lørdag 15. mai 2010

Islantipäivitykseni. Tuhkasta , maanvyörystä, lunneista ja juhlista

Tällä alueella tapahtuu. Vestmanna-saarten autolautan Herjolfurin kartasta saa selkeän kuvan siitä kuinka lähellä Eyjafjallajökull tulivuori on 4500 asukkaan kalastuskylää. Alla vuoden 73 Eldfellin purkauksessa tuhkan alle jäänyt talo. Myös matkailijat voivat osallistua Pompeii Nordsins nimiseen arkeologiseen projektiin.

Tuhka vuoden 73 purkauksessa oli karkeaa. Sitä satoi suureen osaan Vestmannaeyjarbaerin kaupunkia. Talot jotka oli mahdollista pelastaa kaivettiin esiin. Kolmasosa jäi joko laavan tai paksun tuhkakerroksen alle. Tämänhetkiset tuhkatyöt eivät näinollen ole islantilaisille mikään uusi asia.
37- vuotiaan Eldfellin huipulta avautuvat huimat näkyvät läheisille Bjarnarey ja Ellidaey nimisille saarille sekä mantereen jäätiköille.

Kuvassa Bjarnarey, joka keskiviikkoisessa maanvyöryssä menetti osan ruohikkoista peittoaan. Samalla meni lunneilta pesät ja trumpetinsoittajalta luolakonsertit. Taustalla Eyjafjallajökull. Kuva otettu päivää ennen Fimmvörduhalsin purkausta.

Ellidaey on Vestmanna-saarten lammasisäntien käyttämä laidunsaari. Kun Eyjafjallajökullin tuhkasade oli alkuvaiheessa kovimmillaan sataman luotsialus oli valmiudessa hakemaan lampaat turvaan.

Bjarnareyn lunninpyytäjä saaliinsa ja pyyntivälineenä käytetyn haavinsa kanssa. Kuvan otin Vestmannasaarten luonnontieteellisessä museossa. Kaikenkaikkiaan lunninpyytäjiä ja munienkerääjiä on metsästäjien oman yhdistyksen mukaan kolmisenkymmentä.

Juhlat ja yhteiset tapahtumat ovat Vestmanna saarelaisille tärkeitä. Eydor Ingi esiintyi kylän suuressa salissa villakuoreen pyynnin päättymisen kunniaksi. Fimmvörduhalsin purkautuminen samana yönä ei keskeyttänyt juhlintaa. Juhlakansa pidettiin kuitenkin hyvin ajan tasalla siitä missä mennään tulivuoren suhteen.

Gisløy maatila 15.4. Aurinkoinen lämmin , lähes parikymmentä astetta, sää. Heikkoa etelätuulta. Eilen ei kukaan käynyt merellä. Støn kylässä vedetään henkeä ennen kiihkeää kolmen viikon sinipallaksen pyyntipyrähdystä. Mulla pari hyvää retkeilypäivää kesäisissä oloissa takana.

Islannissa tapahtuu koko ajan ja vaikka mitä. Nyt kun siellä ei ole paljon toimittajia seuraamassa, niin Eyjafjallajökull tulivuori saa meidän tietämättä vapaasti purkautua, voimakkaastikin ja aina välistä tuhkaa syösten. Ympäristön taajamat ovat sitä tuhkaa omiks tarpeiksensa saaneet. Niinku Vik ja Hvollsvöllur.
Eka kertaa purkauksen alettua tuhkaa on satanut myös Reykjavikissä ja siinä minun entisessä kotikylässäni Hveragerdissä. Tulivuoren lähiympäristön lampaita otetaan sisään ja päästetään takaisin laitumelle tuhkatilanteen mukaan. Kun entinen tuhka on saatu puhdistettua , uutta tulee. Joka taas putsataan. Purkauksen pikaisesta laantumisesta ei ole mitään toiveita, joten jokapäiväinen elämä tulivuoren varjossa jatkuu hankalana.
Vapaaaehtoisia on koko ajan puurtamassa paikallisten apuna ja siviilipuolustus sekä punainen risti tekevät kaikkensa alueen asukkaita auttaakseen. Islantilaisten pääoma , joka ei kriiseissä häviä, yhteisöllisys ja talkoohenki, on auttanut pahimpien jaksojen yli. Kukaan ei ole jäänyt tuhkasateen vaivaamilla alueilla yksin.

Purkauksen alkupäivien huhut lyhytnokkahanhien tukehtumisesta tuhkaan eivät onneksi pitäneet paikkaansa. Silminnäkijähavainnot olivat hieman liioiteltuja ja tarkistamattomina pääsivät uutisiksi. Lintuihmiset , ornitologit ja nää olivat selvittäneet asian ja kertoivat lintujen selvinneen purkauksesta vähäisin vaurioin.

Suurempi lintukatastrofi oli keskiviikkoaamun suuri maanvyörymä Bjarnarey saarella. Tämä asumaton saari Heimaeyn eteläpuolella on tärkeä lunnien pesimäsaari. Saari on ollut myös metsästäjien vuosisatainen lunninpyydystämispaikka.
Maanvyöryn silminnäkijän, erään kalastajan, mukaan noin 50 metriä leveä, hyvin paksu, satoja tonneja painava maamassa suurine kivenlohkareineen syöksyi 120 metrin matkan jyrkänteeltä pystysuoraan mereen. Vyöryn seurauksena vesimassat kohosivat korkealle taivaalle . Saaren edustalle syntyi luonnon aallonmurtaja. Suurimmat kivenjärkäleet olivat 50 tonnin painoisia.
Maanvyörymän syynä pidetään vuoden 2000 kansallispäivän maanjäristyksen aiheuttamia muutoksia hauraassa maaperässä. Tämä oli kolmas ja suurin maanjäristyksen jälkeinen maanvyöry Bjarnaeylla.
Maaperätutkijat aikovat nyt kartoittaa tilanteen . Tehdä ns. riskianalyysin. Siitä miten saaren mahtaa käydä. Onko siellä turvallista liikkua.
Maanvyöryssä yksi Vestmanna saarten must tutustumiskohteista , luola minne pääsi lipumaan veneellä ja missä paikallinen trumpetisti piti niitä konserttejaan matkailijoiden iloksi hävisi. Samoin kävi suurelle osalle lunnien pesäluolista.
Bjarnarey on nyt pinta-alaltaan suurempi, mutta matalampi . Jos lunnituhot eivät olleet totaalisia ja kanta katastrofin jäljiltä joskus vahvistuu, niin Bjarnareyn saaren metsästäjillä (Pyydystävät lunneja haavimalla) on silloin entistä paremmat mahdollisuudet nousta maihin uuden aallonmurtajan kohdalta.

Tänä vuonna saattaa Vestmannasaarelainen herkku, savustettu lunni keitettynä olla kesän monissa juhlissa hinnoissaan. Ja niitä juhliahan piisaa, kun Eldfell tulivuoren purkautumisen päättymisen muistoksi järjestetttävän juhlaviikonlopun lisäksi pitäisi pitää perinteiset kesäjuhlat.
Lisäksi uusi nopea lauttayhteys mantereelle avataan kesällä ja sitäkin pitäis jaksaa juhlistaa.
Vestmanna- saarelaiset ovat saarelaisten itsensä mukaan ihan oma rotunsa ja niissä bileissä se tosiaankin näkyy. Meno muistuttaa eteläeurooppalaisia karnevaaleja. Ihmiset ovat kaduilla, yövytään teltoissa ja kaikki paikat ovat myöhään auki. Musiikki esityksiä on vähän joka puolella terasseilla ja ulkolavoilla.

Talvellakin löydetään hyviä syitä juhlia. Samana yönä kun Fimmvörduhals, se eka tulivuori silloin maaliskuun 21. purkautui, Vestmannaeyjarbaerin kylätalolla ja pubeissa vietettiin suurta villakuoreen pyynnin päättymisjuhlaa.. Mantereen puolella Tykkvibaerissa puolestaan jouduttiin perunabileet keskeyttämään muutamaks tunniks,että saatiin selville purkauksen laajuus.
Kun välitöntä vaaraa ei olut juhlat perunan kunniaksi jatkuivat entisellä innolla.
-lauri-

Ai niin , ne rötöspankkiirit tai ne keinottelijat taitavat komission raportin julkistamisen jälkeen yksi toisensa jälkeen päätyä pidätetyiksi ja oikeuden eteen. Maassa on ollut pohdiskeluja mistä lisää vankilatilaa. Eräs yleisönosastokirjoittaja esittikin tuomittavien hallussa olevien suurten luksuskiinteistöjen takavarikoimista ja muuttamista vankiloiksi.Tavallisia rikollisia sijoitettaisiin näihin ylellisiin asuntoihin, kun taas herrat itse joutuisivat tyytymään vaatimattimimpiin perinteisiin vankilaoloihin. Vettä , leipää ja linnaa vaan näille ns. uuden Islannin kuninkaille. Jeah.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar