onsdag 26. mai 2010

Fridrikk Sigurdsson 1. Merestä nousee turskaFridrikk Sigurdsson 40 meter lang garnbåt fra Thorlakshöfn fisker på bankene rett utenfor Sør Islands kyst. Ikke langt fra isbreer og vulkaner. Der og rundt Vestmannaeyjar også finner man de rike fiskefeltene. Torskebestanden har blitt ganske stor i de siste årene og tåler dagens beskatning godt.
Den 18.mars hadde jeg anledning til å være med, når skipper Jon Jonsson og manskapet på 9 gikk ut. Været var fint, rolige vindforhold og fin straum.


Morgenstjerne 26.5. Koillistuulta 8 metriä sekunnissa. Puolipilvistä , viileää 7 astetta. Ola Brun ainoana Støn laivoista merellä. Sinipallassiimoja syötitetään ja syöttejä leikataan täydellä teholla.

Aamuyöstä läksimme merelle, vaikka alunperin näytti siltä, ettei mentäiskään. Minä en sitten ikinä opi siihen, että jos täällä jotain sanoo varmaks, niin sitten se ei ainakaan toteudu. Onhan tämä nähty.
Esimerkiks jos näyttää ihan varmalta, että tuulee koillisesta ja kovaa, ja sen sitten ääneen ilmoittaa, ja omia tulkintojaan tekee, niinku ettei muka tarttis lähtee merelle, niin aivan varmasti tuuli tyyntyy. Kippari ilmestyy laivaan kauheesti kolistelemaan. Ja minun unia häiritsemään sekä merelle lähtöa valmistelemaan.

Ei siellä tänään mitään kaloja näkyny. Ajeltiin ympäri matalikoita, kaikki paikat tutkittiin, ne etäisimmätkin, mutta ihan suotta. Kolja on päättänyt että välivedessä ollaan , säästyy henki. Turhauttavaa tämä kovalla tohinalla merelle lähtö ja jonkun neljän tunnin päästä takaisin tulo.

Talven suursaaliit tuntuvat nyt niin kaukaisilta. Kun ei kaloja kerran tullut , niin mun oli ihan pakko paeta koneelle ja selailla talvisia saaliskuvia. Täältä meiltä ja Islannista. Maaliskuun 18. olin Fridrikk Sigurdsssonin (Suuri verkkolaiva, 9 hengen miehistö) matkassa oppimassa niitten systeemejä. Kun opittavaa näyttäis olevan aika paljon.

Kalastimme Islannin Etelärannikolla, siinä Eyjafjallajökullin alapuolella. Meillä oli verkot lähellä rantaa, olosuhteet loistavat ja suurta turskaa tuli kovasti.Yli 15 tonnia sinä päivänä.

Kala oli eri tyyppiä kuin täällä. Keskikooltaan suurempaa. Laatukin näytti minusta paremmalta. Varmaan johtui siitä , että verkot olivat vain 40 metrin syvyydessä. Siinä ei kala ehdi taintumaan paineen vaihteluista vaan tulee kovin eläväisenä kannelle.

Islannin turska on lisäksi tanakkaa ja lihaksikasta tyyppiä. Sitä joka myy Euroopassa . Vähänkö me ollaan kateellisia, kun täällä joudumme pyytämään niitä sulavalinjaisia Barentsin meren vaellusturskia paljon syvemmistä vesistä. Epäreilua :(
-lauri-

2 kommentarer:

 1. Hei Avletto, ymmärrän miksi teet näin lyhyitä videopätkiä! Koska "GOOGLE" kautta se latautuu suoraan BLOGEIHIN nopeasti, kun se on lyhytvideo!
  Voit tehdä muutamia pitkiä ylläolevia koskevat videot myös "YOUTUBEISSA" niin paljon, kun haluat ja menet nukkumaan. Aamulla kaikki on valmista.
  VIDEOETTEN alla lukee "jakaa" painat sitä paineketta: siinä lukee "Facebook" "Blogger"painamalla Bloggerin se VIDEO menee suoraan "UUTEEN BLOOGIISI" sitä voit jatkaa sitten kirjoittamista.Ole hyvä

  SvarSlett
 2. Kiitos vihjeestä. Minä vaan oon niin onnettoman arka kaikkee koneisiin liittyvää, myös tietokoneisiin, kokeilemaan.
  Ja sitten oon ottanutkin paljon lyhyitä pätkiä. Jokunen haastaatteku taitaa olla minuutin tai jotain.

  SvarSlett