søndag 31. oktober 2010

PELASTUSOPERAATIO PURJEALUS

Taivas Andan takana on uhkaavan näköinen.

Purjealuksen runko on tukevasti jumissa Amundskjærin kivikossa.


Hinaajat ja pelastusalus sekä pienveneitä on koko päivän touhunnut alueella.


Tässä ollaan menossa merelle kun se suuri myrsky antaa odottaa itseään. Kippari soitti aamupäivällä ja jouduin keskeyttämään leppoisan Nyksundissa oleskelun. Karttapalloon katselun ja kahvinjuonnin. Aallot Stön edustalla ovat aika korkeat, mutta tuulta ei ole nimeksikään. Myrsky on kuitenkin ihan lähellä , sen tuntee. On painostava olo.

Puolalaiselta hinaajalta toissayönä karille karannut purjelaivan runko yritetään saada hinaukseen. Jos siinä ei tänään onnistuta niin huominen länsimyrsky, kun kyllähän se tulee, paiskoo lähes 70 metrisen metallirungon meidän kauniin pyörökivirannan rumennukseksi.
Ja jos se sinne ajautuu, niin siellä pysyy.
Silloin on kylämme belgialaisella rantojen puhdistajalla ja ympäristömme tilasta kovasti huolestuneella ystävälläni suurempiakin murheita kuin kalastajien rantakivillä polttamat muutamat pahviset syöttilaatikot.
Kuuttakymmentä tonnia venäläistä vääntynyttä laivaterästä ei niin vaan tiettömien taipaleiden takaa matalan lahden rannoilta poisteta.
Pelastusoperaatioon osallistuu Pelastusaluksia ja norjalaisia hinaajia sekä pienveneitä puolalaisen hinaajan lisäksi. Mielenkiintoista seurata tilanteen kehittymistä laivaradion välityksellä. Siinä keskustellaan sillä legendaarisella valtamerienglannilla ja norjalaiset sitten keskenään kuittailevat, että ei ne puolalaiset oikeen ymmärrä hehe. Toivottavasti kaikki kuitenkin sujuu hyvin. Radiokin ilmoittaa tosi pahaa keliä heti alkuyöstä, niin että ei tässä montaa tuntia ole aikaa hukattavana.
Voi V... Nyt ne keskeytti operaation, aikovat jatkaa huomenna. Mutta ei silloin ole säätä. Saamme rautaromua rantaan :(
-lauri-
Suttuisten hämärässä otettujen kuvien lastauksen aikana kippari päätti, että mekin keskeytämme oman operaatiomme.
Ja menemme maihin, ei täällä voi olla. Paha virtaus, yltyvä tuuli ja korkeat mainigit. Huono homma, mutta tulipahan tämäkin reissu tehtyä.

4 kommentarer:

 1. Täällähän on tapahtunut paljon sitten viime käynnin. Ihana sininen kaupunki ja hyvä suppilovahverosaalis!!
  Miten ton operaation kanssa kävi??

  SvarSlett
 2. Epäonnistuu niinkun meidän kalareissukin. Tullaan just maihin ja sitten pääsee taas olemaan ja nauttimaan naapurikylän rauhasta.
  Nyt sitten alkaa kova keskustelu, että mitä tekemistä tuollaisilla rahtikuljetusilla on rantavyöhykkeellä, meille varatuilla kalastusvyöhykkeillä.
  Kun tankkeritkin täällä kulkee rauhallisten kalastajien elämää häiritsemässä.

  SvarSlett
 3. No voihan... toivottavasti jokin ihme tapahtuu ja laiva ei päätyisi pirstaleiksi rannalle. Siellä on kyllä ihan eri huolet kun meillä sisämaassa :)

  SvarSlett
 4. Toivottavasti, mutta ei siltä näytä.Kun nyt jo tuulee rajusti ja nyt uusimman tiedotuksen mukaan huomenna iltapäivällä voidaan päästä hirmumyrskyn lukemiin. 25- 30 metriä sekunnissa.
  Kalastusaluksiakin on siirrelty suojaisimpiin paikkoihin laitureissa.

  SvarSlett