søndag 23. mai 2010
Tulivuoren huipulta
Eldfell Vestmanna-saarilla on nuori tulivuori. Se syntyi 1973. Vuorelle on aika helppo kiivetä , ja se soveltuu koko perheen retkeilykohteeksi.
Aurinkoisina päivinä Eldfellin huipulta on upeat näkymät Vestmannaeyjarbærin kalastuskylään ja tuhka sekä laavakentille. Myös pienille saarille ja mantereen jäätiköille.
Kuvassa olevat saaret ovat Bjarnarey ja Ellidaey. Bjarnarey, läntisin, on Vestmannasaarten lunninpyytäjien jahtialue. Toissa viikon rajussa maanvyöryssä läntisimmät huiput putosivat mereen.
Ellidaey on laidunsaari. Eyjafjøll tulivuoren purkauksessa tullut tuhka piti lammastilalliset valmiudessa lampaiden evakuoinnin varalta..
Saarien takana mantereella sijaitsee Eyjafjallajøkull ja Myrdalsjøkull.
Jos sattuiu käymään Islannissa Vestmannasaaret ja Eldfell on hyvä kohde, tosin säävarauksella.Sateella ja tuulella huipulle ei ole mitään asiaa.
-lauri-
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Minäkin vähän "jubbailen". Nuorena tyttönä (siis jotain 21 - 22) olin sellaisella argeologisella työleirillä Italiassa. Herculaneum (nyt vähän eri nimi, katsoin joskus kartasta), joka on Napolin esikaupunkialueella, siinä oli ja on varmaan vieläkin osin kaivauskohteita. Liittyy läheiseen tulivuoreen ja sen purkaukseen.
SvarSlettNytkin on muuten vielä sellaisia työleirejä. Katselin joskus huvikseni infoo. Niin oli. Ne olivat kansainvälisiä, muistaakseni Suomesta oli silloin 3 - 4. Emme aikaisemmin tunteneet toisiamme.
Olen minäkin seissut tulivuoren rinteellä, sauhuavassa kohdassa:)
Vielä. Löytyy itseltä hyvin pieni "itkupullon" pohja. Kaivaukselta ja sieltä ryhmästä luvan kanssa saatu. Muutkin saivat. Lievästi vihertävää lasia, sormenpään kokoinen.
SvarSlett"Pompeii Nordsins" on nimeltään Vestmannasaarten arkeologinen kaivauskohde. Jotain niin tyypillistä islantilaista itsevarmuutta ja rajattomuutta toi nimikin. Ihan arkeologinen kohde. Se kornius kans, niin ihana.
SvarSlettÄläs nyt, selasin äkkiseltään netistä. Ymmärsin sen olevan joku "maailmankaajuinen" tai melkein projekti. Tajusin ehkä väärin.
SvarSlettPompeii - projekti, argeologinen juttu.
Kyllä Islantiin pitäis päästä käymään, oikeestaan ihan ihmeellistä ettei ole tullut käytyä! Ja kieli on minusta aivan ihanan kuuloista, sitäkin olisi mukava oppia.
SvarSlettHelen, muistui tuosta mieleen oma työleirikokemus Etelä-Ranskassa, taisin olla silloin 18 v. Ei se ollut kyllä mikään arkeologinen leiri vaan siellä tehtiin monenlaista pikkuhommaa, oltiin kolmessa eri paikassa, viikko Alpeilla oli mahtavin. Se oli tosi mukava kokemus.
Aika nuorena olisi hyvä hakea kaikkea mahdollista hyvää kokemusta, niin kuin nämä leirit tai mikä muu vaan, hyvä juttu. Niistä on iloa paljon, paljon myöhemminkin:)
SvarSlettps laitoin "Elvenes" blogisi omalle sivullenikin, jos sai!
Elvenes. Te vaan ajatte Bergeniin. Ei meette hurtigrutella Bergeniin. Otatte lautan Smyrill Line. Tutustutte Fär - saariin sen aikaa, kun se lautta käy Shetlannissa. Sitten jatkatte Itä- Islantiin Seydisfjørduriin. Varaatte pari viikkoa Islannin kiertämiseen ja sitten vaan takaisin.
SvarSlettJos en olis ikinä käyny Islannissa, niin tuollainen olis mun eka kerta.Ennen matkaa tai lautalla suosittelen luettavaksi Iivari Leiviskän kirjaa matkalla tulivuorten ja jäätikköjen maassa (1930)
Lennot Islantiin on aika halpoja. Ja auton vuokrahinat perillä kohtuullisia. Nyt hintataso on silleen sopiva.
Profiilissas luki opetusala. Jos oikeesti haluat oppia kieltä tai tutustua Islannin kouluoloihin, niin Pohjola-Nordenilla on opettajastipendejä. Etsit vaan yhteistyökumppanit ja laadit hyvän suunnitelman budjetteineen, niin kyllä sen stipendin saa. Islanti-, Grønlanti-, Färsaaret-hankkeisiin on ollut aika helppo saada rahaa. Kovin moni ei sitten loppujen lopuksi hae. Ja luokkaretkiin kans, ainakin Suomessa,ainakin aikoinaan.
Helen. Minusta se Pompeii Nordsins on vaan niin hauska. Kesällä siellä kaivetaan taloa esiin. Syksyllä villakuorenuotan perät laitetaan kaivauksien suojaks. Talven myrskyt, Sis oikeesti tuulee, ja sateet sitten peittää ne edelliskesän kaivaukset. Suojanuotasta huolimatta :)
Sitten taas uudet innokkaat "arkeologit" saapuvat.
Ja kaivaukset alkavat.
Mistä sä sen maailmanlaajuisen oikein löysit.
No, päättelin : )
SvarSlettEsim Helsingin yliopistolla oli jotain juttuja, en katsellut tarkemmin.
Mutta Tieteessä tapahtuu (4/2004) oli artikkeli ja mainittiin yhteistyömaita.
"Kuva 2. Pompejissa meneillään olevien tutkimusprojektien alueet. Suomi mustalla, Saksa, Yhdysvallat, Italia,
Ruotsi, Hollanti, Espanja, Iso-Britannia ja Ranska harmaalla. (E.-M. Viitanen"
Yksi ihmettely vielä. Noista kellonajoista. Kun vastaan vaikka tähän blogiin...tuleeko kellonaika avletton maan mukaan?
SvarSlettEi ainakaan Suomen aikaan, koska nyt kello on vasta kahdeksan ja tuossa lukee että olisi kymmenen ja rapiat.
Tuli vielä tuosta kirjasta mieleen. Ei taida saada Suomesta mistään. Sitä voisi kysyä Tallinnasta. Siellä on ainakin yksi, on varmasti muitakin, aika hyvä antikvariaatti.
SvarSlettMenen tytön kanssa heinäkuussa sinne ja nythän on asiakin mitä etsiä:) Olen nähnyt siellä olevan myös suomen kielistä kirjallisuutta.
No kun mun kellonajat on kummallisesti, enkä osaa niitä säätää oikein. Kun muutenkii asetukset on ihan hakusessa. Ne on jonkun maan mukaan ja se ei taatusti oo tästä läheltä.
SvarSlettSiitä kirjasta on ilmestynyt käännös islanniksi.
Oiskohan toi Vestmanna saarten pikku Pompei sitten jotenkin kylkiäisenä.