KOUKUTTAJA

KOUKUTTAJA
Miltä kuulostaa Laura Frimanin ääni, entäs kalastajakylän arki. Kuvan linkkiä klikkaamalla pääset tutustumaan tarinaani. Sata tuntia ilmaista kuuntelua tarjoaa storytel

søndag 24. oktober 2010

Ulkoilua maalla, merellä ja Vuohivuorella.

Matkalla Sandille. Siellä on koljaa. Uhmaamme todella korkeita aaltoja, vaikka tuulta ei ole nimeksikään. Sivusta tulevat pari-kolmemetriset mainingit ovat ilkeitä. Paljon mieluimmin ottaisi kovemman tuulen ja pärskeet suoraan edestä, että saisi mennä aaltoja vastaan. Mutta ei mahda mitään. Nämä tällaisetkin kelit on muutamia kertoja vuodessa koettava.

Aiemmin tänään tuli ulkoiltua Støn aallonmurtajalla. Raitilla ja teillä käyskenneltyä. Rahtilaiva ajeli ihan rannan tuntumassa.


Pihlajanmarjat olivat vielä toistaiseksi säästyneet räkättirastaiden hyökkäyksiltä.

Husjordin, ainoastaan loma-aikana asuttuna oleva, kartano

Aallonmurtajan leväkasvustoa.

Korppi, Vuohivuoren valtias, viikinkiajan viisas lintu, lentää Støn yli. Pohjoismaisessa mytologiassa korppi oli pyhä lintu. Vielä nykyäänkin tämä jopa 80 -vuotiaaksi elävä varislintu herättää islantilaisissa kunnioitusta ja sen annetaan olla rauhassa. Muualla länsimaissa korppi koetaan pahan vertauskuvana ja sitä on kaikin mahdollisin keinoin vainottu. Minusta korppi on yksi hienoimmista luontokappaleista, eikä pieneen päähäni uppoa perustelut suosikkini pahuudesta. Sen verran paljon korppien touhuja on tullut seurattua. Ja niitten saattamana vuorilla kuljeskeltua. Korpin kantava äänikin on minusta omalla karkealla tavallaan kaunis.


Eilispäivän maisemia mystiseltä vuohivuorelta. Pimeä kerkesi yllättää.

Husjordin kylä ja Langenes. Edustan karit ja luodot muodostivat soutuveneaikakautena luonnollisen aallonmurtajan. Langenes olikin 1500- luvulta lähtien Pohjois Norjan tärkein kalastajakylä. Langenesværin kuivakalat kulkeutuivat Hansa kauppiaiden matkassa kaikkialle Eurooppaan.

Vuohivuoren juurelle pääsee kätevästi Nato tutka-asemalle menevää tietä pitkin.



-lauri-

4 kommentarer:

  1. Tultiin jo takaisin. Ei siellä ollut kaloja saatavilla ja keli tosi surkea. Vedettiin 1 apaja ja saatiin 50 kiloa :( Yritetään aamuyöstä uudestaan.

    SvarSlett
  2. Minusta on jotenkin käsittämätöntä, että jossa tosi kaukana pohjoisessa on jo satoja vuosia sitten ollut kukoistavia (?) kalastajakyliä tai muuta menestynyttä asutusta. Tällainen etelä ihminen kun kuvittelee, että siellä on liian kylmää ja muutenkin ankeaa. Mutta ihan kalanko perässä sinne on menty? Onko siellä mitään muuta?

    SvarSlett
  3. Kyllä ihmiset ovat muutakin harrastaneet henkensä pitimiksi. Ranta-alangot soveltuvat maanviljelyyn. Lampaitten pito on ollut luonnollisinta, mutta myös lypsykarjaa on pidetty ainakin omiksi tarpeiksi.
    Nordlannille tyypillinen elämänmuoto oli fiskarbonde talous. Kalastus ja maanviljelys yhdistettynä. Maanviljelys ja eläintenhoito jäi emännän vastuulle, kun mies oli koko ajan kalan perässä milloin missäin.
    Arkeologisissa kaivauksissa juuri Langenesin alueella on saatu selville, että täällä oli kalastajakylä jo 5000v sitten. Oikeastaan se on sensaatio, koska todistaa että myös kalastus ja metsästys pystyivät juurruttamaan ihmiset paikoilleen ja olemaan järjestäytyneen yhteiskunnan synnyttäjä. Eikä pelkästään maanviljelys. Noh nyt meni historiaan.

    Meressä on aina syötävää, niin ettei täällä nälkään kuolla, siksi Suomestakin muutettiin suurina nälkävuosina 1860- luvulla ja myös aiemmin Ruijaan.
    Tällä hetkellä meillä on matkailu todella voimakkaassa nousussa, se kun saatais vielä enemmän ympärivuotiseksi, niin voisi tuo sukupuolijakumakin hieman korjaantua.
    Nykyisin ei täällä asuminen vielä kovin paljoa nuoria naisia houkuttele.
    No kylmää täällä ei ole vaan viileää sekä talvella, että kesällä hehe. Sade on miinus. Tulee yhtä paljon kuin Bergenissä.
    Joo tässä tämä.:)

    SvarSlett