lørdag 16. oktober 2010

REVONTULIEN KUVAAMISESTA

Revontulien kuvaaminen ei ole mikään helppo operaatio. Marraskuussa 2003 näin hienot revontulet. Olin juuri tullut maatilalleni ja noussut autosta, moottori vielä kävi, kun otin pihapajun yläpuolella räiskyvistä revontulista kuvan. Salama oli kuitenkin jäänyt päälle ja kuvassa näkyykin revontulien sijasta pakokaasut ja se paju.heehheh.

Toinen kuva sitten onnistui. Tai sain ikuistettua edes jotakin tästä mahtavasta luonnonilmiöstä.

Camillan viime yönä ottamassa kuvassa kirkas tähtitaivas ja revontulet Vuohivuoren yllä. En olisi eilen nukkumaan mennessä voinut arvata taivaan muuttuvan tuollaiseksi. Jos olisin tiennyt olisin ilman muuta valvonut koko yön.

Tämän kuvan pomoni on ottanut leirintäalueen parkkipaikalta. Støn kalastajakylän satama-allas ja revontulet. Pilviä näkyy jo. Lumisade on tulossa.
Lisää viime yön revontulikuvia täällä


Morgenstjerne 16.10. Lounaistuuli on navakkaa jotain 12 metriä sekunnissa arvioisin. Oikeastikin se on niissä lukemissa , kun kyllä sitä vuosien mittaan oppii arvioimaan. Tarvitsee vain katsoa laiturissa tuulen voimasta keinuvia kalastusaluksia ja laineita. Vettä sataa ja lämpötila on neljä astetta plussan puolella.Viimeisetkin suomalaiset siimansyötittäjät läksivät eilen pistäytymään Suomessa. Tulevat sitten takaisin, kun siimalaivat pääsevät merelle. Jos ne nyt yleensä tämän vuoden puolella pääsevät. :(

Tämä päivä on mennyt näennäistoiminnoissa. Kahvinkeitossa, kahvinjuonnissa, pitkittyneen aamupalan syönnissä ja inspiraation etsimisessä. Tuli vaihdettua pari palanutta lamppua laivan ns.makuuhuoneen valaisimiin ja myös ulkoiltua itseni likomäräksi. Vaakasuoraan tuleva vesi kyllä etsii tiensä ulkoilijan alusvaatteisiin saakka. Ärsyttää se, että juuri kun on henkisesti valmis eränkäyntiin, niin silloin kyllä sataa. Ja hyvän sään aikana sitä puolestaan jumittuu nettiin ja miettii, että pitäisi mennä reippailemaan.

Joku älypää norjalainen on ilennyt keksiä sen minusta hölmön, tai siis typerän lausahduksen, ettei muka olisi huonoa säätä, ainoastaan huonot vaatteet. "Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær"Haistakoon jotakin.
Ainakaan tämän päivän riekonmetsästyksen/suppilovahveronpoimimisyrityksen jälkeen sellaiset totuudet eivät minuun uppoa. On oikeasti olemassa huono sää.

Ja se oli tänään. Minulla oli hyvät vaatteet. Sitäpaitsi olen viimeisen päälle tottunut ulkoilmaihminen, oikein kunnon eräjorma. Sekä pukeutunut asianmukaisesti. Mutta niin vaan piti vajaan tunnin jälkeen luovuttaa. Ja mennä kirpputorikahvioon istuskelemaan. Divarin kirjoja selailemaan. Kahvia juomaan. Ja pullaa syömään.

Siinä se tyhjän pyytäminen unohtui eikä enää..hmmm sanotaanko harmittanut. Laivalle tultua oli jo ihan hyvä olotila.

Sitten pomoni soitti ja käski vilkaisemaan valassafarin blogia, niitä revontulikuvia, joita se viime yönä ihan muka sattumalta oli onnistunut ottamaan.
"Mutta sehän satoi ja oli pilvistä", tuumasin.
"Niin, paitsi just silloin, kun oltiin ulkona käymässä. Ja näin ne revontulet. Siten tuli lunta. Mitäs muuten tykkäät."
"Tosi mahtavia, mutta olisit kyllä voinut soittaa"
-lauri-

11 kommentarer:

 1. Mahtavia revontulia!

  Mina en ole nahnyt nyt aikoihin. Muistan yhden syksyn taalla, etta ilta toisensa jalkeen sai ihailla valoleikkia taivaalla. Ehka olen vahentanyt ulkoilua pimeassa ja sen vuoksi en ole niita nyt nahnyt...

  SvarSlett
 2. Meillä niitä yleensä on. Parhaat tammi-maaliskuussa. Muutaman kerran aiemminkin tänä syksynä on ollut hienot, mutta joka kerta. Tai siis niinä kertoina kun on nähty, ne ovat kestäneet vain lyhyen aikaa. Tai ne ovat näkyneet autoillessa ja Stöhöin tullessa jo hävinneet.

  Revontulet vaihtelevat kovasti vuosittain. 1600- luvulla, silloin kun Nordlannin suuri runoilija Petter Dass eli, revontulia ei näkynyt ollenkaan.

  Sääli, sillä Petter Dass olisi taatusti saanut revontulista monta hienoa runoa Nordlans trumpettiinsa.

  On muuten aivan loistava runoilija, arkipäivän ja luonnon kuvauksissaan. Kannattaa etsiä käsiinsä jo pelkästään lampaitten hoito- ohjeitten vuoksi.:)

  " Hvor Faarene kostelig trives,
  De løbe der vilde hver Vinter og Vaar
  Og ingen Undsætning af Mennisker faaer,"

  Tuula, nyt kun Petter Dass tuli mieleen laitan sinulle koko lampaita käsittelevän kohdan runosta Lofoottien kuvaus, Loefodens Beskrivelse:

  "Det herligste Røst kand berømmes udaf,
  Er græs-groede Klipper, Naturen dem gav
  Hvor Faarene kostelig trives,
  De løbe der vilde hver Vinter og Vaar
  Og ingen Undsætning af Mennisker faaer,
  Ey heller en Haandfuld dem gives:
  Dog bære de Bester en ypperlig Uld,
  Og ere paa Kroppen af Fedme saa fuld,
  At Kiødet er gandske Spækrunden.
  Om Vinteren gaaer de med Ulden i Snee,
  Saa smukke, saa reene, saa deylig at see,
  At neppelig smukker' er funden.
  Naar Aaret fremløber til Kors-Misse Tiid,
  Side 101 Maae Folket paa Landet opagte med Fliid
  Den fuld-moeden Uld at afrive,
  Men hvis det forsømmes, da pleye de Faar
  Sig selver afklæde paa Bover og Laar,
  Indtil de kand leedige blive:
  Thi have de Fremmed', som pleye der roe,
  Vel mangen gang fundet et Rufv eller toe
  Af Klæder, som Faarene taber,
  Naturen har givet de Bester det ind:
  Om Vinteren vil de forsyne sit Skind,
  Om Vaaren de Peltzen afskraber."

  Minusta tämä on aivan loistava. Røstin saaren kuvauksessa. Siinä on mainittu villilampaan hoidosta melkein kaikki.
  Esim kuinka keväällä vanhat villat olisi käytävä repimässä pois.
  Kun teologi runoilija Dass kuitenkin tiesi Nordlandin isantien pienoisen saamattomuuden, hän lohduttaa, että jos sitä villojen repimistä ei muista tehdä, niin voihan lammas sen työn itsekin suorittaa.Ainakin repiä villat jaloistaan.
  Petter Dassin runot ovat ihan ymmärrettävää kieltä ja kaunista kieltä.
  Hän oli viisas mies. Ja näkijä myös. Samaa sarjaa islantilaisten saagankirjoittajien kanssa. Oikea skaldi.
  Petter Dassin tekstit ovat meidän alueen, ja voin kai sanoa minunkin identiteetin perustus.

  SvarSlett
 3. Tuula: Laitan sen runonpätkän nyt helpommin luettavana.

  Det herligste Røst kand berømmes udaf,
  Er græs-groede Klipper, Naturen dem gav
  Hvor Faarene kostelig trives,


  De løbe der vilde hver Vinter og Vaar
  Og ingen Undsætning af Mennisker faaer,
  Ey heller en Haandfuld dem gives:


  Dog bære de Bester en ypperlig Uld,
  Og ere paa Kroppen af Fedme saa fuld,
  At Kiødet er gandske Spækrunden.


  Om Vinteren gaaer de med Ulden i Snee,
  Saa smukke, saa reene, saa deylig at see,
  At neppelig smukker' er funden.


  Naar Aaret fremløber til Kors-Misse Tiid,
  Maae Folket paa Landet opagte med Fliid
  Den fuld-moeden Uld at afrive,


  Men hvis det forsømmes, da pleye de Faar
  Sig selver afklæde paa Bover og Laar,
  Indtil de kand leedige blive:


  Thi have de Fremmed', som pleye der roe,
  Vel mangen gang fundet et Rufv eller toe
  Af Klæder, som Faarene taber,


  Naturen har givet de Bester det ind:
  Om Vinteren vil de forsyne sit Skind,
  Om Vaaren de Peltzen afskraber.

  Lukuhetkiä vapaana ympäri vuoden laiduntavien Røstin lampaiden parissa :)

  SvarSlett
 4. Hienoja kuvia. :) Täälläkin näkyi eilen revontulia taivaalla. Mutta vähän niitä on ollut viime vuosina. Kuulemma se niiden määrä menee vähän sykleissä. Muistan kun muutin Norjaan ja asuin Tromssassa 97-99, silloin oli tosi paljon revontulia. Ja minä en ollut ikinä ennen nähnyt sellaisia jotka tanssivat suoraan pään yläpuolella! :) Eihän niitä siellä Savossa näe kuin aavistuksen horisontissa... Eli kyllä siinä tuli vietettyä ulkona jokunen yö niitä katsellen. Asuin vielä alussa Kvalöyalla tunturin kupeessa eikä siinä ollut niin kamalasti valoja ympärillä, joten hyvä oli katsella.

  SvarSlett
 5. Ei tosiaankaan ollut pahemin revontulia Savossa, ei edes Pielavedellä:)
  Täällä sitten on ollut hyviä jaksoja, mutta ei hyviä revontulivuosia minun aikana. Pari vuotta sitten oli elokuussa tosi hienoja, että voi ne niinkin aikaiseen näkyä.
  Merellä on mahtava katsella. Tänään pitää pitää kamera valmiudessa,jos vaikka kalareissulla iltayöstä sais menetetyn lauantaiyön vastapainoksi jotain kuvattua. Kun näkyy tuuli vähäksi aikaa tyyntyneen ja ilma seljenneen.
  Oikeastaan pitäisi tehdä viikonloppureissu Kiirunaan kun siellä ne on parhaat. Ja onhan siellä Kiirunassa nyt muutakin koettavaa kuin revontulet hehe :)

  SvarSlett
 6. Upeita kuvia! Eipä täällä etelässä taida näkyä juuri mitään. En muista että olisi ainakaan viime talvena pahemmin näkynyt.

  SvarSlett
 7. Niin on ja sekös minua harmittaa kun en niitä nähnyt:( En tiedä missä kulkee se raja, että revontulia alkaa enemmälti näkymään. Islannissa niitä ehkä liioittelevan muistini mukaan näkyi paljon jo syksyllä, enemmän kuin täällä, vaikka oltiin jossakin Savon korkeudella. Vai olikohan silloin just revontulirikas periodi.
  Nyt on kyllä vilkaistava wikipediasta lisätietoja.
  Voi olla että sen verran kirkastuu iltayöksi, että jotain nytkin näkyis. Ollaan merellä, niin ei ainakaan muut valot häiritse.

  SvarSlett
 8. Joo, tänä syksynä on muuten laajemminkin hämmästelty sitä miten vähän on revontulia. Netistä löytyi tieto että maksimi oli v. 2000, silloin näkyi kirkkaita ja hienoja revontulia etelässäkin. Minimin piti olla vuonna 2008, mutta se jatkuu edelleen ja on siis todella "hiljaista". Vaikka tietysti niitä paikallisesti voi nähdä ihan hienojakin... Nyt pitäisi kolmen-neljän vuoden päästä auringon olla taas tosi aktiivinen ja siitä pitäisi seurata taas iloista valoshowta pimeitä iltoja virkistämään, toivottavasti niitä saadaan. :)

  SvarSlett
 9. Mahtavia kuvia!!! Kuulemma Lillehammerin korkeudella oli viime viikolla yhtenä yönä tulet taivaalla mutta meikäläiseltä meni ainakin ihan ohi. Ja täällä on muuten paistellut aurinko... :)

  SvarSlett
 10. Ihania kuvia. Kuulin, että täällä oli viime ma. Olin silloin töissä eli en voinut ulos lähteä, mutta sammutin valot ja yritin kytätä ikkunassa. Turhaan. No toivoa on vielä.. muutama kylmä yö edessä vielä:)

  SvarSlett
 11. Elvenes: Kiitti revontuli-infosta. Tässä on siis kolme vuotta aikaa Stön kylällä hioa talvimatkailukuvioita.Olisi tosi mahtavaa tehdä revontuliristeilyjä. Lyhyellä varoitusajalla merelle.Siihen vois sisällyttää jotain myrskylintusafaria laivan valoissa. Ne kun ovat niin mystisiä pimeällä.
  satuvw: Parasta vaan tulla tänne pohjoiseen talvella revontulimatkalle. Yhdistää Narvikin ekstreem rinteet ja meidän meri. Ne rinteet ja meri voidaan taata :)
  kalastajamuija: Sulla pitäis olla sellainen revontulihälytin päivystyksessä ollessa. Ja webbikamerat taivaalle osoittamaan.

  SvarSlett