivät ole vielä koskaan paljastaneet hienouttaan minulle :) Eikä varsinkaan sellaisenaan nautittuna. Kastikkeissa ja keitoissa menevät jos eivät maistu liian paljon :P Kuitenkin ole sitä mieltä että jostain mä nyt varmasti olen jäämässä paitsi kun kaikki niin niistä tykkäävät että ehkä joskus opin niitä ymmärtämään.

  SvarSlett
 4. Juustoista viis, mutta nuo hanskat kiinnostavat :D Kertooko perimätieto, että olisivat nyplätyt? Nuo viuhkat ainakin näyttävät virkatuilta. Suurennetustakaan kuvasta en oikein varmaksi osaa sanoa, tuo verkkopohja sopii sekä virkatuksi että nyplätyksi.

  Nimim. virkkaava ja nypläävä harrastelija :)

  SvarSlett
 5. Olisikohan Laurilta mennyt käsityötermit sekaisin? ;)
  Minä arvelen niitä virkatuiksi. Tunteeko norjalainen käsityökulttuuri nypläyksen? Tai voivathan nuo olla tuliaisia maailmaltakin.

  Nimim. ajoittain virkkaava, mutta nypläys vielä kokeilematta

  SvarSlett
 6. Epäilin kanssa, että tässä taitaa olla kyseessä puikoilla virkkaava mies ;)

  SvarSlett
 7. Tuula: Aurajuusto on ykköstuliaisia minullakin. Niitä aina joku tuo.
  Nunt ja Heli:Myönnän erehdykseni:) Juustokissan vanhat pitsihansikkaat ovat virkatut, ei siis nyplätyt ja ihan suomalaista työtä. Tosin en tiedä mitä eroa on jäljessä. Työmenetelmät ovat ihan erilaiset, se on kyllä selvillä.Minun käsityötietoni on toisen käden tietoa tai loogisia arveluja heh :)
  Mila:Homejuustoihin tottuu ja siihen makuelämykseen vaikuttaa niin paljon nautittu juoma. Mustaherukkamehu ei siis ole ollenkaan suositeltavaa.On tullut sekin kokeiltua.

  SvarSlett
 8. Kiitos oikaisusta, nyt saan taas nukuttua yöni ;)

  Aloin jo pohtia pitsihanskojen nypläystä käytännössä, että ei se taida oikein edes onnistua muuten kuin nypläämällä kaksi räpylänmuotoista palaa ja ompelemalla ne yhteen, kun 3D ei oikein nypläystyynyllä onnistu.

  SvarSlett
 9. Mikä ihmeen 3D onko virkkauksessakin sellainen käsite :)

  SvarSlett
 10. No tottahan toki on, virkatessa on helppo tehdä kolmiulotteisia objekteja kuten esim. nuo sormet. Nypläämällä taas tehdään tasaista pintaa, eikä siinä voi oikein mitenkään helposti tehdä esimerkiksi sormien vaatimia suljettuja putkia.

  SvarSlett
 11. Nyt valkenee.Ymmärrän täysin. Näin pitkään piti elää, että tuonkin tajusin.Kiitos.

  SvarSlett
 12. *köh* *kapuaa alas saippualaatikoltaan*

  SvarSlett