lørdag 9. oktober 2010

MENNYT MAAILMA

Støn kalastajakylän sydän on monesta eri lisärakennuksesta koostuva osittain vedenpäällä tolppien ja palkkien varassa oleva vaalea kolossi. Rakennuksen alakerroksessa sijaitsevat suomalaisten siimansyötittäjien työpaikat ja yläkerrassa majoitustilat. Viisikymmentä vuotta vanha rakennus, joka on yksi viimeisiä lajissaan, mutta ei enää vastaa nykyajan vaatimuksia, tullaan jossain vaiheessa purkamaan. Samoin käy idyllisen puulaiturin.

Mennyt maailma veden päällä sijaitsevine syötitystupineen ja lankkukäytävineen jää silloin elämään mielikuvissa ja muistoissa.

Kuvan siimalaiva on täsmälleen minun ikäinen 15 metrinen Øyland. Se oli ensimmäinen työpaikkani merellä. Øylandilla aloitin kalastajanurani lähes tasan 8 vuotta sitten.


Mennyt aika tulee vastaan majoitustiloissa, Rorbuissa. Kuvassa vanhaan tyyliin rakennetut laverisängyt. Vielä 60-luvulla monet kalastajat asuivat näissä tiloissa, ahtaissa oloissa, jopa 8 miestä huoneessaan, koko talvisesongin ajan. Ainoastaan suurempina juhlapyhinä heillä oli mahdollisuus käväistä kotona perheittensä luona. Hieman samaa perinnettä jatkavat urhoolliset suomalaiskoukuttajat. Tosin nykyään ei enää ole ihan niin ekstreemiä. :)

T-paitani on NRK:n mainospaita , jonka sain toukokuussa kuskattuani kuvausporukkaa ympäri Støtä. Kylämme kirkko ainakin on esillä jossain Norske Kysten ohjelman jaksossa.


Kun Valassafafaritoiminta Støssä 1994 alkoi, osittain huonoon kuntoon päässeet rorbut kunnostettiin silloisen valassafariyrittäjän ja kalanvastaanoton omistajan yhdessä vetämässä projektissa perusvaatimukset täyttäviksi majoitustiloiksi. Sekä matkailu- että kalastuselinkeinon käyttöön.

Che Guevara vainaja jaksaa aina jossain muodossa pullahtaa esille. Tämä t-paita on yksi kolmesta kaapissani olevasta kyseistä herraa kuvaavasta vaatekappaleesta. Ostettu Pajalan markkinoilta vuoden 2009 kesällä.

Rorbussa asutaan asuntolamaisissa oloissa. Jokaiselle siimansyötittäjälle on tarjolla ainakin oma sänky, usein myös oma huone. Keittiötilat ovat yhteiset, ja kylpyhuone- WC .
Tom Buan keittiön pöytä on minulle tuttu. Sama pöytä , sama tuoli,sama mies heh :) Asuin näissä tiloissa talvikauden 2000. Aamupalaa syödessä oli hienoa katsella merelle, Andan majakkasaaren suuntaan.

T-paitani on muutama viikko sitten valaspomoltani tuliaisina saatu amerikan jääkuikkakuvioinen. Lintua, islanniksi himbrimi, ei täällä esiinny. Mystinen kuikkalintu on lempilintujani. Se tuo mieleen Islannin.Veden päällä tolppien ja pilarien varassa olevassa rakennuksessa on oma hohtonsa. Varsinkin myrskyllä aaltojen loiskiessa rakennuksen perustuksen kiviin ja tolppiin. Käytävän roskatkin voi kätevästi lakaista lattialankkujen välistä mereen pikkuseitiparvien ihmeteltäväksi.

Oranssi t-paita Pellosta neljä vuotta sitten ostettu saamelaisaiheinen.

Eikö se ovi aukea ?
Syötitystupien käytäviltä on suora yhteys laiturille. Suuri liukuovi pitää myrskyllä kotoisaa jyskettä, joka kuuluu yläpuolella oleviin asuntoihin. Osalle siimansyötittäjiä lintujen ja vanhan rakennuksen sekä meren äänet ovat melua , osalle unen tuova kehtolaulu.

Jack Daniels t-paita on suosikkejani. Itse tuotetta en uskalla kommentoida .Syötitystuvan ovi, sen kynnys ja oven vieressä tyhjiä siimapönttöjä. Harvassa paikassa siimakalastuksen kiehtovaan, mutta kohta menneeseen maailmaan, pääsee niin helposti kuin kylässämme. Menemällä sisään ja kulkemalla pitkän rakennuksen käytäviä ja haistelemalla kalastustunnelmia. Riippumatta siitä onko kalastuskausi vai ei. Vieraat ovat aina tervetulleita tutustumaan.

T-paitani parin vuoden takaa , nimetön, musta,miellyttävä.

Syötitystuparakennuksen alakerrassa on työtilat ns, syötitystuvat ja kalastusvälinevarastot. Osa laiskimmista kalastajista säilyttää siimojaan ja kohojaan alakerran käytävän seinustoilla.

T-paitani Arctic Whale Toursin toissakesän mallistoa.

Siimojen syötitys on urakkatyötä, missä saa itse määrätä työtahdin ja sen mihin aikaan on töissä. Tärkeintä on syötittää sovitut siimapöntöt . Jotta raskasta seisomatyötä kestäisi, on muistettava lepuuttaa jalkojaan ja nauttia eväitä aina välistä.

T-paitani vuoden 2007 Ruijan kalastusretkellä, sillä Mehamnin keikalla ollessa vappuvapaalla Nordkapista ostettu korkealaatuinen valiotekstiili.


Kädessäni koljakoukkunippu ja vieressä Øyland siimalaivan pitkäsiimapönttö. Aiemmin pöntöt olivat puusta ja oikeastaan niitä olisi voinut kutsua korvoiksi.

T-paitani tämän kesän hankintoja. Meillä Artic Whale Toursin tiloissa olleen valasnäyttelyn Øye til Øye esittelypaita.

Taustalla, syötinleikkuukoneen vieressä styroksisia syöttilaatikoita. Syötteinä käytetään silliä, makrillia tai Aasiasta tuotavaa sauria. Syötit leikataan joko käsin tai niinkuin tässä tuvassa koneella.

T-paitani on varastoni vanhin, lähes kymmenen vuotta vanha ja nimetön. Se on nuhraantunut mutta pitänyt kuosinsa suhtellisen hyvin, osin myös hihansuissa ja kauluksessa olkevien resoriensa ansiosta.

Istun syötitystuvan penkillä, siinä kohtaa missä työpäivänä on valmistuvan pitkäsiimapöntön paikka. Støn tuvissa suomalaiset siimansyötittäjät auttavat kalastajia saamaan pitkäsiimansa syötitetyiksi. Vuosien mittaan yli 350 maanmiestäni on työskennellyt näissä perinteisissä työtiloissa.

T-paitani tänä kesänä syntymäpäivälahjaksi saatu Fishermans Friends , jonka teksti ei kestänyt arktisia olosuhteita(= sitä ensimmäistäkään pesua)

Morgenstjerne Støn laituri 10.lokakuuta. Nyt muuten on myrsky. Tuulee 20 metriä sekunnissa ja vettä sataa kuuroissa kaatamalla, tai siis vaakasuoraan. Yöllä tuli lunta ja rakeita. Siimalaivojen kalastuskatkos on kestänyt jo 10 päivää. Suomalaisilla syötittäjillä ei ole töitä. Osa on käymässä Suomessa, osa kerää voimia seuraavaa tiivistä rupeamaa varten. Me saimme viikon aikana käytyä merellä kolme kertaa ja saalisitakin tuli mukavat 8 tonnia.

Eilinen meni suurelta osin valassafaritoimistossa. Tehoja nyt ei ollut niin kauheasti, mutta ainakin lämmintä ja mukavaa ja ruokaa sekä kahvia. Jotakin tuli kyllä kirjoitettua, mutta suurin osa työstä tapahtui pääni sisällä löytämättä tietään ulos.

Illemmalla olin kierroksella syötitystuparakennuksen uumenissa. Otettiin kuvia tähän postaukseen. Halusin välittää jotain siitä tunnelmasta mikä vallitsee syötitystuvilla ja rorbuissa.
Siitä vanhasta ajasta.

Ja samalla esitellä eniten käyttämiäni t-paitoja. Valokuvaajana minulla oli mukana Mirella, siimansyötittäjä ja freelancejournalisti. Piirtäjä, kirjoittaja ja valokuvaaja.
Yritin parhaani mukaan olla kameran edessä ohjeitten mukaisesti. Ja se ei muuten ole mikään yksinkertainen juttu.:)

9 kommentarer:

 1. Siinahan tuota tuli paivan asu-esityksia useamman paivan tarpeeseen ;).Ei tartte joka paiva nain postailla naita asuja, kuten jotkut muut tekee ;D. Tama oli kylla aika ihana postaus! - Siis kylla mina luin nuo kaikki tekstitkin valissa :).

  SvarSlett
 2. Mainio t paita kokoelma siellä!

  SvarSlett
 3. T-paita on yleis-, työ-, arki-, ja juhla-asu. Hyvälaatuiset erottuvat aika nopeasti joukosta, kun niitä on näissä syöttisillin- ja muun kalanhajuolosuhteissa pestävä koko ajan.
  Kun on sen verran laiska ettei jaksa etukäteen käyttötarkoituksen mukaan lajitella :)

  SvarSlett
 4. Oho, täällähän on oikea "dagens" postaus:) Hienoja teeppareita ja totta, laatu on tärkeä! Ei kaikki t-paidat kestä vuosia.
  Asutko itse Rorbussa?

  SvarSlett
 5. Ehkäpä tämä onkin sellainen lifestyle-blogi ;) Kuvauspaikkojen selostukset ovat oikein mielenkiintoisia.

  SvarSlett
 6. Kalamuija: Minä asun Morgenstjerne laivassa. Olen asunut jo 4 vuotta. Meillä on kyllä oma rorbu, mutta se on kalastusaikoina poikani käytössä. joskus käyn siellä syömässä yhteisen aterian ja iltaa viettämässä, mutta oikea kotini on Morgenstjerne.
  Heli: Just, nytpäs tuli blogini kategoroitua kertaheitolla. Lifestyleäpä hyvinkin.:)

  SvarSlett
 7. Oho:) Sulla on vesisänky;) Miten kun oikein tuulee ja tuiskuaa. Nukuttaa vaan paremmin?

  SvarSlett
 8. Kyllä mallin työ on aliarvostettua! :) Hauska postaus, tämähän tosiaan menee ihan tuonne muoti/lifestyle-blogien puolelle! :)

  SvarSlett
 9. kalastajamuija: Juuri sen takia nukuttaakin hyvin kun laiva heiluu. Kaipa sitä palaa turvalliseen aikaan ennen syntymää.
  satuvw: Aliarvostettua on. Koko ajan pitää kalastaa ja muita askareita puuhailla, kun ei oikeat piirit ymmärrä, eikä niitä kuvauskeikkaja oo pahemmin ilmaantunut:(

  SvarSlett