onsdag 19. mai 2010

Kuin laiva kuivalla maalla


ESITTELEN TEILLE LAIVAMME KUNNOSTETTAVANA MYREN TELAKALLA

Morgenstjerne paapuurin puolelta edestä.

Morgenstjerne styyrpuuurin puolelta takaa

Anodi. Ne ovat tosi tärkeitä.

Morgenstjernen keula. Syväykseksi normaalilastissa on ajateltu vajaata kahta metriä.

Morgenstjernen perä. Messinkinen potkuri on arvoltaan satatuhatta kruunua.

Morgenstjernen sininen panssarimaalivatsa.

Morgenstjernan vastamaalattu sinivalkopunainen vekki.


Morgenstjerne 20.5.2010.Koillistuulta 10metriä sekunnissa. Viileää, vain kahdeksan astetta. Säätyyppi on muuttunut. Kylmä koillinen virtaus jatkuu seuraavat päivät.

Sää viileni äkkiä. Meille suotiin neljän päivän uskomaton hellejakso. Sitten tuli se merisumu ja myöhemmin navakka koillistuuli. Støn kalastajakylä on täten palannut normaaliin. Tällaiseen täällä ollaan toukokuussa totuttu. Ei helteisiin.
Onneksi sisällä laivassa on lämmintä.Kaikki toimii nyt viimeisen päälle, ja keskuslämmitys pelaa entistäkin tehokkaammin, kun siellä telakalla vähän kaapeleita vaihdettiin. Kaapelihommat ja sähköpuolen tarkistukset tehtiin siinä sivussa.
Päätarkoitus kun oli pohjan ja kylkien tarkistus ja maalaaminen sekä anodien vaihto.
Entiset anodit olivat kuluneet... Sen verran oon kipparia vuosien mittaan kuunnellu, että osaan keskustella näistä salaperaisistä anodeista ihan sujuvasti, vaikken paljon ymmärräkkään. Anodit ovat hirmu tärkeitä...Tiiän
Minua tietäväisempi poikani osasi hieman selostaa miksi.
Jos näitä anodeja ei olis pohjaan kiinnitettynä, niin kaikenlaiset virtajutut ja jännitteen vaihtelut ja pikkuiset oikosulut saattais aiheuttaa elektronien menetyksiä. Rautalaivassa, niinkuin Morgenstjerne on, se tarkoittaisi hapettumista. Ja hapettuminen tarkoittaisi ruostumista. Nopeaakin. Jopa puhkiruostumista. Sellaista tapahtuu. Anodeista saadaan korvaavia elektroneja, eikä laiva ruostu... jotenkin noin se meni.

Kiiltäviä uusia anodeja näkyi olevan kiinnitettynä vähän joka puolella putsattua ja panssarimaalilla siniseksi maalattua pohjaa.Myös vesirajaviiva, se valkoinen, oli uutta maalausta, samoin kuin punaiset kyljet. Ehostus saatiin valmiiksi kansallispäivään mennessä.
Kyllä kelpasi Morgenstjernen telakan kiskoilla seista. Ja juhlakansalle uutta olemustaan ylpeänä esitellä. Norjan lipun väreissä.
-lauri-

3 kommentarer:

  1. Kyllä! perämoottoreissakin on "ANOODIKÖLI" kai se meni oikein, kun ääntä ei leimaantunut heti.

    SvarSlett
  2. Ne vanhat anodit oli kovasti kuluneet. Ei niistä ollu jäljellä kuin vähän.Ett korkee aika laittaa uudet.

    SvarSlett
  3. Bluehost is ultimately one of the best hosting provider for any hosting services you might require.

    SvarSlett