mandag 25. oktober 2010

Karimetsojen aika


Myre-Egga 25.10. Ilkeää koillistuulta jotain 10 m/s vaikka sääsivuilla lukee 3. Myös Stössä on tuuli navakkaa. Siimalaivat eivät ole uskaltautuneet tällaiseen keliin, kun meillekin se tekee tiukkaa. Eilen kokeilimme yhden apajan verran ja saimme vain 50 kiloa kalaa ja lisäksi kaikki paikat laivassa siitä rynkytyksestä sekaisin.

Illat ovat jo sen verran hämärtyneet, että karimetsotkin uskaltautuvat
yöpuulleen tuohon aallonmurtajan takaiselle kallioluodolle. Kesällä linnut ovat hajaantuneina pieniksi yhdyskunniksi pesimäpaikoilleen ja ne jotka eivät harrasta perhe-elämää ovat omina parvinaan hieman kauempana omasta mielestään turvallisemman tuntuisilla kareilla.

Karimetso on ollut perinteisessä pohjoisnorjalaisessa ruokavaliossa kunniapaikalla. Nykyään karimetsoja ei paljon metsästetä eikä lihaa käytetä. Ne joilla on kokemusta ja muistikuvia lapsuudestaan vakuuttavat nuoren linnun lihan olevan erittäin maukasta.
Myös munat olivat haluttu ravinnonlisä. Karimetson muna on valkoinen, lähes pyöreä ja kananmunaa reilusti pienempi. Sen valkuainen säilyy keitettäessäkin kuultavana, mutta maku on kuulemma erinomainen.

Tänä päivänä Støn satapäiset karimetsoparvet saavat olla sekä metsästäjiltä , että munien keraäjiltä rauhassa.
-lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar