søndag 2. mai 2010

Sääkii, oot kyllä sellanen että...


Toukokuun toinen. Gisløyn maatila. Tuuli lännen ja luoteen välistä. Vettä tuntui satavan koko yön. Lämpötila plus kuus astetta. Kevään olis parempi alkaa tulla. Vaikka sitten tän kurjan sateen ja tuulen mukana. Alkaa nimittäin niin kovasti kyllästyttämään tuo painava talvimantteli mun hartioilla. Ei millään enää jaksais.

Meillä on hanki ja täällä on monin paikoin jäätä. Vuonojen perukoissa ja suojaisissa lahdissa. Se hanki on siellä soilla ja laaksoissa paikoin puolimetrinen.Vuoren rinteillä paksumpi. Järvillä on pilkkikelit. Eikä muuten enää tarttis olla. Missäs ne mun krookuksetkin on, hangen allako. Siellä varmaan. Melkein kuukaus sitten kirjoitin kevättulvista, ei ois pitäny.

Pikku kaistaleella Støn kalastuskylämme alueella on jo jonkinlainen kevätkeli, niin että lokit pääsevät lumettomaan maahan pesiänsä rakentelemaan ja toukokuun herkkua paikallisille tuottamaan. Itsenäisyyspäivänä 17. tätä kuuta syödään sitten kylätalolla lokinmuna anjovisvoileipiä. Njammia.

Ei tässä yhtään auta , vaikka mun kippari aina sanoo sen saman totuuden. Kylmä kevät ja kylmä alkukesä tietää kuumaa oikeeta kesää. Niin että jos nyt ois lämmintä ja aurinkoista , se ois huono enne. Minä kyllä ottaisin mielelläni sen huonon enteen ja sitten lämpimän kesän siihen lisäboonuksena päälle.

Eikä vanhat merkit aina pidä paikkaansa, Kymmenen vuoden kokemuksella voin sanoo, että siinä ei oo täälläkään yhtään mitään logiikkaa. Siinä millainen sää aina minkäkinlaista säätä seuraa.
Kun Vesterålenissa sateen jälkeen ei aina tule ees pouta, vaan useimmiten uusi sade. Meillä muuten sataa 2000 milliä vuodessa, melkein kuin Bergenissä. Ja kylmän talven jälkeen voi ihan hyvin tulla kylmä kevät ja kylmä kesä.

Eikä se lämmin, sateeton ja tuuleton oo mitenkään tulevista keleistä pois. Ei se silleen mee. Ei sää hyväkään, oo mitenkään kiintiöity. Siinäkin voi ihan hyvin päteä se yrittäjäkursseilla mainostettu " voittaa- voittaa" hokema.

Ja kun ei kesällä sada, vaan on kuivaa niinkuin viime kesänä, niin ei sitten sada syksylläkään, eikä talvella. Ei välttämättä. Ei pidä paikkaansa, ett vanhat merkit aina pitäis paikkansa . tai uudet merkit. Ei minusta. En hyväksy Sään vääjäämättömyyden logiikkaa.
Enkä ole samaa mieltä kovasti arvostamani, 40 vuotta kalastaneen kipparin kanssa. En tässä asiassa. Nyt kun mennään merelle seuraavan kerran, ja alamme säästä keskustelemaan, niin taidanpa sanoa ihan ikioman mielipiteeni. Mitä mieltä mä oikeen oon.

Tai luultavasti annan olla.
Kun oishan se hyvä jos ees loppukesä ois lämmin ja aurinkoinen ja tyyni :)
-lauri-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar